Πρόστιμο 32.000€ σε βιβλιοπωλείο στην Ουγγαρία

Σε μια σοκαριστική είδηση, την περασμένη Πέμπτη στην Ουγγαρία επιβλήθηκε πρόστιμο 32.000€ στη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της χώρας, επειδή είχε στα ράφια της το graphic novel των Heartstoppers, χωρίς να έχει πλαστικό περιτύλιγμα.

*Ένα από τα βιβλιοπωλεία Líra Könyv στην πόλη Eger.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Viktor Orban, ο οποίος προωθεί μια ακραία συντηρητική ατζέντα, το 2021 επέβαλε έναν νόμο για την καταπολέμηση της ομοφυλοφιλίας σε παιδιά και εφήβους, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 18 ετών να έχουν άμεση πρόσβαση σε υλικό που δείχνει ομοφυλοφιλικές σκηνές. (Αν το κόμικ ήταν τυλιγμένο σε πλαστικό, ένας έφηβος δεν θα μπορούσε να το ξεφυλλίσει και να «μολυνθεί» βλέποντας σκηνές σαν τις παρακάτω.)

Ο νόμος επίσης απαγορεύει την πώληση βιβλίων σαν το Heartstopper σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από σχολεία και εκκλησίες. Οι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου «Líra Könyv» επισημαίνουν ότι το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη βιομηχανία του βιβλίου και ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι εσκεμμένα ασαφής ώστε να περιλαμβάνει ένα τεράστιο εύρος βιβλίων, ακόμα και έργα κλασικής λογοτεχνίας που διδάσκονται στα σχολεία. Όπως αναφέρουν, ακόμα και αν τα βιβλιοπωλεία θέλουν να τηρήσουν τον νόμο, δεν μπορούν εύκολα να το κάνουν, ενώ οι νομοθέτες δεν έχουν δώσει ποτέ διευκρινήσεις.

Το βιβλιοπωλείο Líra μελετάει τον τρόπο που θα προσπαθήσουν να «επιτεθούν» στον νόμο, καθώς δεν τους δίνει καν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση για το πρόστιμο. Να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε μόλις τρεις μέρες πριν το Pride που διεξάχθηκε στη Βουδαπέστη το Σάββατο και στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άτομα.

*Φωτό από το Σάββατο, από το Facebook του Ούγγρου πολιτικού και ακτιβιστή Richard Barabás.

Μπορεί το επόμενο βήμα της κυβέρνησης Όρμπαν να είναι η απαγόρευση του Netflix (πλησιάζει και η 2η σεζόν της σειράς, μην μολύνουμε κι άλλο τη νεολαία). Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Ουγγαρία και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Θυμίζουμε και το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στο ίδιο βιβλιοπωλείο επειδή διέθετε εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο έδειχνε οικογένειες οι οποίες δεν είναι «φυσιολογικές.» (Εδώ η είδηση από την Guardian.)

*Απόσπασμα από το βιβλίο «Bedtime, Not Playtime!», των Lawrence Schimel και Elīna Brasliņa.

Η σειρά κόμικ και βιβλίων Heartstopper, της Alice Oseman, είναι δημοφιλής σε όλον τον κόσμο, έχει μεταφερθεί με επιτυχία και στο Netflix, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας και έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει και αντιδράσεις).

Μπορεί μερικές φορές να σκεφτόμαστε «ε σιγά, δεν συμβαίνουν εδώ αυτά τα πράγματα», αλλά πόσο σίγουροι είμαστε για κάτι τέτοιο; Η Ουγγαρία δεν είναι κάποιο άγνωστο κράτος σε μια άγνωστη ήπειρο. Για την ακρίβεια δεν είναι και τόσο μακριά μας. Η είδηση είναι πολύ δυσάρεστη και τρομακτική, ειδικά για όσες και όσους ζουν στην Ουγγαρία. Αλλά σίγουρα είναι ένα ηχηρό καμπανάκι και για εμάς: Οι ελευθερίες δεν είναι δεδομένες, χρειάζονται υπεράσπιση.

Τις περισσότερες φορές αποφεύγουμε να κάνουμε άμεση διαφήμιση πάνω σε μια είδηση, όμως εδώ θα κάνουμε μια εξαίρεση γιατί πιστεύουμε ότι βιβλία σαν τα Heartstoppers αξίζει να στηριχθούν.

κόμικ heartstoppers στα ελληνικά

Υ.Γ. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της Alice Oseman.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *