Μια σημαντική διάκριση για τον Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα Ulysses European Odyssey.

Με μια σημαντικότατη διάκριση ξεκινά το φθινόπωρό του ο Βαγγέλης Γιαννίσης, καθώς είναι ένας από τους 18 Ευρωπαίους συγγραφείς που θα εκπροσωπήσουν 18 διαφορετικές πόλεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ulysses European Odyssey. Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο ευρωπαϊκό πρότζεκτ στο οποίο έχει κληθεί να συμμετάσχει έπειτα από το Euronoir του DETECT2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το Ulysses European Odyssey ξεκίνησε το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2024 με δράσεις σε 18 πόλεις 16 χωρών. Στο πλαίσιό του θα διοργανωθούν 18 συμπόσια, ένα σε κάθε πόλη, ενώ στο τέλος του εγχειρήματος θα προκύψει ένα βιβλίο με τίτλο Europe-Ulysses (υπό επεξεργασία) από τα έργα των 18 συγγραφέων και 30 καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις Οδυσσέας. Ενώ η Οδύσσεια του Ομήρου, που έδωσε την ιδέα για αυτό το έργο στον Τζόις, καταπιάνεται με τον Τρωικό Πόλεμο, ο ίδιος κάνει λόγο για τον Μεγάλο Πόλεμο και την Ισπανική Γρίπη. Το πρόγραμμα Ulysses European Odyssey, πάλι, αφορά τη δική μας ταραγμένη εποχή, η οποία μαστίζεται από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή.

Με έμφαση στη σχέση με τον δημόσιο χώρο, κάθε πόλη συνδέεται με ένα από τα επεισόδια του μυθιστορήματος, καθώς και με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κοινωνικά θέματα που απαντούν σε αυτό.

Ο ρόλος του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων των εκδόσεων Διόπτρα, έχει αναλάβει να γράψει ένα κεφάλαιο για την Ελευσίνα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Είμαι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Τι σημαίνει αυτό; Εν συντομία, χρησιμοποιώ το έγκλημα –κυρίως έναν φόνο– ως το μέσο για να μελετήσω πώς μικρές ή μεγαλύτερες πράξεις βίας επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας μας, αλλά και εμάς ως μονάδες. […] Αυτό το πρότζεκτ μου δίνει την ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά αυτόν τον τόπο (την Ελευσίνα) και να αφηγηθώ μια ιστορία μέσα από τα δικά μου μάτια, αλλά και μέσα από τα μάτια του Τζέιμς Τζόις».

Ο Άλλος αδερφός

Αύγουστος 1988, Ελευσίνα.
Ένας έφηβος εξαφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα.
Τα ίχνη του χάνονται, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται και η οικογένεια του παιδιού αρχίζει σιγά σιγά να αποσυντίθεται εκ των έσω, εξαιτίας ενός τραύματος που δεν μπορεί να επουλωθεί.
Τα χρόνια περνούν. Η υπόθεση, με εξαίρεση ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές που την ανακινούν, ξεχνιέται, αλλά το φάντασμα του δεκατετράχρονου Ηλία Αδάμ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Αύγουστος 2021
Ο Θέμης Αδάμ, αδερφός του Ηλία, δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός true crime βιβλίου με θέμα την υπόθεση που εντέλει διέλυσε την οικογένειά του, επιστρέφει στην Ελευσίνα για την κηδεία του πατέρα του –και βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση του παιδιού, σύμφωνα με τις φήμες–, ο οποίος αυτοκτόνησε.
Έχει την πρόθεση να κάνει μια νέα αρχή, να επιστρέψει στην πατρίδα του έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Πρώτα όμως πρέπει να κλείσει ένας ανοιχτός λογαριασμός.

Τι απέγινε ο Ηλίας;

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ όλα τα βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση.

Credits cover photo: Νικολέτα Σαββάκη

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *