Η ψυχική υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τα ψυχικά νοσήματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους και κοινότητες να ενωθούν γύρω από το θέμα «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» για τη γνώση, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων που  προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο καθένας, όποιος κι αν είναι, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν κατοικεί, έχει το δικαίωμα στην πρόσβαση και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία μας. Ωστόσο, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με κάποιο ψυχικό νόσημα, το οποίο επηρεάζει τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τον τρόπο ζωής του εν γένει.

Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζουν έναν στους επτά εφήβους παγκοσμίως, με την κατάθλιψη να αναδεικνύεται η κυρία αιτία.

Σε όλο τον κόσμο, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση (ή τουλάχιστον αυτή που θα έπρεπε) στην περίθαλψη.

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Λίγοι είναι εκείνοι που το γνωρίζουν κι αν δεν το γνωρίζουν δεν μπορούν να το υπερασπιστούν.

Η άγνοια για τα ψυχικά νοσήματα, οι διακρίσεις και το στίγμα, οι ελλιπείς δομές οδηγούν σε εξάρσεις ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν την κοινωνική ένταξη και πρόσβαση όλων στη σωστή φροντίδα.

Τα ταμπού, οι ενοχές και η ντροπή δεν έχουν καμία θέση όταν μιλάμε για την ψυχική μας υγεία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ψυχική υγεία. Αποτελεί θέμα συζήτησης. Δημοσίως, σε οικογένειες, σε παρέες. Προσπαθούμε να μιλάμε ολοένα και πιο συχνά για τις κρίσεις πανικού, τις διατροφικές διαταραχές, την κατάθλιψη, για τα ψυχικά νοσήματα εν γένει, χωρίς ταμπέλες και χαρακτηρισμούς. Χωρίς κάποιος να αντιμετωπίζεται ως «τρελός» αν πηγαίνει στον ψυχολόγο ή στον ψυχίατρο.

Η αναβολή της λύσης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποτελεί επιλογή. Γιατί το να είμαστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν επιδέχεται αναβολή.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται. Όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Και μια σημείωση: Ας είμαστε όλοι πιο ευγενικοί με τον διπλανό μας γιατί το περίβλημα σπάνια μαρτυρά τι κρύβεται στο εσωτερικό. Ας το έχουμε πάντα κατά νου.

Υ.Γ. Για ό,τι θέμα σας απασχολεί, για ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική μέριμνα, για υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων, μπορείτε να καλέσετε στη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306Η Γραμμή λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *