«Το δέντρο που έδινε» είναι μια ιστορία ύμνος στην ανιδιοτέλεια

Ήταν μια φορά μια Μηλιά, που αγαπούσε ένα παιδάκι, πολύ.

Κάθε μέρα το παιδί την επισκεπτόταν, μάζευε τα μήλα της, σκαρφάλωνε στον κορμό της, έκανε κούνια στα κλαδιά της. Και η Μηλιά ήταν ευτυχισμένη… Όσο το παιδί μεγάλωνε, ζητούσε συνέχεια όλο και περισσότερα, ξανά και ξανά… Και το δέντρο έδινε, έδινε κι έδινε… και χαιρόταν η καρδιά του.

Το Δέντρο που Έδινε, το γνωστότερο ενδεχομένως έργο του Silverstein, κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση, σε νέα μετάφραση των Άγγελου Αγγελίδη – Μαρίας Αγγελίδου. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1964 από την Harper & Row και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες παγκοσμίως.

Η ιστορία αναφέρεται στη σχέση μιας μηλιάς κι ενός παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν το παιδί είναι μικρό, επισκέπτεται καθημερινά τη μηλιά, κάνει κούνια στα κλαδιά της και ξεκουράζεται στη σκιά της. Μεγαλώνοντας, όμως, ζητάει ολοένα και περισσότερα από αυτήν, ενώ περνάει όλο και λιγότερο χρόνο μαζί της. Η μηλιά τού προσφέρει απλόχερα ό,τι χρειάζεται, αρκεί να το βλέπει ευτυχισμένο. Ηλικιωμένο το Παιδί πια, επιστρέφει σε ό,τι έχει απομείνει από τον γέρικο κορμό της μηλιάς, για να ξεκουραστεί κοντά της, πλησιάζοντας στη δύση της ζωής του.

Και η μηλιά ήταν ευτυχισμένη…

Πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί κατά καιρούς στη συμβολική αυτή εικονογραφημένη ιστορία. Ένα παραμύθι για την αξία της ανιδιοτελούς φιλίας; Μια παραβολή για τη γονεϊκή αγάπη που προσφέρεται άνευ όρων και ορίων; Μια μεταφορά που σκιαγραφεί τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τη φύση;

Το κλασικό και πολυαγαπημένο βιβλίο τού –ασυμβίβαστου για τα δεδομένα της εποχής του– συγγραφέα συγκινεί διαχρονικά μικρούς και μεγάλους, συνθέτει έναν ύμνο στην ανιδιοτέλεια, αλλά συνιστά και μια τρυφερή αλληγορία τόσο για τη ζωή που κάνει τον κύκλο της όσο και για τον άνθρωπο που ωριμάζει βλέποντας τις ανάγκες του να μεταβάλλονται διαρκώς σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Ηλικίες: 5+

Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;

Ηλικίες: 5+

Μήπως ψάχνεις κατοικίδιο;
Ποιο είναι το καλύτερο;
Ένας σκύλος, μια γάτα, ένας βάτραχος, ένα μεγάλο ποντίκι;
Τι θα έλεγες για έναν φτηνό ρινόκερο;
Είναι αστείος και γλυκός και πιστός όσο άλλος κανείς.
Αγκαλίτσας κι αξιαγάπητος.
Λοιπόν, ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;
Μάλλον εσύ!

Το βιβλίο Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; είναι μια εικονογραφημένη ιστορία, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μετάφραση των Άγγελου Αγγελίδη – Μαρίας Αγγελίδου.

Οι ερμηνείες πίσω από το βιβλίο
Πώς είναι άραγε να έχεις για κατοικίδιο έναν… ρινόκερο;

Στην –κλασική πλέον–εικονογραφημένη ιστορία, πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό παιδί που αποκτάει έναν ρινόκερο για κατοικίδιο. Από τότε, περνούν κάθε μέρα μαζί κάνοντας απίθανα πράγματα! Το παιδί και ο ρινόκερος μεταμφιέζονται, φτιάχνουν απίθανους λουκουμάδες με λίγη βοήθεια από το κέρατο του ρινόκερου, χοροπηδούν στο σκοινάκι και σκαρώνουν κάθε είδους ζαβολιά. Μπορεί ο ρινόκερος να μη συμφωνεί πάντα με το παιδί, όμως συνεχίζει να βρίσκεται στο πλάι του, όπως ένας καλός και υποστηρικτικός φίλος.

Ένα βιβλίο για την αξία της πραγματικής φιλίας αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα (ένας ρινόκερος δεν είναι και το πιο συνηθισμένο κατοικίδιο που μπορεί να έχει κάποιος). Ακόμα μία αλληγορική ιστορία από τον συγγραφέα του πολυαγαπημένου βιβλίου Το Δέντρο που Έδινε, η οποία ενθαρρύνει τα παιδιά να καλλιεργούν τη φαντασία τους και να σκέφτονται «έξω από το κουτί».

Τα βιβλία του Silverstein

Δέκα από τα πιο σημαντικά βιβλία του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις μας, η συντριπτική πλειονότητα αυτών για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Η σπουδαιότητα του Silverstein μέσα από τέσσερα facts:

1. Τα βιβλία του βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών από το περιοδικό Time.

2. Είναι στις λίστες με τα πιο πολύ-δανεισμένα παιδικά βιβλία μεγάλων δημόσιων βιβλιοθηκών των ΗΠΑ αλλά και στις προτάσεις των βιβλιοθηκονόμων.

3. Η επιτυχία των βιβλίων του έγκειται στο γεγονός ότι αναφέρονται σε διαχρονικά θέματα, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ενώ οι ιστορίες που αφηγούνται μπορούν να ερμηνευθούν πολυδιάστατα. Στην πολυεπίπεδη ερμηνεία συμβάλλει και η ασπρόμαυρη –και σχετικά απλή– εικονογράφηση.

4. Το Δέντρο που Έδινε αρχικά απορρίφθηκε από μεγάλο εκδοτικό οίκο, καθώς ξένισε το γεγονός ότι απευθυνόταν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο τα βιβλία του Silverstein διαβάζονται μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *