Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος στον Καστανάνθρωπο!

Ο Καστανάνθρωπος βραβεύτηκε με το Barry Award 2020, ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα!

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή… Όλα ξεκίνησαν πριν από καιρό όταν λάβαμε από το εξωτερικό ένα χειρόγραφο με τον αινιγματικό τίτλο «Kastanjemanden». Η πρώτη σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για ακόμα σκανδιναβικό μυθιστόρημα. Είχε κάποιες περγαμηνές ο συγγραφέας (δημιουργός της πολύ αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς The Killing), αλλά πολλές φορές αυτό δεν εγγυάται κάτι.

Ξεκινώντας, όμως, να διαβάζουμε το Kastanjemanden πάθαμε ένα μικρό σοκ. Ο Søren Sveistrup κατάφερε να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μυθιστόρημα, που παρά τις σχεδόν 700 σελίδες του, σε γραπώνει και δεν σε αφήνει σε ησυχία μέχρι να το τελειώσεις. Αφού το αποκτήσαμε το εμπιστευτήκαμε στον κατάλληλο άνθρωπο για να το μεταφράσει, τον Βαγγέλη Γιαννίση, και αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια και όνειρα.

Πριν την κυκλοφορία του βιβλίου είχαμε τη μεγαλύτερη αγωνία. Κατ’ αρχάς, για τον τίτλο: μας παίδεψε πολύ η απόφαση να πάμε με την άγνωστη λέξη «Καστανάνθρωπος». Και μετά, για το αν θα μοιραζόσασταν μαζί μας τον ενθουσιασμό για την πλοκή και τους δύο ντετέκτιβ, την Τουλίν και τον Ες.

Στις 12 Μαΐου, ο Καστανάνθρωπος ήταν στην πρώτη φουρνιά μας που έφτασε στα ράφια των βιβλιοπωλείων μετά το lockdown. Η περίοδος του καλοκαιριού προμηνυόταν άκρως αβέβαιη, αλλά έχοντας πίστη επενδύσαμε πάνω του.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία..

Καστανάνθρωπος βραβείο

Και φτάσαμε στο σήμερα. Αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ο Καστανάνθρωπος έγινε για εμάς το πιο πετυχημένο αστυνομικό της χρονιάς (μαζί με τον Τρόφιμο του Φίτζεκ).

Τον αγαπήσατε, ταξιδέψατε μαζί του στην Κοπεγχάγη, αναζητήσατε τον δολοφόνο πριν σας αναζητήσει εκείνος. Και δεν θα μπορούσαμε να μη μοιραστούμε μαζί σας τα ευχάριστα.

Ο Καστανάνθρωπος βραβεύτηκε με το Barry Award 2020, ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Μια πολύ σημαντική βράβευση για τον Søren Sveistrup και το ντεμπούτο του με αυτό το θρίλερ που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας στο ράφι με τα αστυνομικά.

Λίγα λόγια για το βραβεία Barry…

Το 1997 η ομάδα σύνταξης του περιοδικού Deadly Pleasures αποφάσισε να βραβεύει τα καλύτερα αστυνομικά καθώς η αναζήτησή τους ήταν ούτως ή άλλως πρωταρχικός τους στόχος.

Στην ερώτηση «πώς θα ονομάσουμε τα βραβεία;» η απάντηση ήρθε αυθόρμητα. Barry. Προς τιμήν του Barry Gardner που είχε φύγει από τη ζωή. Ήταν ο καλύτερος κριτικός στον πλανήτη και όλοι ζητούσαν τη γνώμη του. Διάβαζε περίπου 250 αστυνομικά βιβλία και βιβλία μυστηρίου τον χρόνο -τα περισσότερα από όλους τους κριτικούς- και είχε πραγματικά την αίσθηση για το τι ήταν καλό και τι δεν ήταν. Και ήταν πάντα δίκαιος με τις κριτικές τους.

Η ίδια φιλοσοφία ακολουθήθηκε και στα βραβεία.

Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν από ομάδες ανθρώπων που εξειδικεύονται σε θέματα εγκλήματος/μυστηρίου. Αναγνώστες και συνδρομητές του Deadly Pleasures έπειτα από ψηφοφορία ανέδειξαν τους νικητές σε κάθε κατηγορία.

Το βραβείο Barry είναι σημαντικό, αλλά για εμάς πιο σημαντικό είναι ότι ανακαλύψαμε ένα βιβλίο που μπήκε στις λίστες σας με τα πιο αγαπημένα της χρονιάς. Είναι μοναδικό αυτό το συναίσθημα και σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας.

Υ.Γ. Εδώ μπορείτε να δείτε τις υποψηφιότητες και τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

2 Comments

  1. Pingback: Ο Καστανάνθρωπος γίνεται σειρά στο Netflix! – Dioptra Blog

  2. Pingback: Serial killer σκορπά τον τρόμο κι εσύ δεν μπορείς να ξεφύγεις! – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *