Δύο τρυφερές ιστορίες για τα συναισθήματα των παιδιών και τη σημασία τους

Οι μεγάλοι έχουμε πολλές φορές την τάση να υποτιμάμε τα συναισθήματα των παιδιών και να ξεχνάμε. Να ξεχνάμε πως ήμασταν κι εμείς κάποτε μικροί και νιώθαμε τα ίδια συναισθήματα. Όλα με έναν μεγεθυντικό φακό.

Σήμερα έχουμε όλο το υλικό για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εκφράζονται, να εξερευνούν όλη τη γκάμα των συναισθημάτων, να τα αναγνωρίζουν. Και τελικά να μπορούν να τα διαχειριστούν καλύτερα ήδη από τη μικρή τους ηλικία.

Και δύο ιστορίες μας βοηθάνε σε αυτό.

Το Ξενοδοχείο των συναισθημάτων

Στο Ξενοδοχείο των συναισθημάτων κάθε μέρα είναι διαφορετική. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να μας επισκεφτεί. Κάποια συναισθήματα που έρχονται στο ξενοδοχείο είναι ευχάριστα και καλά, κάποια άλλα όμως… ας πούμε ότι είναι λίγο πιο απαιτητικά.

Για παράδειγμα, η Λύπη είναι πάντα ακατάστατη. Συνέχεια ξεχειλίζει την μπανιέρα και μερικές φορές πλημμυρίζει όλο το δωμάτιο. Όταν η Λύπη έρχεται στο ξενοδοχείο, πρέπει να κάνω ησυχία, για η Λύπη μιλά πάντα ψιθυριστά. Κι αν δεν ακούσω προσεκτικά όσα θέλει να μου πει, θα μείνει στο ξενοδοχείο για πολύ καιρό, μέχρι να την ακούσω.

Σας καλούμε να σκεφτείτε τώρα τον Θυμό. Ο Θυμός φωνάζει δυνατά! Φωνάζει τόσο δυνατά και αγριεύει που οι τοίχοι τραντάζονται και ραγίζουν. Χρειάζεται πάρα πολύ χώρο, γι΄αυτο και μένει στο μεγαλύτερο δωμάτιο του Ξενοδοχείου. Αν προσπαθήσετε να τον αποφύγετε, θα μεταμορφωθεί σε άλλα συναισθήματα, όπως είναι η Ενοχή, η Θλίψη ακόμα και η Ντροπή. Είναι καλύτερο να δίνετε χώρο στον Θυμό για να ξεσπά γρηγορότερα.

Μόλις φεύγει ο Θυμός έρχεται η Γαλήνη. Το Ξενοδοχείο ησυχάζει. Η Γαλήνη δείχνει κατανόηση και δεν προκαλεί ποτέ προβλήματα.

Τα συναισθήματα έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Κάποια είναι μεγάλα, κάποια μικρά. Κάποια άλλα είναι αόρατα. Ούτε που γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί, μέχρι κάτι να φωτίσει για να τα δούμε. Προσπαθούμε να βρούμε χρόνο για κάθε συναίσθημα, για να καταλάβουμε πραγματικά τι χρειάζεται.

Αυτό είναι το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων. Ένα μοναδικό βιβλίο για να εξερευνήσουν τα παιδιά τον κόσμο των συναισθημάτων. Από τη Λύπη μέχρι την Ελπίδα και την Ικανοποίηση.

Καλωσορίσατε!

Στη μικρή μου καρδιά

Η μικρή μου καρδιά μοιάζει με όμορφο σπιτάκι και κάθε μέρα ανακαλύπτω όσα κρύβει μέσα της…

Απίστευτες εκπλήξεις, πράγματα μεγάλα και μικρά, άλλα σκοτεινά κι άλλα λαμπερά. Με όμορφο σπιτάκι μοιάζει η καρδιά μου που ολοένα αλλάζει.

Σε αυτό το σπίτι άλλες φορές γίνονται ισχυρές εκρήξεις και άλλες φορές γεννιέται ένα άστρο φωτεινό.

Κάποιες φορές η καρδιά είναι ανάλαφρη σαν μπαλόνι και άλλες γκρίζα και βαριά σαν ελέφαντας. Στη δεύτερη περίπτωση νιώθω μόνη και λυπημένη. Ήξερες ότι κάποιες φορές μπορεί και να ραγίσει;

Μαλώσαμε με τη φίλη μου, άσχημα μιλήσαμε η μία στην άλλη. Πληγώθηκα και πόνεσα πολύ. Ράγισε η μικρή μου καρδιά. Άραγε, πώς θα τη φροντίσω;

Υπάρχουν φορές που γίνεται λουλούδι ως τον ουρανό και η ελπίδα την πλημμυρίζει και άλλες, όταν φοβάται γίνεται δράκος! Και φυσικά, όταν είναι ανυπόμονη, χτυπά με τρελό ρυθμό.

Στη μικρή μου καρδιά, κάθε μέρα ανθίζει ένας κήπος μυστικός. Σίγουρα ένας κήπος σαν αυτόν ανθίζει και στη δική σου καρδιά!

Τα συναισθήματα γίνονται εικόνες σε αυτό το ευφάνταστο βιβλίο, ώστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *