Χρυσή Λίστα 2024: Τα καλύτερα παιδικά βιβλία!

Η Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX, ο μεγάλος θεσμός ανάδειξης των καλύτερων βιβλίων και ο δημοφιλέστερος οδηγός αγοράς είναι και φέτος, για 7η χρονιά, εδώ!

Πολλά βιβλία μας, αλλά και συνεργάτες και συνεργάτιδες, έχουν τιμηθεί με θέσεις στη λίστα και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Η έκδοση του παιδικού βιβλίου είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς κι αυτό γιατί χτίζουμε τον αναγνώστη του μέλλοντος. Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο μικρός αναγνώστης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και θεωρούμε καθήκον μας να του προσφέρουμε με τον δικό μας τρόπο μια ξεχωριστή εμπειρία. Βιβλία στα οποία πάντα θα ανατρέχει και θα βρίσκει απαντήσεις, βιβλία που θα τον προβληματίσουν, βιβλία που θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει την ομορφιά!

Συγχαρητήρια σε όλες και όλους που διακρίθηκαν από κάθε εκδοτικό οίκο! Η Χρυσή Λίστα είναι μια γιορτή του παιδικού βιβλίου και περιλαμβάνει δεκάδες εξαιρετικούς τίτλους και πρόσωπα για να ανακαλύψετε.

Η Χρυσή Λίστα με τα καλύτερα παιδικά βιβλία για το 2023!

Για τις ηλικίες 4-7 ετών

Σε αυτήν την κατηγορία συναντάμε τρία πολύ αγαπημένα μας βιβλία με όμορφα μηνύματα για τη φιλία, το ταξίδι της ζωής και τη διαφορετικότητα. 

Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;

Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης – Μαρία Αγγελίδου

Ένα βιβλίο για την αξία της πραγματικής φιλίας αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα (ένας ρινόκερος δεν είναι και το πιο συνηθισμένο κατοικίδιο που μπορεί να έχει κάποιος). Ακόμα μία αλληγορική ιστορία από τον συγγραφέα του πολυαγαπημένου βιβλίου Το Δέντρο που Έδινε, η οποία ενθαρρύνει τα παιδιά να καλλιεργούν τη φαντασία τους και να σκέφτονται «έξω από το κουτί».

Ημερολόγιο Φάρου

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Μια ιστορία για την αλληλένδετη σχέση ενός φαροφύλακα με τη μοναξιά του τοπίου και τον φάρο. Στο Ημερολόγιο Φάρου καταγράφει το πέρασμα του χρόνου και τις αλλαγές που έρχονται σαν κύμα και αλλάζουν τη ζωή μας.

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Μετάφραση: Εμμανουήλ Μπονάνος

Ένα παιδί φοράει τα πολύχρωμα φτερά του, προσθέτει μια τελευταία πινελιά και βγαίνει στην εξοχή να πετάξει.
Η χαρά του όμως θα σβήσει όταν μια παρέα παιδιών τσαλακώσει τη στολή του. Η αγάπη και η ενθάρρυνση του πατέρα θα δώσει πίσω στο παιδί τα φτερά του και θα αγκαλιάσει το όνειρό του.

Μια συγκινητική ιστορία για την αποδοχή του εαυτού μας, την αγάπη και τη συμπερίληψη.

Για τις ηλικίες 8-11 ετών

Σε αυτή την κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία, ξεχώρισε μεταξύ πολύ αξιόλογων βιβλίων και εκδοτικών, το 5ο βιβλίο της σειράς Κατάσκοποι Γεωγραφίας του Κώστα Στοφόρου. Ελληνίδες και Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι συνεργάζονται για αυτή τη σειρά μυστηρίου για παιδιά για την οποία είμαστε περήφανοι.

Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο – Κώστας Στοφόρος, Εικόνες: Λίλα Καλογερή

Βιβλία και πρόσωπα της χρονιάς

Ένα βιβλίο μας και οι συντελεστές του διακρίθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες!

Όσο οι λεμονιές ανθίζουν

Η Σαλάμα σπούδαζε φαρμακευτική στη Συρία. Ώσπου, ξέσπασε η επανάσταση. Η Αραβική Άνοιξη παίρνει σάρκα και οστά σε ένα βιβλίο που αναφέρεται στην πολιορκία μιας πόλης από την κυβέρνηση Άσαντ. Έχετε φανταστεί την καθημερινότητα ενός ανθρώπου σε εμπόλεμη ζώνη; Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει τώρα που διαβάζετε. Οι βομβαρδισμοί τους οποίους παρακολουθούμε στα ΜΜΕ δεν διαφέρουν από τον βομβαρδισμό που έζησε η Σαλάμα. Όταν ένας λαός αγωνίζεται για την ελευθερία και τα δικαιώματά του, πόση δυστυχία μπορεί να αντέξει; Οι πρόσφυγες έχουν τις δικές τους ιστορίες όταν φτάνουν στις ελληνικές ακτές. Η ιστορία της Σαλάμα θα μπορούσε να είναι μία απ’ αυτές.

Το βιβλίο της Zoulfa Katouh κέρδισε 4 διακρίσεις:

  • Στην κατηγορία Μεταφρασμένα 12-17+
  • Καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία μεταφρασμένα 12-17+
  • Πρόσωπο – Μεταφραστής της χρονιάς για το βιβλίο, ο Αλέκος Αντωνίου
  • Έλληνας εικονογράφος της χρονιάς (ανάμεσα σε άλλα για το εξώφυλλο του Όσο οι λεμονιές ανθίζουν), ο Βασίλης Κουτσογιάννης

Κατηγορία Graphic Novel

Το έργο του Soloup, Ζοrμπας – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, ένα μοναδικό graphic novel που μας μεταφέρει το οικείο σύμπαν του «Ζορμπά» ξεχώρισε:

  • Στην κατηγορία graphic novels/comics
  • Καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία graphic novels/comics

Ζοrμπας – Πράσινη πέτρα ωραιοτοτάτη

Έπειτα από πολύμηνη μελέτη και αμέτρητες ώρες δημιουργίας του Soloúp, κυκλοφόρησε το μοναδικό graphic novel, Zorμπας – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, το οποίο επανεγγράφει το εμβληματικό αυτό έργο στον αιώνα μας και μεταφέρει το οικείο σύμπαν του Ζορμπά σε 500 σελίδες, που η καθεμία είναι ένα κομψοτέχνημα γεμάτο συμβολισμούς και απαντήσεις για το νόημα της ζωής.

Ξένη συγγραφέας της χρονιάς

Ξένη συγγραφέας της χρονιάς ανακοινώθηκε η Sophie Blackall! Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν 4 βιβλία της συγγραφέως με μοναδική εικονογράφηση την οποία κάνει η ίδια.

Η Sophie Blackall κατάγεται από την Αυστραλία και είναι βραβευμένη δύο φορές με το Caldecott Medal για τις εικονογραφήσεις της. Περνά τον μισό χρόνο της στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και τον άλλο μισό χρόνο σε αεροπλάνα, βάρκες και τρένα, προσπαθώντας να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και τόπους. Στη διάρκεια των ταξιδιών της σε όλο τον κόσμο γνώρισε χιλιάδες παιδιά και, με την υποστήριξη της UNICEF και του Save the Children, η Sophie Blackall έχει δημιουργήσει ένα εξαίσιο βιβλίο για τον πλανήτη μας.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όλα.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *