3 + 1 παιδικά βιβλία για την αξία της φιλίας

Είμαστε κοινωνικά όντα και ήδη από την παιδική μας ηλικία αλληλεπιδρούμε με διαφορετικά πρόσωπα και αναπτύσσουμε σχέσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι φιλικές, σχέσεις εξαιρετικά πολύτιμες για την ύπαρξή μας.

Οι φιλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές κατά την παιδική ηλικία καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, κοινωνική και συναισθηματική. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν και δημιουργούν δεσμούς πέρα από τους οικογενειακούς.

Μέσω της φιλίας τα παιδιά μαθαίνουν να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να θέτουν όρια αλλά και να σέβονται τα όρια των άλλων. Μαθαίνουν να κάνουν ένα βήμα πίσω για χάρη του φίλου τους, μαθαίνουν όμως και να ηγούνται και να κερδίζουν. Ανακαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους ενώ καλλιεργείται η αυτοεκτίμησή τους έχοντας την αίσθηση του ανήκειν.

Παρακάτω προτείνουμε 4 βιβλία για τη φιλία και την αξία της μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Ίσια το τιμόνι

Ηλικίες: 4+

Οι δύο φίλοι ξεκινούν για μια μεγάλη βόλτα με τα ποδήλατα. «Ίσια το τιμόνι», φωνάζει ο Φρανκ, αλλά ο Μπερτ οδηγεί συνεχώς ζιγκ ζαγκ, ώσπου…

ΟΥΠΣ! πέφτει κάτω.

Πώς θα καταφέρει ο Μπερτ να μάθει ποδήλατο; Ο Φρανκ έχει ένα έξυπνο σχέδιο και είναι σίγουρος… πολύ σίγουρος… ότι θα πετύχει!

Σε αυτήν την ιστορία, μέσα από την περιπέτεια των δύο φίλων Φρανκ και Μπερτ, είναι διάχυτη η υποστήριξη και η παρηγοριά σε μια φιλική σχέση. Οι δυο τους, ως ομάδα, ξεπερνούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλον και βρίσκοντας τις λύσεις από κοινού.

Πέντε δέκα δεκαπέντε

βιβλία για την ενσυναίσθηση
Ηλικίες 4+

Ο Μπερτ και ο Φρανκ είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό. Μόνο που… Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει…

Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά. Σε κάθε παιχνίδι. Κερδίζει πάντα.

Ο Μπερτ θέλει να τον κερδίσει -έστω και μια φορά. Αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει.

Τότε ο Φρανκ αρχίζει να κάνει μερικές υποχωρήσεις. Θέλει να δώσει στον φίλο του μια ευκαιρία. Θέλει να κερδίσει ο φίλος του διότι ξέρει πως αν αυτό δεν συμβεί ούτε μια φορά, ο Μπερτ θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ.

βιβλία για την ενσυναίσθηση

Και ο Φρανκ μπορεί να αγαπάει το κρυφτό και να θέλει και αυτός να κερδίζει… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο και θα κάνει τα πάντα για αυτόν. Για να τον δει χαρούμενο!

Ακόμη κι αν… τον αφήσει να τον κερδίσει. Γιατί τελικά, τι έχει περισσότερο σημασία; Μια ακόμα νίκη ή η χαρά να παίζεις με τον καλύτερό σου φίλο; Κι αν χάσεις μια φορά; Πόση αξία έχει τελικά;

βιβλία για την ενσυναίσθηση

Μια τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της φιλίας. Μια ιστορία που αποδεικνύει πως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή δεν είναι να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Μια ιστορία που αποδεικνύει πως και όταν χάνεις, κάτι κερδίζεις. Και πώς υπάρχουν και άλλες σημαντικές αξίες εκτός από τη νίκη, όπως είναι η χαρά του παιχνιδιού, η έκπληξη, το γέλιο και κυρίως… η φιλία!

Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος

Ηλικίες: 3+

Ο Μπερτ αγαπάει το δροσερό χορτάρι, τις βόλτες και το ηλιοβασίλεμα. Αγαπάει τους φίλους του και το κρυφτό. Εκείνη τη μέρα ο Μπερτ δεν βγήκε από τον στάβλο. Δεν μιλούσε με κανένα γιατί συνέβη κάτι τρομερό… Έχασε τη φωνή του! Είχε χωθεί μέσα στο χορτάρι;

Μήπως είχε βουτήξει μέσα στις λάσπες; Όλοι του οι φίλοι του υπόσχονται να τον βοηθήσουν προκειμένου να τη βρει.

Για να τους βοηθήσει, τους εξιστορεί πότς έχασε τη φωνή του: Έπαιζε κρυφτό με τις κότες, όταν γκάριξε δυνατά για να διαμαρτυρηθεί και οι κότες ξεκίνησαν να τον κοροϊδεύουν για τη φωνή του και να γελάνε μαζί του. Και από τότε έχασε τη φωνή του, αλλά ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να τη βρει ξανά. Έχοντας πάντα στο πλάι του, τους φίλους του για να τον ενθαρρύνουν.

Οι φίλοι είναι εκείνοι που ψάχνουν μαζί του, τον βοηθούν με κάθε τρόπο, τον υποστηρίζουν και τελικά τον ενθαρρύνουν να βρει τη φωνή του.

Μια παιχνιδιάρικη ιστορία για τον εκφοβισμό, την αυτοεκτίμηση και τη δύναμη της φιλίας.

Οι φίλοι που συναντάμε

Ηλικίες: 4+

Μερικούς φίλους τους ξέρεις όλη σου τη ζωή.
Κάποιοι ζουν πολύ κοντά και άλλοι μακριά.
Ορισμένοι από αυτούς σε κάνουν να νιώθεις θάρρος, θυμό ή ζήλια.
Και άλλοι σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια.
Και το πιο σημαντικό, μερικοί φίλοι εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις, όταν τους έχεις πιο πολλή ανάγκη από ποτέ.

Αυτοί είναι οι φίλοι που συναντάμε.

Ένα βιβλίο που θα βρει τον δρόμο κατευθείαν για την καρδιά σας. Με παιχνιδιάρικες, γλυκές εικόνες αποτελεί μια γιορτή για τη φιλία σε κάθε της μορφή.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *