Πασχαλινό τσουρέκι από τον Χρήστο Βέργαδο!

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι από το βιβλίο του pastry chef Χρήστου Βέργαδου «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής».
Είστε έτοιμοι για μια δοκιμασία αντιγραφής; Ακολουθήστε τη συνταγή του Χρήστου Βέργαδου και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσετε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς κριτές του σπιτιού σας!

βέργαδος τσουρέκι

Υλικά
Για το προζύμι
250 ml νερό
250 ml γάλα
500 γρ. αλεύρι σκληρό
100 γρ. νωπή μαγιά (Αν δεν βρίσκετε νωπή, μπορείτε να αντικαταστήσετε με 3 φακελάκια ξηρή μαγιά.)

Για τη ζύμη
1.100 γρ. αλεύρι σκληρό
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο, αφρατεμένο
6 αβγά
μία πρέζα αλάτι
1 κ.σ. μαχλέπι, τριμμένο
1 κ.γ. κακουλέ, τριμμένο
½ κ.γ. μαστίχα, τριμμένη

Για το γαρνίρισμα
ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση
Για το προζύμι
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό και το γάλα μέχρι να γίνουν χλιαρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και διαλύετε σε αυτό τη μαγιά, προσθέτοντας και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύετε ώσπου να διαλυθεί η μαγιά. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζετε το προζύμι με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη ζύμη
Μεταφέρετε το προζύμι στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ζυμώνετε με τον γάντζο μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται. Κατόπιν, προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν, τη ζυμώνετε λίγο ακόμα μέχρι να φύγει ο αέρας, κόβετε σε κομμάτια των 250 γρ. και πλάθετε σε ό,τι σχήμα θέλετε. Τα βάζετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Τέλος, τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο με γάλα, πασπαλίζετε προαιρετικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ψήνετε στους 160ο C για 10 λεπτά και στους 140ο C για ακόμα 30 λεπτά περίπου.

Ευχόμαστε καλή Ανάσταση!

Ανακαλύψτε τα δύο βιβλία ζαχαροπλαστικής του Χρήστου Βέργαδου: «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής» & «Γλυκά χωρίς…».

βέργαδος βιβλίο

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *