Ποιο είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου και πώς είναι να ζεις εκεί;

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα κατοικημένα νησιά του κόσμου είναι το Τριστάν ντα Κούνια. Σε αυτό ζουν μόνο 250 άτομα και το κοντινότερο κατοικημένο σημείο είναι η Νότια Αφρική που απέχει 7-10 μέρες με καράβι!

Το Τριστάν ντα Κούνια, έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, βρίσκεται πραγματικά στη μέση του πουθενά. Ουσιαστικά, το νησί είναι ένα ηφαίστειο, το οποίο εξερράγη το 1961 και οι κάτοικοι έπρεπε να μετακινηθούν σε ασφάλεια, οπότε τους πήγαν στην Αγγλία μέχρι να δουν τι θα γίνει… Σήμερα, κατοικούν στο νησί 250 άτομα και ένα από αυτά είναι η Κέλλυ Γκριν.

Η Κέλλυ Γκριν μίλησε με τη Γεωγραφία είναι πολύ κουλ και μας απάντησε στο εύλογο ερώτημα «Πώς είναι να ζεις καταμεσής του ωκεανού σε ένα νησί με τόσο λίγο κόσμο και τόσο μακριά από οποιοδήποτε άλλο κατοικημένο μέρος;».

Δέχονται επισκέπτες κι αν ναι πόσους ετησίως; Τι καταστήματα και υπηρεσίες βρίσκει κανείς στο νησί;

Όπως απάντησε η Κέλλυ στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη Γεωγραφία είναι πολύ κουλ, 9 πλοία τον χρόνο με μόνο 12 κουκέτες ανά πλοίο επισκέπτονται το νησί, οπότε συνήθως δεν έχουν πάρα πολλούς επισκέπτες που να παραμένουν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

«Ωστόσο έχουμε κρουαζιερόπλοια που φέρνουν από 100-800 επιβάτες για σύντομη διαμονή, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτείς πως είναι το τετραπλάσιο του πληθυσμού μας», αναφέρει η Κέλλυ προσθέτοντας όμως πως με την πανδημία όλα είναι διαφορετικά.

«Στο Τριστάν έχουμε μόνο ένα κατάστημα, μοιάζει με τα 7/11 των ΗΠΑ (μαγαζί τύπου σουπερμάρκετ) αλλά έχει ό,τι χρειαζόμαστε. Δεν έχουμε κατάστημα ρούχων, πρέπει να τα παραγγέλνουμε από αλλού. Έχουμε ένα ταχυδρομείο, 2 καταστήματα με σουβενίρ και μία παμπ».

Αν ήδη σου έχουν μπει σκέψεις για να επισκεφτείς το νησί, να σου πούμε πως η καλύτερη εποχή για να το επισκεφτείς από άποψη καιρού και να δεις την όμορφη άγρια φύση είναι από Σεπτέμβριο έως Απρίλιο. Κάποιος από την Ελλάδα −όπως κι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο− θα πρέπει να πετάξει στο Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική) και να φτάσει στο νησί με αλιευτικό σκάφος μετά από 7-10 ημέρες!

Κι αν αναρωτιέσαι πώς έγινε η συνέντευξη και η επικοινωνία της Κέλλυ Γκριν με την Γεωγραφία είναι πολύ κουλ, η απάντηση είναι απλή: Μέσω των social media.

Στο Τριστάν ντα Κούνια υπάρχει σύνδεση στο Internet και μάλιστα, το πρώτο email από το Tριστάν στάλθηκε το 1998, αλλά στα σπίτια υπάρχει ίντερνετ τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, και πολύ πρόσφατα απέκτησαν καλή σύνδεση.

«Εξακολουθεί να μην είναι τόσο γρήγορο όσο σε άλλα μέρη, αλλά έχει φέρει μεγάλη αλλαγή! Περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν να δουν και να ψάξουν περισσότερα για τον κόσμο! Μια μεγάλη αλλαγή που έφερε το ίντερνετ είναι πως πριν από περίπου 8 χρόνια, για να αγοράσουμε ρούχα για παράδειγμα, θα έπρεπε να κοιτάξουμε μέσα από ένα περιοδικό αγορών και να παραγγείλουμε έτσι − τώρα έχουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα πραγμάτων που μπορούμε να πάρουμε, π.χ. όταν χρειαζόμαστε υλικά για να χτίσουμε ένα σπίτι ή να αγοράσουμε δώρα γενεθλίων», αναφέρει η μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Ποια είναι τα πιο μοναδικά πράγματα του να ζεις εκεί;

Η Κέλλυ σε αυτό απαντά: Το Τριστάν είναι ένα μοναδικό μέρος. Εγώ δεν είμαι από εδώ, αλλά μένω εδώ 9 χρόνια. Είμαι κόρη διπλωμάτη, κι έτσι μεγάλωσα σε πολλές χώρες: Κένυα, Σενεγάλη, Μπαγκλαντές και Ηνωμένο Βασίλειο, και μπορώ να πω ειλικρινά πως σε αυτά τα μέρη δεν ένιωθα ότι ανήκω σε κοινότητα. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ευγενικοί, δεν θα αφήσουν ποτέ κανέναν να πεινάσει και αλληλοβοηθιούνται − π.χ. αν οι κότες μου δεν κάνουν αβγά, κάποιοι θα μου φέρουν από τα δικά τους και το αντίστροφο. Το ίδιο με το κρέας, τις πατάτες και τα ψάρια. Το Tριστάν είναι μια αγροτική και αλιευτική κοινότητα και οι άνθρωποι εδώ εργάζονται πολύ σκληρά γι’ αυτό που έχουν, αλλά ξέρουν επίσης πώς να απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Τριστανιανοί έχουν μεγάλη αίσθηση χιούμορ και πολύ ευγενικές καρδιές. Έχουμε επίσης μια πληθώρα μοναδικών άγριων ζώων εδώ, από το μικρό πτηνό rail στο Inaccessible Island, μέχρι το εκπληκτικό άλμπατρος. Είναι ένα καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα, με τα νησιά Inaccessible και Gough να είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Κι αν σκέφτεσαι μετά από αυτά ότι θέλεις να μετακομίσεις μόνιμα εκεί… θα σε απογοητεύσουμε.

Σύμφωνα με την Κέλλυ Γκριν δεν γίνεται να μετακομίσει κανείς μόνιμα εδώ εάν δεν έχει κάποια συγγένεια ή οικογενειακή σχέση με κάποιον ντόπιο. Η ίδια δεν έχει καταγωγή από το νησί αλλά παντρεύτηκε ντόπιο και έχει μια εξάχρονη κόρη.

Πώς η ίδια βρέθηκε στο μακρινό Τριστάν ντα Κούνια;

Λόγω της δουλειάς του πατέρα μου έχω ζήσει σε όλο τον κόσμο. Ήρθα για πρώτη φορά στο νησί για επίσκεψη το 2012. Σε εκείνη τη φάση ο μπαμπάς μου είχε υπηρεσία στο νησί και τότε γνώρισα τον σύζυγό μου. Τελικά αποφάσισα να εγκατασταθώ. Η κόρη μας γεννήθηκε το 2014 και παντρευτήκαμε το 2017.

Είναι δύσκολο να ζει κανείς τόσο μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά προσπαθώ να φεύγω για λίγο από το νησί κάθε δύο χρόνια περίπου. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο μέρος όμως για να μεγαλώσω παιδιά.

Τριστάν ντα Κούνια

Αυτό που απολαμβάνει περισσότερο από κάθε άλλο είναι η ελευθερία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το παιδί της.

«Θέλω να πω, ακόμα και να πέσει και να χτυπήσει, ξέρω ότι όποιος και να είναι εκεί κοντά θα βοηθήσει. Μου αρέσει να ξυπνάω το πρωί και να βλέπω τον όμορφο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μου κι αυτό το τεράστιο βουνό με τα άλμπατρος να πετάνε!», αναφέρει χαρακτηριστικά και δεκάδες εικόνες μας δημιουργούνται συο μυαλό.

Αν θα ήθελε κάτι να ήταν διαφορετικό;

«Με κάποιο τρόπο να υπήρχε μεγαλύτερη προσβασιμότητα από και προς τον υπόλοιπο κόσμο. Θα ήθελα να είναι πιο εύκολο να ταξιδεύουμε, αλλά αυτό από την άλλη θα χαλούσε τη μοναδική ατμόσφαιρα του νησιού, που είναι τόσο ξεχωριστό ακριβώς επειδή είναι τόσο μακριά από τα πάντα!».

Η συνέντευξη περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους»:

χώρες που δεν υπάρχουν

Υ.Γ.1. 5 από τις πιο παράξενες ιστορίες του πλανήτη μας

Υ.Γ.2. Χώρες που ίσως έχετε ακουστά αλλά δεν υπάρχουν πια!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *