5 + 1 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για το Μουσείο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Κι αν σε βγάλει ο δρόμος σου, με βεβαιότητα αξίζει να του αφιέρωσεις μια μέρα ολόκληρη.

5 + 1 πράγματα για το Μουσείο Καζαντζάκη

1. Η ίδρυση του μουσείου

Εκεί που οι δρόμοι του κρασιού συναντούν τον λόγο του Καζαντζάκη και το ήρεμο κρητικό τοπίο σμίγει με την αυθεντική φιλοξενία δημιουργήθηκε το 1983 ένα μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα. Η Μυρτιά Ηρακλείου (11 μόλις χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού) είναι το πατρογονικό χωριό του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και του ιδρυτή του Μουσείου, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιώργου Ανεμογιάννη. Το Μουσείο στεγάστηκε στον χώρο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη και ένα μικρότερο οίκημα που ζούσαν συγγενείς του Καζαντζάκη.

Το 2009 το Μουσείο, έχοντας κλείσει μια διαδρομή 25 χρόνων, ανακαινίστηκε εκ βάθρων, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση έκθεσης των συλλογών του.

2. Η μόνιμη Έκθεση

Σ’ έναν χώρο όπου εναλλάσσονται το φως και η σκιά, 650 εκθέματα παρουσιάζονται με σύγχρονη ματιά και αισθητική και αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα της σκέψης του Καζαντζάκη, επιφυλάσσοντας στους επισκέπτες ένα γοητευτικό ταξίδι στον βίο, στις λέξεις και τους στοχασμούς του συγγραφέα. 

Στη νέα Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα από τις επιστολές και τα ημερολόγιά του, προσωπικά του αντικείμενα και ενθύμια των ταξιδιών του, δυσεύρετες φωτογραφίες, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από παραστάσεις έργων του, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον λογοτεχνικό του κόσμο.

3. Το Αρχείο Καζαντζάκη

Η συγκρότηση του Αρχείου Καζαντζάκη ξεκίνησε το 1976 από τον ιδρυτή του Γιώργο Ανεμογιάννη. Οι συλλογές εμπλουτίστηκαν καίρια από τη δωρεά σημαντικού μέρους του προσωπικού αρχείου του συγγραφέα από τη σύζυγό του Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη. Την προσπάθεια του Ανεμογιάννη στήριξε με τις δωρεές του πλήθος ιδιωτών, που κατείχαν οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τεκμήριο της ζωής και του έργου του συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα πλούσιο, ενεργό και ανοιχτό αρχείο που αδιάλειπτα από την ίδρυση του Μουσείου ως σήμερα, εμπλουτίζει τις συλλογές του με νέα τεκμήρια τα οποία συντηρεί, διαφυλάσσει και αναδεικνύει.

4. Το αρχείο Ανεμογιάννη

Το 2005, ο Γιώργος Ανεμογιάννης με ιδιόγραφη διαθήκη κληροδότησε στο Μουσείο και το προσωπικό του Αρχείο. Το Αρχείο Ανεμογιάννη, ένα από τα αρτιότερα οργανωμένα θεατρικά αρχεία της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια, περιλαμβάνει: θεατρικές μελέτες τετρακοσίων και πλέον παραστάσεων, ζωγραφικά σχέδια, τρισδιάστατες μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, δημοσιεύματα Τύπου, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία, έγγραφα, σημειωματάρια, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα. Μια περιήγηση και αναζήτηση στο Αρχείο και στη συνολική δράση του Γιώργου Ανεμογιάννη μπορεί να δει κανείς στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Μουσείο Καζαντζάκη: www.anemoyannis.gr.

5. Η δράση του Μουσείου

Εκτός από τη λειτουργία της Μόνιμης Έκθεσης το Μουσείο υλοποιεί ένα πολύπτυχο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού. Μεταξύ άλλων λειτουργεί ερευνητική βιβλιοθήκη, προωθώντας και ενισχύοντας την έρευνα πάνω στο έργο του Καζαντζάκη, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σχεδιάζει και αναπτύσσει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, ενήλικες, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και εφήβους, πραγματοποιεί έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, φεστιβάλ, συναυλίες και παραστάσεις.

6. Το Πωλητήριο του Μουσείου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών του, το Μουσείο δημιούργησε ένα φιλικό και εναρμονισμένο με τη Μόνιμη Έκθεση χώρο, στον οποίο στέγασε το Πωλητήριό του.

Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε εκδόσεις βιβλίων (ελληνικές και ξενόγλωσσες), ηλεκτρονικές πολυμεσικές παραγωγές, είδη ένδυσης, είδη για το σπίτι και το γραφείο, έργα τέχνης, αντίγραφα εκθεμάτων, παιδικά δώρα και ποικίλα αντικείμενα υψηλής αισθητικής και μοναδικού ύφους, όλα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Τα είδη του πωλητηρίου είναι διαθέσιμα προς πώληση και μέσω του E-Shop του Μουσείου: www.mnkshop.gr.

Πληροφορίες!

Ιστοσελίδα: www.kazantzaki.gr

Διεύθυνση: Μυρτιά 70100, Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, Ηράκλειο Κρήτης

Email: info@kazantzaki.gr

Τηλέφωνο: 2810 741689

Facebook: Μουσείο Καζαντζάκη – Kazantzakis Museum

Πώς μπορείτε να φτάσετε στο Μουσείο:

Με αυτοκίνητο

– Όσοι έρχεστε από τη Δυτική Κρήτη ή από το Ηράκλειο μέσω της εθνικής οδού (ΒΟΑΚ) βγαίνετε στη νότια έξοδο του κόμβου προς Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στρίβετε δεξιά στη νέα οδό προς Βιάννο (Λεωφ. Καζαντζίδη). Στη συνέχεια, στον κόμβο προς Σκαλάνι, όπου βρίσκονται οι φωτεινοί σηματοδότες, στρίβετε αριστερά προς το χωριό Σκαλάνι και ακολουθείτε τη σήμανση του Μουσείου που σας οδηγεί μετά από 5 χλμ. στο χωριό Μυρτιά. 

– Όσοι έρχεσθε μέσα από την πόλη του Ηρακλείου ακολουθείτε το δρόμο προς Κνωσό. Περίπου 2 χλμ. μετά την Κνωσό στρίβετε αριστερά προς Σκαλάνι και ακολουθείτε τη σήμανση του Μουσείου που σας οδηγεί μετά από 5 χλμ. στο χωριό Μυρτιά. 

– Όσοι ξεκινάτε από το λιμένα του Ηρακλείου οδηγείτε επί της λεωφόρου Νεάρχου με κατεύθυνση ανατολική. Στρίβετε δεξιά στους φωτεινούς σηματοδότες προς λεωφόρο Καζαντζίδη. Συνεχίζετε ευθεία για περίπου 9 χλμ. και στον κόμβο προς Σκαλάνι στρίβετε αριστερά προς το χωριό Σκαλάνι και ακολουθείτε τη σήμανση του Μουσείου που σας οδηγεί μετά από 5 χλμ. στο χωριό Μυρτιά. 

– Όσοι έρχεστε από την Ανατολική Κρήτη ή από το αεροδρόμιο μέσω της εθνικής οδού (ΒΟΑΚ) βγαίνετε στη βόρια έξοδο του κόμβου προς Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στρίβετε δεξιά στη νέα οδό προς Βιάννο (Λεωφ. Καζαντζίδη). Στη συνέχεια, στον κόμβο προς Σκαλάνι, όπου βρίσκονται οι φωτεινοί σηματοδότες, στρίβετε αριστερά προς το χωριό Σκαλάνι και ακολουθείτε τη σήμανση του Μουσείου που σας οδηγεί μετά από 5 χλμ. στο χωριό Μυρτιά. 

– Όσοι έρχεστε από αεροδρόμιο μέσω της πόλης οδηγείτε επί της Λεωφ. Ικάρου αφήνοντας πίσω σας το αεροδρόμιο. Συνεχίζετε ευθεία για περίπου 2 χλμ. και στρίβετε αριστερά  στους φωτεινούς σηματοδότες προς τη Λεωφ. Καζαντζίδη. Συνεχίζετε ευθεία για περίπου 9 χλμ. και στον κόμβο προς Σκαλάνι στρίβετε αριστερά προς το χωριό Σκαλάνι και ακολουθείτε τη σήμανση του Μουσείου που σας οδηγεί μετά από 5 χλμ. στο χωριό Μυρτιά. 

Με λεωφορείο

Λεωφορείο της γραμμής του Κ.Τ.Ε.Λ. αναχωρεί από το λιμάνι του Ηρακλείου. Τις ώρες δρομολογίων προς Μυρτιά μπορείτε να πληροφορηθείτε στα τηλέφωνα (2810) 245020, 245019, 246530 και 255965. 

Τα δρομολόγια δεν είναι τακτικά γι” αυτό καλό είναι οι επισκέπτες να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τις ώρες των δρομολογίων.

Διαβάστε επίσης: Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη ανεβαίνει στο θέατρο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *