Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κρατούν ημερολόγιο!

Άλλοι τα ονομάζουν ημερολόγια, άλλοι θυμούνται τα λευκώματα της δικής τους εποχής, για άλλους είναι απλώς σημειώσεις! Ο λόγος για αυτά τα συνήθως χαριτωμένα τετράδια που φιλοξενούν όνειρα και σκέψεις για μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με τη συχνότητα που καταγράφει ο κάτοχός τους και τη σχέση που έχει αποκτήσει μαζί τους.

Το να κρατάει κανείς ημερολόγιο προσφέρει μερικά από τα πιο προφανή –ίσως– θετικά στοιχεία:

– Αναπτύσσει την εκφραστικότητα του ατόμου μέσω του γραπτού λόγου
– Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του
– Βοηθάει τη μνήμη του καθώς ανασύρει σκέψεις και συναισθήματα
– Βοηθάει το άτομο να οργανώνει τη σκέψη του
– Ενισχύει την αυτογνωσία καθώς ο κάτοχός του μεταφέρει όσα συναισθήματα δυσκολεύεται να επικοινωνήσει στους άλλους, κι έτσι εξοικειώνεται με αυτά

Η λίστα των θετικών μπορεί να είναι ατελείωτη και οι λόγοι, φυσικά, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και έστω ότι ως συνήθεια την έχουμε ταυτίσει με μια ελαφρώς παλιότερη εποχή, αυτή των γονιών μας. Γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να πείσουμε τα παιδιά να κρατούν και αυτά ημερολόγιο σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα και υστερεί ο γραπτός λόγος;

Οι λόγοι εξίσου πολλοί! Γιατί τα σημερινά παιδιά έχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τον δικό τους προσωπικό χώρο και χρόνο, όπως ακριβώς και οι ενήλικες! Και το να κρατούν ημερολόγιο μπορεί να τους χαρίσει αυτό ακριβώς, μια μοναδική, προσωπική στιγμή μέσα στην ημέρα ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπου θα μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, χωρίς την καθοδήγηση κάποιου ενήλικα.

Θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς κανόνες και ροή.

Είναι ελεύθερα να κάνουν όσα ορθογραφικά θέλουν και άρα να εκφραστούν γραπτώς δίχως το άγχος της αξιολόγησης ενός δασκάλου ή του γονιού.

Να βρουν τον χρόνο να ηρεμήσουν και να απολαύσουν λίγο χρόνο μόνα τους. Ξέρουμε όλοι καλά άλλωστε πως η καθημερινότητα ενός παιδιού διαθέτει ελάχιστες στιγμές μακριά από κάποιον ενήλικα, οι οποίες είναι ωστόσο απαραίτητες.

Θα αντιληφθούν τα συναισθήματά τους ακόμη και αν δεν μπορούν να τα διαχωρίσουν επακριβώς ή να τα επικοινωνήσουν με σαφήνεια.

Θα καταγράψουν μοναδικές αναμνήσεις για το μέλλον δημιουργώντας έναν σπουδαίο θησαυρό με όσα ενδεχομένως ξεχάσουν σε βάθος χρόνου.

Πολλά από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία έχουν τη μορφή προσωπικού σημειωματάριου ή ημερολογίου, όπως Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα (εκδόσεις Ψυχογιός), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα η νέα σειρά Ολίβια, Μυστικό Τετράδιο.

Η Ολίβια είναι μια ηρωίδα που αγαπά τις εφευρέσεις, κρύβει τα πιο περίεργα πράγματα στην ντουλάπα πειραμάτων, λύνει παράξενα μυστήρια και περιγράφει τα πάντα στο μυστικό τετράδιό της! Με έξυπνο τρόπο, κάθε βιβλίο προάγει τις ανθρώπινες αξίες, όπως η φιλία, και μέσα από το χιούμορ οξύνει τη φαντασία των μικρών αναγνωστών.

Ένα τέτοιο μυστικό τετράδιο αξίζει κάθε παιδί να έχει. Και η αρχή μπορεί να γίνει με μία σειρά βιβλίων γεμάτη ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα το εμπνεύσει και ίσως το παρακινήσει να γεμίσει τη δική του πρώτη σελίδα. Ευκαιρία να γνωρίσετε μια γλυκύτατη ηρωίδα, την Ολίβια!

ΥΓ: Περισσότερα για την σειρά της Ολίβια, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *