Κλασική λογοτεχνία: Το φάντασμα της όπερας

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου, μεταφράστρια

Το Φάντασμα της Όπερας έγινε γνωστό στο ευρύτερο κοινό μέσα από το μιούζικαλ του Βέμπερ το οποίο συνεχίζει να παίζεται και να γοητεύει πλήθος θεατών, εν τούτοις η ανάγνωση του μυθιστορήματος είναι μια εξολοκλήρου διαφορετική εμπειρία. 

Το έργο του Gaston Leroux -κυκλοφόρησε το 1909 σε συνέχειες και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1920 από τις εκδόσεις Pierre Lafitte- μας αποκαλύπτεται την ικανότητα του συγγραφέα να συνθέτει μια πολυδιάστατη ιστορία: μας μυεί στον κόσμο της όπερας και στη μαγεία της μουσικής μέσα από τις αφηγηματικές του τεχνικές, ενσωματώνοντας πλήθος από αστικούς μύθους και φήμες αλλά κυρίως εξερευνεί την ίδια τη φύση του ταλέντου και της τέχνης που όταν υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια αναζητά υπερφυσικές ερμηνείες. Ταυτόχρονα αποτελεί μια αλληγορία για τις θυσίες που η ίδια η τέχνη απαιτεί από όσους αποφασίζουν να την υπηρετήσουν, αλλά και ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το βάθος και τον πόνο ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.

Η υπόθεση εξελίσσεται στο Παρίσι τον 19ο αιώνα. Ο υποκόμης Ραούλ ντε Σανί είναι παράφορα ερωτευμένος με τη νεαρή καλλιτέχνιδα, Σουηδικής καταγωγής, Κριστίν Ντααέ με την οποία μεγάλωσαν μαζί. Η Κριστίν, τραγουδίστρια της όπερας, «συνομιλεί» με έναν αόρατο δάσκαλο, τον «Άγγελο της μουσικής» ο οποίος ναι μεν της προσφέρει την ευκαιρία να βελτιωθεί και να αριστεύσει στην τέχνη της, ταυτόχρονα, όμως απαιτεί από εκείνη απόλυτη αφοσίωση, αποκλειστικότητα και πίστη στο αόρατο πρόσωπό του. Ταυτόχρονα στην Όπερα του Παρισιού υπάρχουν φήμες ακόμα και μαρτυρίες για κάποιο φάντασμα, που διασαλεύει την τάξη, και επιβάλλει την τιμωρία όσων αρνούνται να του παραχωρήσουν τα κεκτημένα δικαιώματά του και τη θέση του σε θεωρείο της επιλογής του.

Η γραφή του μυθιστορήματος συνδυάζει τη ρεαλιστική απεικόνιση με στοιχεία του φανταστικού και της γοτθικής αφήγησης, ενσωματώνοντας επιστολές και μαρτυρίες καθώς και έναν αριθμό αφηγητών, δίνοντας μας την ευκαιρία να προσλάβουμε την ιστορία μέσα από διάφορες οπτικές. Οι πολυάριθμοι χαρακτήρες, οι γλαφυρές περιγραφές και η έντονη πλοκή καθιστούν το Φάντασμα της Όπερας ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που όχι μόνο λόγω της διαχρονικότητας των θεμάτων αλλά και λόγω των πρωτοποριακών τεχνικών και της περίτεχνης γραφής είναι πλέον κλασικό και κατακτά συνεχώς νέες γενιές αναγνωστών.

Προσθέστε το βιβλίο στη συλλογή σας, σε νέα μετάφραση από την Αργυρώ Μαντόγλου. 

Ανακαλύψτε μια ειδική προσφορά που έχουμε για το Φάντασμα της Όπερας και δύο ακόμα διάσημα έργα του Gaston Leroux. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *