5 βιβλία μιλούν στα παιδιά για την ισότητα, τον ρατσισμό και τα δικαιώματα

Δεν είσαι «κότα», αν αποφεύγεις τους καβγάδες και δεν είσαι «αγοροκόριτσο» αν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, θυμώνεις και τσακώνεσαι.

Ανεξάρτητα από το φύλο σου, μπορείς να φοράς μπλε, ροζ, χακί, λιλά, κόκκινο και όποιο άλλο χρώμα αγαπάς. Έχεις το δικαίωμα να γίνεις ό,τι θέλεις μεγαλώνοντας και όχι μόνο ένα πράγμα. Μπορείς να κάνεις τα μαλλιά σου όπως σου αρέσουν, να εκφράζεσαι με όποιον τρόπο θέλεις. Έχεις το δικαίωμα να έχεις φίλους αγόρια και κορίτσια και να αγαπάς όποιον θέλεις.

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για την ισότητα; Για τα δικαιώματα; Για το γεγονός πως είμαστε όλοι ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να είμαστε αυτό που θέλουμε να είμαστε χωρίς η ελευθερία μας να βλάπτει κάποιον άλλον και πάντα με σεβασμό στους συνανθρώπους μας;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό, είναι τα βιβλία. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 5 βιβλία που μιλούν για όλα αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονότητα, όμως δεν είναι. Η συζήτηση, όμως, με τα παιδιά και η καλλιέργειά τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα, μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον κόσμο μας.

Τα κορίτσια έχουν το δικαιώμα…

Για ηλικίες 5+

Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, έχουν το δικαίωμα να είναι ατημέλητα, αναμαλλιασμένα, γρατζουνισμένα και νευρικά, να διαλέγουν το επάγγελμα που τους αρέσει, να μην είναι κάθε μέρα πριγκίπισσες και να αγαπούν όποιον θέλουν.

Ένα βιβλίο με μια σειρά από 15 «άρθρα» για τα δικαιώματα των κοριτσιών. Μέσα από μια όμορφη εικονογράφηση και απλά και κατανοητά κείμενα.

Τα αγόρια έχουν το δικαιώμα…

Για ηλικίες 5+

Το αντίστοιχο βιβλίο και για τα αγόρια. Γιατί και τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, έχουν το δικαίωμα να κλαίνε, να xoρεύουν, να μην είναι καλοί στα μαθηματικά, να ντύνονται με όποιο χρώμα θέλουν, να μην είναι κάθε μέρα σούπερ ήρωες και να αγαπούν όποιον θέλουν.

Η ισότητα – Σιμόν ντε Μποβουάρ

βιβλία φιλοσοφίας για παιδιά
Για ηλικίες 5+

«Τι είναι η ισότητα;»

«Τι είναι αυτό που σε κάνει να κλαίς;» και «Τι είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς;».

βιβλία φιλοσοφίας για παιδιά

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μια Γαλλίδα φιλόσοφος που πίστευε ότι, αν τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο, θα ήταν πιο ευτυχισμένα.

Είμαστε όλοι ίσιοι

Ηλικίες 10+

Τι σημαίνει ισότητα για τον κάθε πολίτη του κόσμου; Τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στην κοινωνία; Γιατί υπάρχει προκατάληψη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εξαλείψουμε;

Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσετε κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για να γίνετε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Γνωρίστε ανθρώπους που έχουν προασπίσει την ισότητα και έχουν κάνει εκστρατείες για αλλαγές στην κοινωνία – όπως στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και η Φρίντα Κάλο ή η Μαλάλα και η Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα.
Μάθετε για τις Σουφραζέτες, το Στόουνγουολ και το Pride, τη Mάχη κατά του Απαρτχάιντ και το Kίνημα Black Lives Matter, για θέματα όπως ο ακτιβισμός υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, το λευκό προνόμιο, την ξενοφοβία, τον πατριωτισμό, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Στο βιβλίο θα βρείτε και 16 σελίδες με προτάσεις δράσης, θέματα συζήτησης, τεστ γνώσεων και ερωτήσεις για να εκφράσετε τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας.

Μεγάλες ιδέες για νέους στοχαστές

Ηλικίες 10+

Τι είναι η δικαιοσύνη;
Τι είναι η ελευθερία;

Σ’ αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψουμε ότι οι μεγάλες ιδέες έχουν δύναμη. Μέσα από το διάβασμα, τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών θα αναζητήσουμε τη βαθύτερη γνώση και την αλήθεια· θα ανακαλύψουμε τη φιλοσοφία!
Και κατανοώντας τη δύναμη της φιλοσοφίας, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Εμείς οι νέοι στοχαστές θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο!

Διαβάστε επίσης: 2 βιβλία μιλούν στα παιδιά για την ενσυναίσθηση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *