Μαύρη άμμος: Ένα μυστήριο στη σκιά της Αίτνας και της μαφίας

Γράφει η μεταφράστρια Βιολέττα Ζεύκη

Η πρόταση του εκδοτικού οίκου Διόπτρα να μεταφράσω τη Μαύρη Άμμο ήταν για μένα ένα δώρο. Με το πρώτο ξεφύλλισμα ήταν ορατές όλες οι ενδείξεις –καθώς ξετυλίγονταν τόσο το αστυνομικό όσο και το μεταφραστικό μυστήριο, σταδιακά μετατράπηκαν σε αποδείξεις– ότι επρόκειτο για ένα διαμαντάκι και μάλιστα –τι χαρά!– από πένα γυναικεία.

Το μυθιστόρημα αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ταξίδι – ή μάλλον πολλά ταξίδια μαζί:

Το πρώτο ταξίδι αφορά τη δική μου νοερή επιστροφή στη λατρεμένη μου Σικελία, στην Κατάνια και στο Παλέρμο του τέλους του καλοκαιριού, με τον καυτό ήλιο, την υγρασία, την αλμύρα και τη σκοτεινιά της φαντασμαγορικά θυμωμένης Αίτνας. Σε αυτό το σκηνικό ξετυλίγεται η καθημερινότητα της Τζοβάνα Γκουαράζι, Βανίνα όπως την αποκαλούν, μιας αστυνομικού του ιταλικού Νότου που αντιμάχεται με γενναιότητα και με συνέπεια το έγκλημα, αγαπάει το καλό φαγητό και λατρεύει τον παλιό καλό ιταλικό κινηματογράφο.

Το δεύτερο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, καθώς ο πρώτος φόνος –γιατί δεν θα είναι ο μόνος– έχει διαπραχθεί αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, σε μια Σικελία που δεν υπάρχει πια, αν και οι συνέπειές του απλώνονται, ύπουλα, πεισματικά και απειλητικά, στο παρόν.

Το τρίτο ταξίδι είναι η εσωτερική διαδρομή της Βανίνα στο δύσκολο παρελθόν της και στις ίσως εσφαλμένες, αν και γενναίες, αποφάσεις ζωής υπό την απειλητική σκιά της μαφίας, η προσωπική της πάλη με την απώλεια πολύ αγαπημένων της προσώπων, εν ζωή και μη.

Και τέλος, το τέταρτο ταξίδι είναι αυτό που αναπόφευκτα κάνει ο αναγνώστης ακολουθώντας τη Βανίνα στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, ένα ταξίδι στη σικελική γαστρονομία, στις ιταλικές ταινίες, στην αλμύρα της Μεσογείου, στα ευφάνταστα κουτσομπολιά που αποδεικνύονται αλήθειες· και είναι όλα αυτά θαμμένα κάτω από το παχύ στρώμα ηφαιστειακής άμμου της Αίτνας που ενίοτε τα κάνει όλα πιο γκρίζα, πιο θολά, πιο αποπνικτικά, πιο δύσκολα.

Θα τολμήσω να ευχηθώ ένα πέμπτο ταξίδι, μη νοερό. Το νησί της Βανίνα, της Αίτνας, του μυστηρίου, του ζεστού ήλιου, η Σικελία της προικισμένης και πολλά υποσχόμενης Cristina Cassar Scalia, μας περιμένει.

Μαύρη άμμος

Σε ένα απόκοσμο σκηνικό με την Κατάνια να πνίγεται στη στάχτη, από το ηφαίστειο της Αίτνας, η αστυνομική υποδιευθύντρια Βανίνα εξιχνιάζει μια παλιά υπόθεση δολοφονίας που έχει άμεση σχέση με το κύκλωμα μαφίας του σήμερα.

Μια ιστορία απληστίας που όλοι πίστευαν ότι έχει θαφτεί για πάντα, αλλά συνεχίζει ν’αφήνει πίσω της ίχνη αίματος. Στη σκιά της Αίτνας αλλά και της μαφίας, ένα αστυνομικό μυστήριο γεμάτο με τα χρώματα και τα αρώματα της Σικελίας, που έκανε ρεκόρ πωλήσεων και χαρακτηρίστηκε φαινόμενο στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *