To Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διοργανώνει συνέδριο για την Ασκητική!

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την έκδοση της Ασκητικής, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge διοργανώνει ένα ιδιαίτερο συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη με κύριο ομιλητή τον Peter Bien*.

Το Κέντρο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για δημοσιεύσεις (papers) που αφορούν οποιαδήποτε πτυχή της Ασκητικής, το πλαίσιο που τοποθετείται το έργο, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του σε άλλα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, της υποδοχής του από τη μεταγενέστερη ελληνική φιλοσοφία/πολιτική/ λογοτεχνία το πλαίσιο (ιστορικό και αυτοβιογραφικό) και την ερμηνεία του.

Στο εν λόγω κάλεσμα, ενθαρρύνεται η συζήτηση από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη συγκριτική λογοτεχνία, τη νεοελληνική λογοτεχνικά, τα κλασικά έργα, τις πολιτικές σπουδές κ.α..

Οι υποβολές των περιλήψεων για μια 20λεπτη παρουσίαση και για ένα 10λεπτο Q&A μπορούν να γίνουν από όλους τους μελετητές που ενδιαφέρονται για τον Καζαντζάκη.

Η υποβολή θα γίνει δεκτή μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2022 σε αυτή τη φόρμα: https://forms.office.com/r/Bijn9k48Xd

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Queen’s College στο Κέιμπριτζ, στις 30 Ιουνίου 2023 και οργανώνεται από τον εξαίρετο Lewis Owens (απόφοιτο του Queens” College του Πανεπιστημίου του Cambridge), ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη θεολογική διάσταση στο έργο του ΝΚ. (Βλ: «Creative Destruction: Nikos Kazantzakis and the Literature of Responsibility», Mercer University Press, 2002.)

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Λίγα λόγια για τον Peter Bien

O Peter Bien είναι ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής και της Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ. Στα δημοσιεύματά του μελετά τη νεοελληνική γλώσσα και τα έργα νεοελλήνων συγγραφέων, όπως ο Καζαντζάκης, ο Ρίτσος και ο Καβάφης.

Έχει μεταφράσει στα αγγλικά τρία έργα του Καζαντζάκη: Ο τελευταίος πειρασμός, Ο Φτωχούλης του Θεού και Αναφορά στον Γκρέκο. Έχει μεταφράσει επίσης, την πρώτη συλλογή ποιημάτων του κρητικού ποιητή Στυλιανού Χαρκιανάκη, καθώς και τη Σονάτα του σεληνόφωτος και τον Φιλοκτήτη του Γιάννη Ρίτσου.

Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών της Αμερικής, ενώ έχει γράψει και μια σειρά εγχειριδίων για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας. Η δίτομη μελέτη του «Καζαντζάκης: Η πολιτική του πνεύματος» μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Στα 92 του χρόνια συνεχίζει να μελετά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και να μεταφράζει επιστολές.

Διαβάστε επίσης: Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη – Επιστημονικό συνέδριο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *