Τα «τάπερ της Αλίκης» βραβεύτηκαν ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα!

Τα «Τάπερ της Αλίκης» της Έλενας Ακρίτα βραβεύτηκαν πανάξια ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα στα βραβεία βιβλίου Public και η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη! 

Η Έλενα με την ευφυΐα που τη διακρίνει και το θάρρος να λέει τη γνώμη της δημόσια, χωρίς να φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους, λειτουργεί πολλές φορές ως ένας φάρος για όλους μας. Παίρνοντας θέση για καίρια ζητήματα ανατέμνει την υποκρισία της κοινωνίας και δίνει φωνή σε όσους σπάνια έχουν.

Όσοι την παρακολουθούν και γνωρίζουν την πορεία της, αναγνωρίζουν και το μεγάλο της ταλέντο στη συγγραφή, το οποίο σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, έχει κάνει την πένα της την πλέον αναγνωρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας.

Ας σταθούμε, όμως, στα αγαπημένα «Τάπερ της Αλίκης». Μπορεί η Έλενα, τα τελευταία χρόνια να μας είχε συνηθίσει στις αγωνιώδεις αστυνομικές ιστορίες, αλλά το 2019 έκανε μια ευχάριστη έκπληξη με το πρώτο της κοινωνικό μυθιστόρημα. Αυτή τη φορά μιλά για την Αθήνα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι το 2000. Γράφει για την εποχή της Μεταπολίτευσης μέσα από τις ζωές τριών γυναικών, που είναι καθημερινές, χωρίς επιτήδευση, αλλά αυτό δεν τις κάνει λιγότερο μοναδικές.

Η Έλενα γράφει για όσα ζήσαμε στην Αθήνα και την Ελλάδα το ’80 (εκ των οποίων πολλά αποτυπώνονται και επεκτείνονται μέχρι και σήμερα), και γράφει για όσα κάνουν την ψυχή μας να σφίγγεται και, ταυτόχρονα, να αγαλλιάζει. Κάθε ηρωίδα του βιβλίου γίνεται μια μικρή τοιχογραφία της κοινωνίας μας και οι πράξεις τους μας δίνουν έμπνευση για να βρούμε τον δρόμο που περνάει από μέσα μας.

Τα «Τάπερ της Αλίκης» είναι το μεγάλο ελληνικό μυθιστόρημα που κλείνει μια ταραχώδη δεκαετία που όλοι ζήσαμε. Αυθεντικό και ειλικρινές, ευρηματικό και επίκαιρο!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τρεις γενιές γυναικών ζουν, ονειρεύονται και διεκδικούν: Η Κοραλία, είκοσι χρόνια καθαρίστρια στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η κόρη της Ελένη, πωλήτρια στο ΜΙΝΙΟΝ, που κάνει κι επιδείξεις τάπερ σε σπίτια κυριών. Και το «εξώγαμο» κοριτσάκι της, η Αλικούλα, που πήρε το όνομα της νονάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η μικρή μέσα στα πολύχρωμα τάπερ της μαμάς κρύβει παιχνίδια, πασχαλίτσες για τα μαλλιά, στρασάκια, Μπάρμπι, επιθυμίες, ελπίδες κι όνειρα.

Όταν η Αλίκη μεγαλώνει, κλείνει ερμητικά μέσα στα τάπερ όλα όσα αισθάνεται. Αγάπη, οργή, πόνο, έρωτα, γέλιο και κλάμα. Μέχρι που η ζωή της θα απαιτήσει να ανοίξει τα αεροστεγή καπάκια και ν’ αφήσει τα συναισθήματά της ελεύθερα.

Τα τάπερ της Αλίκης είναι ένα γκράφιτι στους τοίχους των πολυκατοικιών της Κυψέλης, των μπορντέλων της Φυλής, των θεατρικών σκηνών, των παλιών καταστημάτων και των ρετιρέ με τις στρωμένες τσόχες για κουμκάν. Είναι όσα ζήσαμε κι αγαπήσαμε σε μια Αθήνα που δεν μένει πια εδώ.

Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο. Είναι τροφή για σκέψη.

Περισσότερα βιβλία της Έλενας Ακρίτα από τις εκδόσεις μας:

Τα χειροποίητα

 

«Τα Χειροποίητα είναι σύντομα κείμενα που δημοσιεύτηκαν από το 2000 μέχρι σήμερα.
Κείμενα παλιά, κείμενα καινούρια, κείμενα γελαστά και μελαγχολικά, θυμωμένα ή χαρούμενα, κείμενα βιωματικά, κείμενα που γελούν και κλαίνε και θυμώνουν, και τρολάρουν, και μας κλείνουν το μάτι.
Κείμενα διαφορετικά μεταξύ τους με ένα μόνο κοινό στοιχείο· είναι όλα χειροποίητα.
Φτιαγμένα στο χέρι με υλικά της ψυχής και της καρδιάς, πασπαλισμένα με «ένα κάποιο χαμόγελο».
Αφιερωμένα στους συγκάτοικούς μου στην τρέλα. Τους αναγνώστες μου.

Έλενα, 2018

Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας

Τη δεκαετία του ’70, σε κεντρικό δρόμο της πόλης διαπράττεται ο τέλειος φόνος. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2016, η δημοσιογράφος Ελσινόρη Χατζή λαμβάνει ένα ανώνυμο mail με τρία στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην ανατομία ενός εγκλήματος. Ο άγνωστος αποστολέας διψάει για δικαίωση και εκδίκηση.

Στη μία άκρη της αττικής γης, το υπέρλαμπρο αρχοντικό της Κηφισιάς. Στην άλλη άκρη, η εμβληματική Μπλε Πολυκατοικία στα Εξάρχεια. Αν οι τοίχοι τους είχαν φωνή θα φανέρωναν πολλά: μυστικά και ψέματα, πάθη και λάθη, φόνους και πόνους κι αγάπες κόκκινες σαν αίμα. Μια τεθλασμένη γραμμή, ραγισμένη σαν καρδιά, συνδέει τους ήρωες της τραγωδίας. Ο αναρχοαυτόνομος Ντίλαν, η καταθλιπτική αρχόντισσα, η ερωτευμένη κομμώτρια, το κορίτσι με τα τατουάζ, όλοι στοιχειώνονται από βαθιά θαμμένες αλήθειες.

Η Ελσινόρη ξεκινάει μια επικίνδυνη έρευνα στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής· μια έρευνα που θα τη φέρει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του «ιδεολόγου» πολιτικού, ο οποίος πατάει επί πτωμάτων.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα… Όταν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τότε θ’ απειληθεί η ζωή της και οι ζωές όσων αγαπάει.

Φόνος 5 αστέρων

Δεκέμβριος 2004. Δέκα χρόνια πριν…
Ένα μικρό κοριτσάκι ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και πνίγεται στη λίμνη Στυμφαλία. Μερικά μέτρα πιο πέρα μια άγνωστη φιγούρα το παρατηρεί μέχρι το τέλος.

Δεκέμβριος 2014. Δέκα χρόνια μετά…
Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, ο μεγιστάνας του τουρισμού Γιάννος Ασλάνογλου οργανώνει ένα μεγαλειώδες οικογενειακό δείπνο στην έπαυλή του στη Φιλοθέη. Φέτος, ακριβώς τα μεσάνυχτα, βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.
Λόγοι υγείας;
Ατύχημα;
Φόνος;
«ΦΟΝΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ» ουρλιάζουν πανευτυχή τα πρωτοσέλιδα: O φόνος «πουλάει». Και σε έναν ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων 5 αστέρων, μόνο ένας φόνος 5 αστέρων αρμόζει. Η κόρη του μαζί με τη φίλη της δημοσιογράφο ξεκινούν μια αγωνιώδη έρευνα που θα τις βυθίσει στα πιο σκοτεινά στρώματα της «καλής» κοινωνίας. Από τη Βοστόνη στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στην Αθήνα, οι δρόμοι της νύχτας θα τις οδηγήσουν σε μυστικά και ψέματα. Σε κληρονομιές, εκβιασμούς και κρυμμένα πάθη. Σε θαμμένες αλήθειες κι ερωτικά σκάνδαλα. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκοτεινό μείγμα μέσα σε μια κλεψύδρα που αδειάζει. Και αδειάζει γρήγορα.

Γιατί στην πραγματικότητα απομένουν μόνο 24 ώρες μέχρι ο δολοφόνος να ξαναχτυπήσει.

Το μήλο βγήκε απ” τον παράδεισο

H Eύα ήταν η μοναδική γυναίκα ever που όταν μαγείρευε, ο άντρας της δεν της είπε ποτέ «νόστιμο αλλά καμία σχέση με της μάνας μου!»

«Η παντελής απουσία χιούμορ από τη Βίβλο είναι ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας»
Alfred North Whitehead

Η Έλενα Ακρίτα μας αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα της Βίβλου. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη, αλλά με το πέρασμα των αιώνων υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις, μερικές διαστρεβλώσεις, κάποια σπασμένα τηλέφωνα, καταλαβαίνετε, οι διάλογοι δεν μεταφέρθηκαν όπως ακριβώς είχαν συμβεί. Μέχρι σήμερα όμως. Τώρα όλα έρχονται στο φως το εξώτερον.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *