Τα 3 βιβλία που τα παιδιά σας θα εύχονται να είχατε διαβάσει

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη προκλήσεις και απίστευτα γρήγορους ρυθμούς τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους γονείς. Όλοι θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και χρειαζόμαστε κάθε πρακτική βοήθεια και κάθε εργαλείο που υπάρχει στη διάθεσή μας. 

Καθώς προσπαθούμε να είμαστε επαρκείς απέναντι στις δικές μας υποχρεώσεις, γνωρίζουμε ότι η πιο υψηλή προτεραιότητα είναι να σταθούμε δίπλα στα παιδιά και να τους δώσουμε τα κατάλληλα υλικά και πνευματικά εφόδια για να είναι ευτυχισμένα και να χτίσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Για παράδειγμα, αν τα παιδιά καταφέρουν με τη βοήθειά μας να νιώθουν όμορφα στον ρόλο τους ως μαθητές, θα νιώθουν τα ίδια υπεύθυνα για τις σχολικές τους επιδόσεις και θα μπορούν να μελετούν μόνα τους, εξασφαλίζοντας σε όλους μας χρόνο για να περνάμε δημιουργικές στιγμές.

Ξεκινώντας κι εμείς από αυτήν την αφετηρία, αναζητήσαμε τις κατάλληλες απαντήσεις στα θέματα της ανατροφής, της αυστηρότητας, των ορίων, της συναισθηματικής ανάπτυξης και πολλών πολλών ακόμα. Μετά από πολλή μελέτη διαλέξαμε 3 βιβλία που μας βοήθησαν προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσάς να αναθρέψετε παιδιά ικανά και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;


Mυστικά ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Και όλα αυτά βασίζονται σε έξι θεμελιώδεις αρχές:

• Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.
• Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία.
• Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής.
• Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη.
• Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός.
• Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος να απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της.

Μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Αν αφήσουμε το «εγώ» στην άκρη και εστιάσουμε στο «εμείς», θα αποφύγουμε πολλά περιττά «δράματα» και τον αρνητισμό που συχνά εμφανίζεται στο σπίτι. Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, αυτό το πολύτιμο βιβλίο θα βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

 

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός. Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Μέσα στις σελίδες του θα ανακαλύψετε πώς να:
• γεφυρώνετε τα κενά στην επικοινωνία
• εκτονώνετε τις καθημερινές προστριβές
• αποφεύγετε τους κινδύνους των υπερβολικών επαίνων
• ενισχύετε το μήνυμα αγάπης που θέλετε να δώσετε
• χτίζετε πάνω στα προτερήματα και όχι στα ελαττώματα
• αποδέχονται τις ευθύνες τους χωρίς να χάνουν τον αυτοσεβασμό τους
• διδάσκετε στα παιδιά όχι τι να σκεφτούν, αλλά πώς να σκέφτονται
• ενισχύετε τη συνεργασία στο σπίτι και στο σχολείο
• ανταποκρίνεστε σωστά στις προκλήσεις μιας δύσκολης εφηβείας

Η «Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση» απευθύνεται σε όλους εμάς που θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στο ταξίδι της ζωής, αλλά και να αλλάξουμε ως γονείς.

 

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;»

Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Στο βιβλίο, που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία, θα βρείτε πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από καθημερινά προβλήματα:
• Γκρίνια και κλάμα
• Βίαιη και απρεπή συμπεριφορά
• Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
• Αγένεια
• Ψέματα
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση

ΥΓ: Αναζητάτε κι άλλα βιβλία για γονείς; Έχουμε μια μεγάλη σειρά με πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως ο πρωτάρης μπαμπάς, το πώς τα παιδιά θα τρώνε πιο υγιεινά, δραστηριότητες για προσχολική ηλικία, ο κόσμος των διδύμων, ο ύπνος του παιδιού και πολλά-πολλά ακόμα.

2 Comments

  1. Pingback: Πώς να κάνετε διάλογο με το μωρό σας – Dioptra Blog

  2. Pingback: Η απαίτηση του να είναι τα παιδιά μας πάντα ευτυχισμένα – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *