Από την Ιαπωνία μέχρι τη Σκοτία, οι καλύτεροι κατάσκοποι είναι της γεωγραφίας!

Αν είστε λίγο όπως εγώ, τότε σίγουρα έχετε αναμνήσεις από μεσημέρια καλοκαιριού στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, που όλοι έπρεπε υποχρεωτικά να κοιμηθούν μετά το φαγητό.

Απαράβατος νόμος κι αλίμονο αν έκανες θόρυβο∙ το παραμικρό τρίξιμο πόρτας ισοδυναμούσε με αυτόματη φωνή από τα βάθη της κρεβατοκάμαρας, εντάσεως όσο η έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα.

Τις εποχές εκείνες που έπινες χαρούμενος νερό από το λάστιχο ρισκάροντας μόνιμη βλάβη στην υγεία σου, και που δεν διέθετες κινητό τηλέφωνο, είχες τρεις επιλογές για τα μεσημέρια του καλοκαιριού:
Α. Να κοιμηθείς, σαν να είσαι… ο πιο βαρετός άνθρωπος στον κόσμο
Β. Να κάθεσαι ανάσκελα στο κρεβάτι σου μαθαίνοντας όλες τις ρωγμές στον σοβά του ταβανιού
Γ. Να ανακαλύψεις τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης. Και της απόδρασης από τα προβλήματα της σκληρής, για ένα οκτάχρονο παιδί, καθημερινότητας.

Κάπου εκεί στα 7-8, γυρίζει ένας διακόπτης και από βιβλία-παραμυθάκια, ανακαλύπτεις (με ενθουσιασμό-κατάπληξη-δέος) ότι υπάρχουν βιβλία με μυστήριο και περιπλάνηση σε όλον τον κόσμο. Εκεί που νομίζεις ότι η ιστορία κι η γεωγραφία είναι όσα γραμμικά σου μαθαίνουν στο σχολείο, έρχεσαι αντιμέτωπος/η με έναν άλλον κόσμο. Έναν κόσμο που ίσως οι μεγάλοι προσπαθούν να σου κρύψουν;

Αφού, όμως, ήδη πας Δευτέρα-Τρίτη Δημοτικού, είσαι κι εσύ μεγάλος πια και μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου εξερεύνηση στις εφτά ηπείρους και τους πέντε ωκεανούς (και τις τριάντα δύο θάλασσες). Να ανακαλύψεις χαμένες πολιτείες, άγνωστες ναυτικές ορολογίες και να ξεσκεπάσεις συνωμοσίες, χαμένες στους αιώνες. Δεν έχει σημασία που δεν τα έχουν βρει όλα αυτά οι Μαγγελάνοι κι οι Αμούδσεν πριν από ‘σένα. Ο θησαυρός περιμένει υπομονετικά εσένα να τον ξεθάψεις.

Παλιότερα η αφορμή για όλα αυτά μπορεί να ήταν τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» (στην απλοποιημένη εκδοχή τους, γιατί αν διαβάσεις το κανονικό βιβλίο διαπιστώνεις ότι είναι μια δαιδαλώδης φιλοσοφική πραγματεία πάνω στο ερώτημα αν οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους διεφθαρμένοι ή διαφθείρονται ζώντας μέσα στην κοινωνία), αλλά και το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» (που πάντα με άφηνε με την απορία: πώς στο καλό γίνεται κάτι να είναι τόσο βαθιά; Αφού δεν έχει τόσο βάθος ο ωκεανός, το έψαξα στην εγκυκλοπαίδεια Υδρεία που πιάνει μια σειρά ράφια στη βιβλιοθήκη των γονιών).

Τα παιδιά αξίζει να αποκτήσουν μια νέα σχέση με το φανταστικό, μια νέα σχέση με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Όχι από κάποιο ελιτίστικο βίτσιο, αλλά επειδή όντως η σχέση με την ανάγνωση μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Και μια καλή αφορμή είναι η σειρά βιβλίων «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» η οποία συνδυάζει το πνεύμα της περιπέτειας, μαζί με ιστορικές γνώσεις, περιπλάνηση σε όλον τον κόσμο και -τι άλλο;- άλυτα μυστήρια.

Σύμφωνα με την υπόθεση, όσα παιδιά καταφέρνουν να απαντήσουν στις γεωγραφικές ερωτήσεις της υποθετικής εφαρμογής Πορτολάνος, γίνονται δεκτά σε μια μυστική λέσχη και καλούνται να λύσουν τα άλυτα μυστήρια που λέγαμε παραπάνω, να μοιραστούν γνώση και να προστατέψουν αρχαία τεχνουργήματα. Επίσης, να μάθουν και πέντε πράγματα για τον εαυτό τους.

Η Μίκα λατρεύει τα μάνγκα και θα ανακαλύψει το κεράσι της ζωής στην ονειρική Ιαπωνία. Ο Πίτερ περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης αναζητώντας ένα παλιό χειρόγραφο. Ο Ιάσονας αντιμετωπίζει τα τρομακτικά Καρπάθια Όρη στη Ρουμανία και τις νυχτερίδες του Κόμη Δράκουλα. Η Αμαλία κι η Ρόη οργώνουν τα Φιόρδ της Νορβηγίας ψάχνοντας το μυστικό των Βίκινγκς. Η Κρίστα αναρωτιέται πού κρύβεται το βιβλίο ενός σπουδαίου Ιταλού σκακιστή. Ο Νάνος επισκέπτεται μεσαιωνικά κάστρα στη Γαλλία, όπου κυριαρχούν αρπακτικά πουλιά. Ο Ορέστης θα μαγευτεί από τα ομιχλώδη τοπία της λίμνης Λοχ Νες στη Σκοτία, ακολουθώντας έναν μακρόσυρτο ήχο… Κι οι περιπέτειες συνεχίζονται!

Αν θέλετε τα παιδιά να μάθουν γεωγραφία διασκεδάζοντας και ζώντας απίστευτες περιπέτειες, συλλέξτε και τα επτά βιβλία της σειράς!

Το κάθε βιβλίο κάθε βιβλίο είναι γραμμένο από την έμπειρη πένα διαφορετικών συγγραφέων. Μια πένα ταιριαστή, σύγχρονη και γεμάτη ενσυναίσθηση προς ένα παιδί που μεγαλώνει σήμερα.

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας

Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής (Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Στην πρώτη αποστολή οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας μαθαίνουν ότι ένα χαμένο πολύτιμο σπαθί των σαμουράι (Honjo Masamune) κρύβεται στο Κιότο και κάποιοι το ψάχνουν δίνοντας μια υπέρογκη αμοιβή.

Το ταξίδι στην Ιαπωνία αποκτούσε απίστευτο ενδιαφέρον. Η Μίκα μαζί με τους φίλους της, τον Ακίρα και τον Χαρούτο, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο. Άραγε θα βρουν το σπαθί Honjo Masamune; Και τι σχέση έχει ο τελευταίος σαμουράι; Και αλήθεια, τι είναι το κεράσι της ζωής;

Σε αυτήν την περιπλάνηση, πέρα από τη σπουδαία κουλτούρα της Ιαπωνίας, τα παιδιά θα μάθουν για την εντιμότητα, τη γενναιότητα και την αξιοπρέπεια.

Μήνυμα στο Μανχάταν (Μαρία Ρουσάκη, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Στη δεύτερη αποστολή ταξιδεύουμε στο Μανχάταν για να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του θρυλικού χειρογράφου Βόινιτς, αλλά και να μάθουμε γιατί η Νέα Υόρκη ονομάζεται το «Μεγάλο Μήλο».  

Στο βιβλίο τα παιδιά της λέσχης θα μάθουν πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας, να «ακούμε» τα συναισθήματα των άλλων, αλλά και για τη δύναμη του σεβασμού και της φιλίας.

Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες (Λίνα Μουσιώνη, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Στην τρίτη αποστολή εξερευνούμε τη Ρουμανία και τα Καρπάθια Όρη!

Ο Ιάσονας θα περάσει το καλοκαίρι μαζί με την υπεροπτική και φιλάρεσκη αδελφή του Κλαίρη στη μεσαιωνική πόλη Σιγκισοάρα, κοντά στα Καρπάθια Όρη. Στον Πορτολάνο διαβάζει πως η Σιγκισοάρα είναι η πατρίδα του θρυλικού κόμη Δράκουλα και πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες για την επιστροφή του.

Στο βιβλίο τα παιδιά διαβάζουν και για το θέμα της ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης ενός τόπου, ενώ διάχυτοι υπάρχουν οι οικογενειακοί δεσμοί, οι φιλίες και η έγνοια για τον άλλο, ο σεβασμός στο διαφορετικό και η απόρριψη των στερεοτύπων.

Το μυστικό των Βίκινγκς (Μάγια Δεληβοριά, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Στην τέταρτη αποστολή εξερευνούμε το Όσλο!

Ποιο είναι άραγε το «λαμπρό πλοίο» που κρύβει τον φάκελο με την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο Πορτολάνος; Θα καταφέρουν να ανακαλύψουν την πυξίδα των Βίκινγκς που κρύβει ένα από τα μυστικά της ζωής;

Σε αυτό το βιβλίο τονίζεται ιδιαίτερα η εξερεύνηση ως βασική ανάγκη του ανθρώπινου νου. Αναφέρονται εξερευνητές ενώ δίνεται έμφαση σε γυναίκες εξερευνήτριες που βρήκαν την τόλμη να βγουν από τα κοινωνικά όρια και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο (Κώστας Στοφόρος, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Στην τέταρτη αποστολή εξερευνούμε την Ιταλία και την ιστορία του σκακιού.

Σε αυτήν την περιπλάνηση, πέρα από την περιπέτεια, το μυστήριο και τις γνώσεις για την ιδιαιτέρως αγαπημένη Ιταλία, τα παιδιά θα μάθουν για το σκάκι αλλά κυρίως για την αξία της φιλίας και την προσέγγιση των ανθρώπων πέρα από σύνορα.

Το μεσαιωνικό κάστρο και οι Γίγαντες του Ουρανού (Άννα Κοντολέων, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Ο Νάνος είναι ενθουσιασμένος για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό! Θα επισκεφθεί με τη μαμά του τη Γαλλία, και συγκεκριμένα το Πουατιέ που κάποτε ήταν γνωστό ως «η πόλη των εκατό καμπαναριών». Τι μυστήρια κρύβει άραγε η πόλη αυτή;

Σε αυτή την αποστολή μέσα από την εξιχνίαση του μυστηρίου, ο Νάνος που δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον εαυτό του και τις ικανότητες του, κερδίζει την αυτοπεποίθηση που του έλειπε, η Μιόβη που είναι εγκλωβισμένη στο κινητικό της πρόβλημα και μοναχική, ανακαλύπτει ότι το πρόβλημά της δεν την χαρακτηρίζει και ότι οι άλλοι μπορούν να δουν την ομορφιά του μυαλού και της ψυχής της. Ακόμη, η συνεργασία των τριών παιδιών είναι που οδηγεί και στη λύση του μυστηρίου. Αναδεικνύονται αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία, ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση.  

Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες (Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Εικόνες: Λίλα Καλογερή)

Υπάρχει τελικά στ’ αλήθεια το θρυλικό τέρας του Λοχ Νες; Το έβδομο βιβλίο της σειράς «Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας» μας ταξιδεύει σε μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο στα… Χάιλαντς!

Σε αυτή την περιπέτεια τονίζεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα της παράνομης αλιείας σε ποτάμια και λίμνες και το πόσο αυτό επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Αφύπνιση, ευαισθητοποίηση, ιστορικά γεγονότα, μύθοι και ανατροπές!

ΥΓ: Η εξερεύνηση είναι μες στο DNA μας. Το να λέμε ιστορίες είναι μες στο DNA μας. Το να φανταζόμαστε άλλους κόσμους είναι μες στο DNA μας. Κάθε παιδί που τα κάνει κτήμα του όλα αυτά, είναι ένα βήμα προς τον καλύτερο κόσμο που -για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές- κι εσείς ονειρεύεστε. Ένα βήμα που ίσως ξεκίνησε ένα συναρπαστικό, νωχελικό μεσημέρι καλοκαιριού.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *