Διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Οι Εκδόσεις Διόπτρα σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη καλωσορίζουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες σε μια διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Το 2023 συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη. 140 χρόνια από τότε που ήρθε στον κόσμο ένας άνθρωπος που η σκέψη του διαπερνά τον χρόνο και φεύγει ακόμα και από τις στοχεύσεις του ίδιου του δημιουργού της.

Ο σπουδαίος Κρητικός αναμετρήθηκε με όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής του, έζησε με ένταση και αντιμετώπισε με βαθύ εσωτερικό διάλογο όλες τις αλλαγές που συντελούνταν γύρω του – σε πολιτικό, σε κοινωνικό, σε εθνικό και τελικά σε ατομικό επίπεδο.

Με αφορμή τα 140 χρόνια δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης αφιερωμένη στα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά.

Η πρώτη λέσχη ανάγνωσης

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Πότε; Πέμπτη, 6 Απριλίου στις 19:00

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και μπορείτε να συμμετέχετε είτε έχετε διαβάσει το έργο είτε σκοπεύετε να το διαβάσετε!

Δηλώνετε συμμετοχή εδώ.

Η συνάντηση θα γίνει μέσω Zoom και θα σας σταλούν στο Mail σας όλες οι πληροφορίες σύνδεσης.

Για τον συγγραφέα και το εμβληματικό βιβλίο του θα μιλήσουν οι Θανάσης Αγάθος (αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που επιβλέπει την επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη), Νίκος Χρυσός (Α” αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη), Φιλήμων Πατσάκης (Υπεύθυνος σχεδιασμού εκδοτικού πλάνου των εκδόσεων Διόπτρα), Κατερίνα Ζωγραφιστού (Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη). 

Θα ακολουθήσουν λέσχες ανάγνωσης με τον Ανήφορο και το Χριστός Ξανασταυρώνεται.

Αυτό θα πει να ’σαι άνθρωπος, σου λέω: Ελευτερία!

Το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά είναι μια ιστορία για το πνεύμα και τη σάρκα.
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1946 και βασίζεται στη ζωή του Γιώργη Ζορμπά, φίλου και επιχειρηματικού συνεργάτη του συγγραφέα.

Στο βιβλίο αυτό μορφοποιείται πεζογραφικά η γεμάτη αντιθέσεις ψυχή του Καζαντζάκη, καθώς αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η στοχαστική του διάθεση.
Με μια σημαντική όμως διαφοροποίηση: ο Καζαντζάκης κατορθώνει να δώσει στον στοχασμό του ανάλαφρη διάθεση, να τον μετουσιώσει σε ελεύθερη, απρόσκοπτη αφήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, η γεμάτη αντινομίες, όπως ειπώθηκε, ψυχή του, η οποία κατευθύνει την κοσμοθεωρία του, στο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη βασική ανησυχία του συγγραφέα: την πάλη ανάμεσα στη θέληση του ανθρώπου για ελευθερία και εντέλει στις αντιξοότητες που αυτός αντιμετωπίζει.

Αυτό το κάλεσμα σε Πράξη ενσαρκώνει ο Ζορμπάς, ο οποίος ως πρότυπο μεταφέρει την Πράξη αυτή στο διηνεκές.
Στο τέλος όμως της ημέρας ο συγγραφέας επανέρχεται στην αλήθεια του που συνοψίζεται στη φράση του Ζορμπά: «Μπορούσες και συ, κακομοίρη, μια φορά στη ζωή σου να δεις μιαν όμορφη πράσινη πέτρα και δεν την είδες».

Στη ζωή μου, οι πιο μεγάλοι μου ευεργέτες στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα, από τους ανθρώπους, ζωντανούς και πεθαμένους, πολύ λίγοι βοήθησαν τον αγώνα μου.
Όμως, αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στην ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τρεις τέσσερεις: τον Όμηρο, τον Μπέρξονα, το Νίτσε και το Ζορμπά.

Οι νέες εκδόσεις, με νέα εξώφυλλα και ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά, συνοδεύονται από εισαγωγικά κείμενα και επίμετρο, που προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ίδιο το έργο και την εποχή στην οποία γράφτηκε.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ τις νέες εκδόσεις βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη.

6 Comments

  1. Βίκυ Κουτσού

    Καλησπέρα! Έχει μήπως βιντεοσκοπηθεί η συνάντηση; Υπάρχει ευκαιρία να την παρακολουθήσουν όσοι δεν τα κατάφεραν;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *