Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη ανεβαίνει στο θέατρο

«Ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα!»Ν.Καζαντζάκης  

Η «Ασκητική», το πιο εμβληματικό  έργο του Ν. Καζαντζάκη στο οποίο συνοψίζεται όλη η κοσμοθεωρία του, ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου από 5 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το σπουδαίο αυτό φιλοσοφικό  έργο, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών, παρουσιάστηκε προσαρμοσμένο σε θεατρική παράσταση από τον σκηνοθέτη Πάνο Αγγελόπουλο για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2011, συνέχισε δυναμικά σε διάφορα θέατρα και ολοκλήρωσε τη μαγική διαδρομή του στο  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 2017.

Από τις 5 Μαΐου, ο σκηνοθέτης, επανασυνδέει την «Ασκητική» με το κοινό, επιχειρώντας εκ βαθέων μια νέα θεατρική προσέγγιση , με τους ηθοποιούς:

Θοδωρή Κατσαφάδο, Κοραλία Καράντη, Δημήτρη Ζημιανίτη , Ρένα Κυπριώτη και την Στεφανία  Καπετανίδη.

Η «Ασκητική» είναι μια κραυγή αγωνίας, αλλά και μια πρόσκληση για αγώνα. Η Κραυγή Αγωνίας λέει: «Μια κρίσιμη βίαιη στιγμή είναι ιστορική εποχή μας ετούτη, ένας κόσμος γκρεμίζεται, ένας άλλος δεν έχει ακόμη γεννηθείΗ Πρόσκληση του Αγώνα είναι μια ώθηση προς τα εμπρός: «Η ανώτατη αρετή δεν είναι να ’σαι ελεύτερος, παρά να μάχεσαι για ελευτερία. Μη καταδέχεσαι να ρωτάς: ‘’Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;’’ Πολέμα!».

Ο Καζαντζάκης μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που  ωθούν  τον άνθρωπο να μάχεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί, και να ελπίζει.

Η προσέγγιση  του σκηνοθέτη για το έργο

Η «Ασκητική» είναι μια τραγωδία, με την αριστοτελική έννοια μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας, μίμηση της ζωής, θρησκευτικής και πολιτικής… Μια νέα θεατρική ματιά, με τα στοιχεία  της αρχαίας τραγωδίας, ένα δράμα με χαρακτήρες και δράση, που καταλήγει σε σύγκρουση και κάθαρση. Υπάρχουν δυο κυρίαρχες δυνάμεις που διασχίζουν και χτυπιούνται μεταξύ τους, το πνεύμα και η καρδιά .Οι έννοιες ενσαρκώνονται στη σκηνή , συνεχώς με ερωτήματα και δοκιμασίες.

Η ορμητική σκέψη,  η χειμαρρώδης γλώσσα, η απαράμιλλη εκφραστική ικανότητα, η δημιουργική φαντασία, η βαθιά αίσθηση της πραγματικότητας και προπάντων η λογική τεκμηρίωση των απόψεών του  έργου, αποδίδονται στην σκηνή και μεταφέρουν στους θεατές την Κραυγή  για την σωτηρία της ψυχής.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι η «Ασκητική» την σημερινή εποχή αποκαλύπτεται ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας,  που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε, ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ελευθερωθεί, παράλληλα μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες και φόβους  ενώ τελικά μας οδηγεί σε λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό έργο, εκείνο που αναζητείς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις τον βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία».

Πληροφορίες!

Πού;

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΠανεπιστημίου 7, Αθήνα 10564, τηλ:2103221579

Πότε;

Από 5 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ημέρες& ώρες παραστάσεων

Τετάρτη &Kυριακή:20:00

Πέμπτη ,Παρασκευή & Σάββατο 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια στο viva.gr.

Δείτε επίσης: Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη – Επιστημονικό συνέδριο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *