Γιατί το μωβ απουσιάζει από τις σημαίες;

Από την ομάδα ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ.

Υπάρχει ένα στοιχείο στις σύγχρονες σημαίες που σίγουρα δεν θα το βρείτε σε αφθονία και αυτό είναι το χρώμα μωβ.

Στην πραγματικότητα μόνο τρεις χώρες από τις 195 έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή το χρώμα στις σημαίες τους.

Η σημαία της Δομινίκας, ηφαιστειογενής νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο λόγος που απουσιάζει το μωβ από τις σημαίες οφείλεται κυρίως στα θαλάσσια σαλιγκάρια. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ο μόνος τρόπος για να παραχθεί η μωβ βαφή ήταν από ένα είδος θαλάσσιων σαλιγκαριών που ευδοκιμούσαν μόνο σε ένα μικρό μέρος της Μεσογείου. Χρειάζονταν 10.000 από αυτά τα σαλιγκάρια για να παραχθεί μόνο ένα γραμμάριο βαφής. Ένα κιλό μωβ βαφής θα ισοδυναμούσε περίπου με 100.000 ευρώ σήμερα.

Υφάσματα βαμμένα από διαφορετικά είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών.

Το μωβ ήταν ένα χρώμα που φορούσαν μόνο οι εύποροι, η ελίτ και οι βασιλιάδες.

Η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ απαγόρευσε στα στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας να φορούν μωβ ενδυμασίες. Το χρώμα ακόμα και σήμερα συμβολίζει το ίδιο πράγμα: Το στάτους και τη μοναρχία. Αν είστε αρκετά παρατηρητικοί θα δείτε μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να ντύνεται στα μωβ.

Η Βασίλισσα Βικτωρία με μωβ φόρεμα.

Οι Ιάπωνες το βάφτισαν ως το αυτοκρατορικό μωβ, ενώ ένας Ρωμαίος Αυτοκράτορας του τρίτου αιώνα (ονόματα δεν λέμε) δεν επέτρεψε στη γυναίκα του να αγοράσει ένα σάλι από μωβ μετάξι επειδή ήταν πολύ ακριβό.

Θα πρέπει να φτάσουμε στο 1856 για να δει άσπρη μέρα το μωβ. Ο 18χρονος Άγγλος χημικός William Henry Perkin συνέθεσε κατά λάθος ένα μωβ μείγμα ενώ προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας. Γρήγορα κατοχύρωσε τη βαφή και έγινε πολύ πλούσιος.

Ο William Henry Perkin. Credits: National Portrait Gallery London

Καθώς η μωβ βαφή παρήχθη μαζικά, το χρώμα έχασε την αίγλη του και έπαψε να συμβολίζει ό,τι αντιπροσώπευε μέχρι τότε.

Υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν μωβ σημαίες σήμερα: το χρώμα αντιπροσωπεύει το πένθος ή τον θάνατο σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι Ιταλοί ηθοποιοί μέχρι σήμερα δεν φοράνε μωβ στη σκηνή. Θεωρείται κακή τύχη στην Ιταλία λόγω της σχέσης του με κηδείες. Η ίδια μελαγχολική αίσθηση του μωβ επικρατεί και στην Αμερική. Το «Purple Heart» (η μωβ καρδιά στα ελληνικά) απονέμεται σε βετεράνους που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν σε μάχη.

Διαβάστε επίσης: Γιατί υπάρχουν τόσες Γουινέες στον κόσμο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *