Μια πρωτότυπη ιστορία προσφέρει άφθονο γέλιο

Λίγα είναι τα βιβλία που μας έχουν κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας. Κι όταν τα διαβάζουμε, θέλουμε να τα διαδίδουμε σε φίλους και γνωστούς.

Αυτό συνέβη και με το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη.

Ο διάλογος στο γραφείο ήταν ο εξής:

Βιβή: Διάβασα τη Σανγκάη και παιδιά το ευχαριστήθηκε η καρδιά μου. Γέλασα πάρα πολύ! Να το διαβάσετε οπωσδήποτε.

Εγώ: Εντάξει, σε εμπιστεύομαι.

Κι έτσι έγινε. Πλέον, έχω συνδέσει τη Σανγκάη με γέλιο και μια εντελώς αλλοπρόσαλλη ιστορία.

Ένα ιδιόρρυθμο, ξεχασμένο χωριό

Η ιστορία εκτυλίσσεται στον Πετρόκαμπο. Εκεί που δεν θα δεις βουνά, θάλασσες ή δάση. Αντίθετα, θα βρεις άφθονες πέτρες και σκορπιούς. Ο Πατρόκαμπος ήταν ανέκαθεν ένα μέρος προβληματικό, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγούσε στην απελπισία.

Το άγονο και αφιλόξενο χωριό έχει μια ευκαιρία…

Ο πρωταγωνιστής Πέτρος Μακκαβαίος προτιμά, από έναν ιδιότυπα ρομαντικό μαζοχισμό, να ζει σε αυτό το χωριό με τη γάτα του Πετρούλα και μια ξεχασμένη παιδική αγάπη για συντροφιά και να παρακολουθεί την παρακμή του. Μέχρι που βγήκε από τη μιζέρια του όταν έλαβε ένα γράμμα.

Ένας ξεχασμένος για δεκαετίες ξάδερφος στέλνει την επιστολή του προς τον Πέτρο Μακκαβαίο, ανακοινώνοντας εν ολίγοις πως αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο χωριό. Ασφαλώς, στην επιστολή αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται και θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν αν θέλουν το χωριό τους να λάμψει, να πάρει μια ανάσα και οι κάτοικοι να ξαναγεννηθούν.

Ο αποστολέας, ένας αστέρας ερωτικών ταινιών

Ο αποστολέας, Απόστολος Μπούγας έχει πίσω του μια τεράστια καριέρα διεθνούς βεληνεκούς ως σταρ ερωτικών ταινιών. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη Γερμανία που μετανάστευσε σε μικρή ηλικία. Του μακαρίτη πλέον, τα περιουσιακά του τα διαχειρίζονται δικηγόροι και μέτοχοι, δικαιούχοι στα ποσοστά των ταινιών αλλά και των σχετικών προϊόντων που συνδέονται άμεσα με το ερωτικό ήθος που περιβάλλει τη σταδιοδρομία του.

Οι όροι και το παράξενο μουσείο

Τι είναι αυτό που ζητάει ο Απόστολος Μπούγας από τους κατοίκους του χωριού; Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα. Ένα μουσείο αφιερωμένο στον πορνοστάρ με κεντρικό έκθεμα το υπερμέγεθες μόριο που τον έκανε διάσημο αλλά και ένα κέντρο ιατρικό στη μνήμη της μάνας του, η οποία υπήρξε η μαμή του χωριού, αν και ποτέ δεν της αναγνωρίστηκε η προσφορά της όπως άξιζε.

Οι κάτοικοι και οι αποφάσεις

Οι ιδιόρρυθμοι κάτοικοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τα πολλαπλά οφέλη για το χωριό. Το χρήμα θα ρέει άφθονο και τα συμφέροντα είναι πολλά.

Φυσικά τα αισθήματα των κατοίκων και η ιδιομορφία του αφιλόξενου τοπίου που περιβάλλει τον Πετρόκαμπο, θα δοκιμαστούν πολλαπλώς μέσα από δραματικά ευτράπελες καταστάσεις όχι και τόσο ασυνήθιστες στην ελληνική επικράτεια.

Ωστόσο το δικαίωμα στο όνειρο απαλύνει τη δημιουργική σκοπιμότητα κι όταν το όνειρο μπορεί και ταξιδεύει ως τη μυθική Σανγκάη τότε μπορούμε να μιλάμε για μια υπέρβαση πέρα από τις μικροσυμβάσεις των ταπεινών και καταφρονεμένων.

«Ο ήρωάς μου είναι ο Πέτρος Μακκαβαίος, μακρινός συγγενής του πορνοστάρ, που γίνεται ο ενδιάμεσος «συναισθηματικό κρίκος» μεταξύ του ευεργέτη και των ηθικών αντιστάσεων –ευτυχώς χαλαρών– των κατοίκων του Πετρόκαμπου. Συμβολισμοί προφανείς δεν υπάρχουν, όμως όλοι ξέρουμε την καχυποψία που επικρατεί όταν πέφτει χρήμα από τον ουρανό. Συνωμοσιολογία, μικρότητες, τερατολογίες και ξινίλες, ώσπου να φαγωθεί η πρώτη νόστιμη μπουκιά. Πολύ περισσότερο όταν ο πορνοστάρ ευεργέτης θέτει όρο να στηθεί στο χωριό μουσείο με τα επιτεύγματά του…», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γιάννης Ξανθούλης.

Ο συγγραφέας μας χαρίζει ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με ανατροπές, συμβολισμούς, με βεβαιότητα τολμηρό και μοναδικό. Όπως μοναδικά είναι το μυαλό και η πένα του. Με μια πρωτότυπη ιστορία, απογυμνώνει τους ανθρώπους αφηνόντάς τους με τις αδυναμίες του, σατιρίζει τα νεοελληνικά ήθη και τον καθωσπρεπισμό.

Και η ιστορία θα κλείσει με μια γιορτή. Κι εσύ θα κλείσεις το βιβλίο με ένα τεράστιο χαμόγελο να έχει σχηματιστεί στα χείλη σου.

Στην υγειά σας και καλό ταξίδι στη Σανγκάη, παιδιά!

Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη, Γιάννης Ξανθούλης

εξώφυλλο βιβλίου, Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ όλα τα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη από τις εκδόσεις μας.

Διαβάστε επίσης:

Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της Θεσσαλίας το 1910

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *