Το βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης στον Λευτέρη Ζαμπετάκη!

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση κέρδισε ο Λευτέρης Ζαμπετάκης με την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Το Ψυχής μου κύματα, μια ποιητική συλλογή για το νόημα της ζωής, τη σημασία του να τολμάς και να ζεις στο τώρα βραβεύτηκε ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες επιλογές άλλων εκδοτικών οίκων στα βραβεία Public.

Η συλλογή αποτελεί για τον Λευτέρη Ζαμπετάκη μια «προσωπική υπόθεση», καθώς περιλαμβάνονται αυτοβιογραφικά στοιχεία. Αυτό που θέλει να εκφράσει στον κόσμο αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό, το απαντάει σε μια συνέντευξή του λέγοντας:

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία και πορεία, μέσα από τον πόνο που βίωνα και την αυτοκαταστροφή μου βρήκα ελπίδα και φως και είμαι πεπεισμένος -και αυτό προσπαθώ να πω στον κόσμο, ότι υπάρχει πίστεψέ με υπάρχει σωτηρία. Πολλά είναι τα δώρα που προκύπτουν μέσα από τα δύσκολα και τους πόνους και γίνονται παράσημα στην πορεία της ζωής μας.

Εμείς του ευχόμαστε να βρίσκει πάντα την ελπίδα και το φως σε ό,τι κι αν κάνει, με ό,τι κι αν καταπιάνεται.

Ποίηση τι θα πει δεν ξέρω να ορίσω.

Μα την έχω «δει» και την έχω «βιώσει» ακόμα και στα πιο σκοτεινά μου.
Μια παρατήρηση είναι. Αφουγκράστηκα τη στιγμή και το παρόν εκείνο, τότε, μιας εποχής, μιας περιόδου. 

Μπορεί όμως και όχι. Μπορεί και της ζωής μου όλης.
Γιατί κύματα που σκάνε μπορεί και να ξανάρθουν.

Τώρα όμως ξέρω… το μολύβι μου κρατώ για να τα «ζωγραφίσω».
Τολμώ. Τολμήστε το κι εσείς.
Η ψυχή θα σας εκπλήξει.
Όταν τη χτυπούν τα κύματα, ξέρει εκείνη από ποίηση.

Ανίκητη
Ο εσωτερικός μου αέρας χτυπά σε τείχη πέτρινα.
Ανίκητη η κόλαση.
Ολόκληρος ο παιδικός αγγελικός στρατός μου δεν μπορεί να δαμάσει την πύρινη λαίλαπα.
Άρπαξαν φωτιά και τα φτερά μας.

Είμαστε περήφανοι, συγχαρητήρια Λευτέρη!

Λίγα λόγια για τον Λευτέρη Ζαμπετάκη

Ο Λευτέρης Ζαμπετάκης γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 1977 από Έλληνες γονείς. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο LA VERNE, αντικείμενο με το οποίο όμως δεν ασχολήθηκε ποτέ.

Η λαχτάρα για το θέατρο τον οδήγησε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από το οποίο αποφοίτησε ως αριστούχος το 2003. Βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ωνάσειου ιδρύματος το 2004, για σπουδές υποκριτικής κινηματογράφου (acting for film) και χοροθεάτρου στο περίφημο Stella Adler Studio.

Υπήρξε μαθητής του θρυλικού σκηνοθέτη και χορογράφου Robert Wilson. Δουλεύει ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Παράλληλα είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και το μεγάλο πάθος του, εκτός από το θέα­τρο, είναι το γράψιμο και η ποίηση.

Το Ψυχής μου κύματα είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του, που τη χαρακτηρίζει ως «προσωπική κατάθεση» με αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *