9 βιβλία για να ανακαλύψετε με τα παιδιά σας το διάστημα!

Μια από τις παιδικές μας μνήμες είναι το πλανητάριο.

Εκεί όπου μπορούσαμε σχεδόν να αγγίξουμε τα αστέρια με τα χέρια, εκεί που εντοπίζαμε το γαλαξιακό σμήνος του Ηρακλή και οι γαλαξίες έστηναν χορό πάνω από τα κεφάλια μας. Εκεί που συνδυάζαμε τη γνώση με την ψυχαγωγία και πάντα φεύγαμε μαγεμένοι.

Μπορεί να τα χρόνια να έχουν περάσει… αλλά η μαγεία, ο ενθουσιασμός, η περιέργεια και η ανάγκη για γνώση παραμένει. Το σύμπαν δεν θα πάψει ποτέ να προσελκύει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Πριν από λίγες μέρες η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες του τηλεσκοπίου James Webb, οι οποίες αποτυπώνουν τη βαθύτερη εικόνα από το σύμπαν που θα μπορούσαμε να έχουμε. Φωτογραφίες που μας έβαλαν στη διαδικασία να ψάξουμε ξανά, περισσότερα, να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον κόσμο μας.

Παρακάτω προτείνουμε 9 βιβλία για να ανακαλύψετε με τα παιδιά σας το διάστημα!

Με μια κουβέρτα… στο διάστημα! (Κείμενο: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Εικόνες: Ρένια Μεταλληνού)

Ηλικίες 3+

Eίμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες!
Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο!
Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν.

Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!

Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

Το διάστημα (Σειρά: Το μεγάλο βιβλίο των απαντήσεων)

Ηλικίες 5+

Πότε γεννήθηκε το σύμπαν; Τι είναι οι μαύρες τρύπες;

Τα παιδιά εξερευνούν το διάστημα σε ένα πρωτότυπο βιβλίο με κρυμμένες απαντήσεις. Μέσα από σύντομα, κατανοητά κείμενα και χαρούμενες εικόνες, μαθαίνουν για τη Μεγάλη Έκρηξη και το Ηλιακό Σύστημα και ταξιδεύουν στα αστέρια.

Γιατί οι αστροναύτες φορούν διαστημικές στολές; Γιατί ο Άρης λέγεται κόκκινος πλανήτης;

Αεροδιαστημική

Ηλικίες 5+

Πώς εκτοξεύονται οι πύραυλοι; Τι είναι η βαρύτητα; Τι είδους αντικείμενα μεταφέρονται στο διάστημα;

Τα παιδιά ακολουθούν τη Βαλεντίνα σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον Άρη και ανακαλύπτουν την επιστήμη της Αεροδιαστημικής!

Διάστημα (Σειρά: Μικροί Επιστήμονες)

Ηλικίες 6+

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;
Παρατηρήστε τις αναδιπλούμενες εικόνες και εξερευνήστε το διάστημα μέσα από τα παράθυρα γνώσης. Ανασηκώστε τις έγχρωμες διαφάνειες και δείτε τα άστρα, τους πλανήτες, τους δορυφόρους και τους γαλαξίες.

Ταξιδέψτε στο διάστημα και γνωρίστε το ηλιακό σύστημα.

Νυχτερινός ουρανός (Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης)

Ηλικίες 6+

Ποιες ιστορίες, ποια μυστήρια και ποια μυστικά κρύβουν τα αστέρια;

Στο διάβα των αιώνων, από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχτιζαν τις πυραμίδες έως τους πρώτους ναυτικούς της Πολυνησίας που διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, ο νυχτερινός ουρανός έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο.

παιδικά βιβλία για τον πλανήτη

Τώρα είναι η σειρά σας να κοιτάξετε τον ουρανό και να ανακαλύψετε τα μυστήρια που κρύβει.

Γαλιλαίος Γαλιλέι (Σειρά: Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα)

Ηλικίες 7+

Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Το όνομά μου είναι Γαλιλαίος Γαλιλέι και πριν από περίπου 500 χρόνια ήμουν αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Κάποιοι με αποκαλούν Πατέρα της Σύγχρονης Επιστήμης, επειδή με το έργο μου συνέβαλα στην εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης.

Με το τηλεσκόπιό μου παρατηρούσα το σύμπαν, το μελετούσα και, με τη βοήθεια μαθηματικών πράξεων, αποδείκνυα τις θεωρίες μου.

Παρόλο που χαρακτηρίστηκαν αιρετικές την περίοδο του Μεσαίωνα, εγώ επέμενα… «Και όμως γυρίζει!» αναφερόμενος στην περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Στίβεν Χόκινγκ (Σειρά: Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα)

Ηλικίες 7+

Το όνομά μου είναι Στίβεν Χόκινγκ και οι επιστημονικές ανακαλύψεις μου στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής επηρέασαν τον σύγχρονο τρόπο σκέψης για τον κόσμο.

Μελέτησα τις μαύρες τρύπες και το σύμπαν και, παρ’ όλες τις δυσκολίες που μου δημιούργησε η ασθένειά μου, διατύπωσα καινοτόμες θεωρίες.

Ανακαλύψτε την έρευνά μου για το διάστημα και τη Φυσική και δείτε πόσο συναρπαστική μπορεί να γίνει η επιστήμη.

Άλμπερτ Άινσταιν (Σειρά: Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα)

Ηλικίες 7+

Το όνομά μου είναι Άλμπερτ Αϊνστάιν και σπούδασα μαθηματικά και φυσική. Στη διάρκεια της ζωής μου βρήκα απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις μου στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια, τη βαρύτητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Διάστημα (Σειρά: Μαθαίνω τα Πάντα)

Ηλικίες 8+

Μια μαγευτική περιπλάνηση στο ηλιακό σύστημα και στους γαλαξίες!
Για παιδιά με ανήσυχο πνεύμα!

Κάθε σημαντική εφεύρεση κρύβει ανθρώπους που πειραματίζονται για ένα μεγάλο διάστημα για να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια χαρτογράφηση του σύμπαντος από τη γένεσή του έως σήμερα.

Ανακαλύψτε τι είναι τα έτη φωτός, πώς δημιουργείται ένας σουπερνόβα και πώς θα μπορέσετε να φτιάξετε ένα τηλεσκόπιο μέσα από συναρπαστικές αποστολές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *