Είδαμε την ταινία «Τελειώνει με εμάς» και αυτά είναι όσα έχουμε να πούμε

Γράφει η Αλεξία Κουφοπούλου από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Ποιες είναι οι δικές σου φοβίες; Προσωπικά, φοβάμαι τους κλειστούς και σκοτεινούς χώρους στους οποίους θα μπορούσα να εγκλωβιστώ, τις αράχνες και τον αχανή μαύρο βυθό. Α! και τις μεταφορές βιβλίων στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη. Σφίγγεται το στομάχι μου κάθε φορά που μαθαίνω ότι ένα βιβλίο που έχω αγαπήσει πρόκειται να γίνει ταινία. Κι αυτό γιατί συνήθως το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Έτσι, τα χρειάστηκα όταν έμαθα ότι το Τελειώνει με εμάς θα έβγαινε στους κινηματογράφους. Βέβαια, όταν είδα ποιο θα είναι το cast, κάπως αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου. Αποφάσισα ότι θα το ρίσκαρα. Είδα την ταινία και… αιφνιδιάστηκα από το πόσο πολύ μου άρεσε!

Προσοχή! Ακολουθούν spoiler και αναφορές σε ενδοοικογενειακή βία.

Το βιβλίο

Το βιβλίο της Colleen Hoover γνώρισε αδιαμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία, χαρίζοντάς της εκατομμύρια αναγνώστες και ένθερμους υποστηρικτές, ενώ έχει παραμείνει στα best sellers των New York Times για περισσότερες από 160 εβδομάδες. Πραγματεύεται ένα τρομερά δύσκολο θέμα, μια πραγματικότητα που και η ίδια η συγγραφέας έχει βιώσει στην παιδική της ηλικία.

Η ιστορία μιλάει για τη Λίλι Μπλουμ, μια δυναμική γυναίκα που προέρχεται από ένα κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον και δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, δηλαδή να ανοίξει το δικό της ανθοπωλείο στη Βοστόνη. Εκεί γνωρίζει τον γοητευτικό γιατρό Ράιλ Κινκέιντ, και μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται μια ρομαντική ιστορία που μόνο αίσιο τέλος φαίνεται πως θα μπορούσε να έχει. Μέχρι που, κάπου στη μέση του βιβλίου, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα όλα ανατρέπονται.

Η ταινία

Είναι από τις λίγες φορές που μπορώ να πω με σιγουριά ότι η μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη μού φάνηκε πολύ επιτυχημένη. Σίγουρα συνέβαλε στο αποτέλεσμα πως η συγγραφέας συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι για το κοινό να δει τους χαρακτήρες και τα γεγονότα που αγάπησε όπως τα είχε φανταστεί.

Η Μπλέικ Λάιβλι ήταν μια υπέροχη Λίλι και ο Τζάστιν Μπαλντόνι ενσάρκωσε επιτυχημένα τον Ράιλ. Νομίζω πως δεν ήταν μόνο δική μου η αίσθηση ότι η ταινία είναι αρκετά κοντά στο βιβλίο και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητική. Η μισή αίθουσα έκλαιγε! (Οπότε, όταν πας να τη δεις, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου χαρτομάντιλα.)

Κι ενώ κατά τη διάρκεια της προβολής έτρεμα για τις πιο δύσκολες σκηνές που ήξερα πως θα ακολουθούσαν, αυτές αποδόθηκαν με ευαισθησία και με έναν τρόπο που μας έφερε για λίγο στη θέση της Λίλι, η οποία δεν ήταν σίγουρη για το αν της συνέβησαν όντως όλα αυτά ή για το πώς ακριβώς έγιναν. Παρακολουθώντας τις εναρκτήριες σκηνές, ούτε εμείς ήμασταν σίγουρ@ για το τι συνέβη, μέχρι να δούμε στο τέλος της ταινίας πώς έγιναν στ’ αλήθεια τα πράγματα. Αναδεικνύεται εξαιρετικά, κατά τη γνώμη μου, η ικανότητα που έχουν οι κακοποιητικοί άνθρωποι να κάνουν τα θύματά τους να νιώθουν πως έχουν παρανοήσει, πως έχουν κάνει εκείνα λάθος, πως υπερβάλλουν.

Καταλήγοντας

Κάτι στο οποίο επικεντρώνεται αρκετά η κριτική (του βιβλίου και της ταινίας) είναι πως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη ρομαντική ιστορία και στο πόσο όμορφος και υπέροχος είναι ο Ράιλ. Όμως έτσι δεν ξεκινούν όλες αυτές οι ιστορίες;

Στην αρχή όλα είναι όμορφα και, ναι, ρομαντικά. Ο άνθρωπος που κακοποιεί (όποιος από τους δύο κι αν είναι μέσα σε μια σχέση) δεν είναι ένα τέρας. Συχνά, οι ενδείξεις είναι ανεπαίσθητες. Όταν τον ερωτεύεσαι, όταν χτίζεις μια σχέση, ένα σπίτι, έναν γάμο, μια ολόκληρη ζωή μαζί του, είναι ασύλληπτα δύσκολο να απεμπλακείς. Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία, το αναδεικνύουν αυτό. Όπως και το ότι δεν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο επειδή είσαι αδύναμος άνθρωπος. Κάθε άλλο! Δεν έχει σημασία πόσο ανεξάρτητος, δυναμικός ή περήφανος είσαι. Πάντα μπορεί να βρεθείς σε μια πολύ κακή συνθήκη.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι η ελπίδα. Η ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Ότι έχουμε τη δύναμη να φεύγουμε από κακοποιητικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Ότι δεν είμαστε μόν@.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να μιλάμε για όλα αυτά. Δεν έχει πρωταρχική σημασία το πώς, ούτε το αν συμφωνούμε σε όλα. Είναι ιστορίες που δεν αποτελούν αριθμούς σε στατιστικά και είναι σημαντικό να αποκτούν πρόσωπα και φωνές.

Αξίζει να δεις την ταινία και να διαβάσεις ξανά (ή για πρώτη φορά) το βιβλίο.

Το Τελειώνει με εμάς κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 29/8, από τη Feelgood.

Bonus 1: Υπάρχει sequel! Στο Αρχίζει με εμάς η Λίλι είναι έτοιμη να ερωτευτεί ξανά και βγαίνει για πρώτη φορά ραντεβού με τον παιδικό της έρωτα, τον Άτλας. (Πανηγύρισα, βολεύτηκα αγκαλιά με μια κούπα καφέ και το διάβασα με ταχύτητα φωτός! Μου χρωστούν ένα βραβείο Γκίνες…)

Bonus 2: Με την προώθηση του βιβλίου από τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, η Colleen Hoover κατέκτησε τις θέσεις ένα έως τρία στο επίσημο Top50 του Ηνωμένου Βασιλείου· η πρώτη φορά που ένας συγγραφέας καταφέρνει αυτό το επίτευγμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο θρίαμβός της σημαίνει πως ο κύριος εκδότης της στο Ηνωμένο Βασίλειο, Simon & Schuster, κατέκτησε τις τρεις πρώτες θέσεις στην εβδομαδιαία λίστα των best seller για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι ακριβείς καταγραφές.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *