Λέσχη ανάγνωσης για το έργο «Ο Ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη

Μετά την πρώτη Λέσχη ανάγνωσης που πραγματοποιήθηκε για το έργο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, σας προσκαλούμε σε μια δεύτερη λέσχη -δια ζώσης ή/και διαδικτυακά- για τον Ανήφορο!

Οι εκδόσεις Διόπτρα καλωσορίζουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του καζαντζακικού έργου στο βιβλιοπωλείο Books & Life (Σόλωνος 93-95) και στη λέσχη ανάγνωσης για το βιβλίο Ο Ανήφορος.

Με δύο διά ζώσης συναντήσεις (10/05, 17/05) και μια διαδικτυακή (18/05), ώρα 19.00, συνεχίζεται η σειρά εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και πραγματοποιείται με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα.

Για τις διά ζώσης συναντήσεις δηλώνετε συμμετοχή εδώ.

Για τη διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης δηλώνετε συμμετοχή εδώ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νίκος Χρυσός, Α΄ αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη

Φιλήμονας Πατσάκης, συγγραφέας, υπεύθυνος σχεδιασμού εκδοτικού πλάνου εκδόσεων Διόπτρα

Βίκυ Κατσαρού, συγγραφέας, υπεύθυνη έκδοσης, εκδόσεων Διόπτρα

Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο. Δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός

Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Καζαντζάκης γράφει τον Ανήφορο, ένα κείμενο εσωτερικό, που το διακρίνει μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική.

Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία.

Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.

Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.

Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.

Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.

Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε…»

Η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το όραμα των εκδόσεων Διόπτρα, που προχώρησε σε ανασχεδιασμό και επανακυκλοφορία του έργου του συγγραφέα,  είναι να αναγνωστεί εκ νέου και να έρθει στον 21ο αιώνα η αναμφισβήτητα διαχρονικής αξίας εργογραφία του.

Για τη νέα σειρά έργων του εννέα φορές υποψήφιου για βραβείο Νόμπελ Νίκου Καζαντζάκη σχεδιάστηκε εξολοκλήρου μια καινούρια γραμματοσειρά, η «Grecs d’Estienne» από τον Γιάννη Καρλόπουλο, η οποία συνδυάζει τη δυναμική του καζαντζακικού χειρογράφου και την τυπογραφική ιστορία των έργων του. Επιπλέον, οι νέες εκδόσεις περιέχουν γλωσσάρι σε κάθε σελίδα στην οποία βρίσκονται λέξεις που έπλασε ο συγγραφέας και ενδεχομένως θα δυσκόλευαν τους αναγνώστες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του.

Τέλος, οι νέες εκδόσεις συνοδεύονται από εισαγωγικά κείμενα και επίμετρο, που προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ίδιο το έργο και την εποχή στην οποία γράφτηκε.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ τις νέες εκδόσεις βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη.

One Comment

  1. Παρασκευη Χρυσαφη Γκιγκη

    Εχω διαβάσει τα περισσότερα έργα του Καζαντζάκη και τον ανήφορο .Θαυμάζω την φιλοσοφική σκέψη του και τον τρόπο γραφής του .Θα ήθελα να ακούσω και να συμμετάσχ στη συζήτηση για αυτο το έργο .

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *