Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;

Άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, όλοι έχουμε βιώσει δύσκολες εμπειρίες στη ζωή. Και θα ξαναβιώσουμε. Πώς, όμως, τις αντιμετωπίζουμε;

Πρόσφατα, ο ράπερ Mike μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τη δική του δύσκολη και επώδυνη εμπειρία. Για τον καρκίνο. Ο ίδιος νόσησε από καρκίνο και ήταν η πιο δύσκολη και περίεργη εμπειρία που φανταζόταν ποτέ ότι θα ζήσει. Προσπαθούσε κάθε στιγμή, όμως, να βρει τη ψυχολογική δύναμη. Στην οικογένεια, στους λίγους και καλούς φίλους, στη σύντροφό του, σε ένα βιβλίο.

Αυτά δεν έχουμε ανάγκη όταν τα δύσκολα δεν μας χτυπάνε την πόρτα αλλά εισβάλλουν στη ζωή μας με το έτσι θέλω; Συγκεκριμένα, ο τραγουδιστής αναφέρθηκε στο βιβλίο του Robin Sharma, «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις», το βιβλίο που του έκανε δώρο ένας φίλος του όταν εκείνος μπήκε για το χειρουργείο, έμεινε στο κρεβάτι για εβδομάδες, ξεκίνησε τις χημειοθεραπείες, βάδιζε σε άγνωστα μονοπάτια. Κι αυτό ήταν το βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο σκέψης του και που ακόμη και τώρα που έχουν περάσει μήνες από την περιπέτεια με την υγεία του, συνεχίζει να το διαβάζει.

Αρκεί μια στιγμή, ένα βιβλίο ή ένας άνθρωπος για να κάνει την αλλαγή μέσα σου. Για να πάρεις δύναμη, να συνειδητοποιήσεις πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και η ζωή σου είναι τόσο μικρή αλλά αρκετή αν τη ζήσεις σωστά. Να μάθεις να εκτιμάς τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, που σήμερα κατάφερες να σηκωθείς το πρωί και να πας για τρέξιμο, να δίνεις χώρο και χρόνο σε σένα. Όλα αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και δεν είναι. Μέχρι να έρθει αυτή η αναποδιά. Άλλωστε μέσα από αυτές δεν μαθαίνουμε τη ζωή;

Δες τα Προβλήματά σου σαν Ευλογίες!

Ο Robin Sharma στα σεμινάριά του, συνήθως παραθέτει στους συμμετέχοντες την ερώτηση «Ποιος θα συμφωνούσε μαζί μου ότι οι πιο δύσκολες εμπειρίες μας είναι και αυτές που μας διδάσκουν περισσότερα;». Και όπως αναφέρει, πάντα σηκώνονται σχεδόν όλα τα χέρια στην αίθουσα.

Με βάση αυτό το δεδομένο, ο ίδιος αναρωτιέται γιατί σπαταλάμε όλοι τόσο πολύ από τον χρόνο μας εστιάζοντας στις αρνητικές όψεις των δυσκολιών μας αντί να τις βλέπουμε ως αυτό που αληθινά είναι -δηλαδή, ως τους μεγαλύτερους δασκάλους μας.

Αν δεν είχαν υπάρξει οι αναποδιές που αντιμετώπισες, τα λάθη που έκανες και τα βάσανα που άντεξες, δεν θα είχες τη σοφία και τη γνώση που τώρα κατέχεις. Συνειδητοποίησε μια για πάντα ότι ο πόνος είναι δάσκαλος και ότι η αποτυχία είναι ο δρόμος για την επιτυχία. Δεν μπορείς να μάθεις να παίζεις κιθάρα χωρίς να σου έχουν ξεφύγεις μερικές λάθος νότες, ούτε να μάθεις ιστιοπλοΐα αν δεν αναποδογυρίσει μερικές φορές το σκάφος σου. Άρχισε να βλέπεις τα προβλήματά σου σαν ευλογίες, πάρε την απόφαση να μεταμορφώσεις τα εμπόδια στον δρόμο σου σε σκαλοπάτια για να προχωρήσεις και ορκίσου να μετατρέψεις τις πληγές σου σε σοφία. Όπως όλοι οι άνθρωποι έζησα κι εγώ οδυνηρές καταστάσεις καθώς προχωρούσα στο μονοπάτι της ζωής. Ωστόσο, προσπαθούσα πάντα να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι ο χαρακτήρας μας δεν διαμορφώνεται από τις εύκολες εμπειρίες της ζωής αλλά από τις πιο δύσκολες. Μόνο μέσα από τις πιο σκληρές δοκιμασίες μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιοι αληθινά είμαστε και να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη είναι η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις

Ζήσε ολοκληρωμένα για να πεθάνεις ευτυχισμένα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανακαλύπτουν τι είναι στ΄ αλήθεια η ζωή παρά μισή στιγμή προτού πεθάνουν. Όσο είμαστε ακόμη νέοι, περνάμε τις μέρες μας προσπαθώντας να αντεπεξέλθουμε στις κοινωνικές προσδοκίες. Είμαστε τόσο απασχολημένοι κυνηγώντας τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής, ώστε χάνουμε τις μικρές χαρές της, όπως να χορεύουμε ξυπόλητοι με τα παιδιά μας στο νοτισμένο γρασίδι ή να φυτεύουμε τριανταφυλλιές ή να βλέπουμε την ανατολή του ήλιου. Ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε κατακτήσει την υψηλότερη βουνοκορφή, αλλά δεν έχουμε ακόμη κατορθώσει να κυριαρχήσουμε στον εαυτό μας. Έχουμε ψηλά κτίρια αλλά πεσμένη διάθεση, περισσότερα υλικά αγαθά αλλά λιγότερη χαρά, μυαλά γεμάτα γνώσεις αλλά άδειες ζωές.

Μην περιμένεις να φτάσεις στο κατώφλι του θανάτου για να καταλάβεις το νόημα της ζωής και τον τόσο σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξεις σε αυτήν. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι επιχειρούν να ζήσουν τις ζωές τους ανάποδα: περνούν τις μέρες τους πασχίζοντας να αποκτήσουν τα πράγματα που θα τους κάνουν ευτυχισμένους  αντί να έχουν τη σοφία να συνειδητοποιήσουν πως η ευτυχία δεν είναι ένα μέρος στο οποίο φτάνεις, αλλά μια κατάσταση που εσύ δημιουργείς. Η ευτυχία και το αίσθημα πληρότητας στη ζωή έρχονται όταν δεσμεύεσαι, από τον βαθύτερο πυρήνα της ψυχής σου, ότι θα επενδύσεις τα σπουδαιότερα ταλέντα σου σε έναν σκοπό που θα βελτιώσει τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Όταν θα έχεις πετάξει έξω από τη ζωή σου όλο τον άχρηστο σωρό, τότε θα φανεί ξεκάθαρα και το αληθινό της νόημα: να ζεις για κάτι περισσότερο από εσένα τον ίδιο. Με απλά λόγια, το νόημα της ζωής είναι μια ζωή με νόημα.

Υ.Γ. Διάβασε περισσότερα μαθήματα ζωής από τον «Μοναχό που πούλησε τη Ferrari του», τον Robin Sharma

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *