Serial killer σκορπά τον τρόμο κι εσύ δεν μπορείς να ξεφύγεις!

Ένας δολοφόνος τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη. Στο άκουσμα αυτής της πρότασης, η περιέργειά σου αυτομάτως εξάπτεται και λαχταράς να μάθεις περισσότερα.

Να δεις ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, ποιο είναι το προφίλ του, ποιος είναι ο τρόπος σκέψης τους και πώς δρα. Θέλεις να μάθεις λεπτομέρειες για την παιδική του ηλικία και τα τραύματα που κουβαλά στην ψυχή του.

Θέλεις να μάθεις τα πάντα για αυτόν τον serial killer, ο οποίος έχει σκορπίσει τον φόβο και τον τρόμο στη Δανία και αφήνει παντού το στίγμα του: μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Το μυαλό σου έχει γεμίσει με ερωτηματικά κι αυτό είναι απόλυτως φυσιολογικό σύμφωνα με τους ειδικούς!

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να νιώθεις ενοχές επειδή σε ελκύει τόσο πολύ η ιστορία ενός serial killer. Αρχικά, ένας δολοφόνος αγγίζει το πιο βασικό και ισχυρό ένστικτο όλων, αυτό της επιβίωσης. Και ο κόσμος «αγαπά» να ακούει τέτοιες ιστορίες για διάφορους λόγους. Αρχικά, δεν ακούς και κάθε μέρα για serial killers, ούτε για τα τόσο ανατριχιαστικά και ακραία εγκλήματά τους. Μια τέτοια παράλογη συμπεριφορά, γεννά την ανθρώπινη περιέργεια στον υπέρτατο βαθμό. Απορείς με ποια κριτήρια επιλέγει το θύμα του και νιώθεις πως θα μπορούσε να είσαι κι εσύ το θύμα (αν και οι πιθανότητες είναι σχεδόν ίδιες με το να δεχτείς επίθεση από έναν μεγάλο, λευκό καρχαρία). Οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι «δημιουργικοί» αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο που επιλέγουν να σκοτώσουν αλλά και το «αποτύπωμα» που αφήνουν πίσω τους. Σκέψου… ποιος θα άφηνε σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος μια κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και κάστανα; Μόνο ένας διεστραμμένος.

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, η συμπεριφορά τους είναι φαινομενικά ανεξήγητη και χωρίς συγκεκριμένο κίνητρο πολλές φορές. Οδηγούνται από τους εσωτερικούς τους δαίμονες κάτι που οι περισσότεροι αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

Όλες αυτές οι φρικιαστικές ιστορίες με τους μανιακούς δολοφόνους, είτε συμβαίνουν στην πραγματικότητα και μας κατακλύζουν τα Μέσα, είτε τους βλέπουμε σε μια ταινία, είτε τους διαβάζουμε σε ένα βιβλίο… μας συνδέουν με ορισμένα από τα πρωταρχικά μας συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, ο θυμός και η λαχτάρα.
Ένας κατά συρροή δολοφόνος αντιπροσωπεύει μια έντονη, πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα παρουσία στο κοινωνικό τοπίο. Από τη μια προσπαθούμε να του προσδώσουμε περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά για να τον κάνουμε να μοιάζει λιγότερο τρομακτικός κι από την άλλη προσπαθούμε να τον παρουσιάσουμε ως «τέρας», στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα ηθικό όριο ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Αυτά τα συναισθήματα σου ξυπνά και ο Καστανάνθρωπος. Ο τρόπος που το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γραμμένο από τον Soren Sveistrup, κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά και το μυαλό σου να μπερδεύεται. Τρομάζεις με το διεστραμμένο μυαλό του πρωταγωνιστή και τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττει. Η αδρεναλίνη σου χτυπά κόκκινο. Νιώθεις ότι θέλεις να προστατέψεις τα θύματα, αλλά δεν μπορείς. Ο σατανικά κακός ήρωας του Sveistrup χτυπά ξανά και ξανά και σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου. Όσο για το τέλος; Ακόμη κι αν είσαι ο πιο έμπειρός αναγνώστης αστυνομικού, δεν θα μπορείς να το μαντέψεις.

Εμείς σε προκαλούμε.

αστυνομικό the killing

Ο Καστανάνθρωπος βραβεύτηκε με το Barry Award 2020, ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα!

Υ.Γ. Δείτε τη λίστα μας με τα αστυνομικά αν θέλετε περισσότερες προτάσεις!

2 Comments

  1. Pingback: Ο Καστανάνθρωπος σε συλλεκτική έκδοση! – Dioptra Blog

  2. Pingback: Ο Καστανάνθρωπος γίνεται σειρά στο Netflix! – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *