Ο Ανήφορος στο Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το άγνωστο ως σήμερα μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, που μόλις κυκλοφόρησε!

Στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, παρουσία Φορέων και πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το άγνωστο ως σήμερα μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ», που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Την εκδήλωση που χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Μουσείου, Μιχάλης Ταρουδάκης, ο Δήμαρχος του Δήμου Αρχανών–Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κωστής Φασουλάκης, η Προέδρος του ελληνικού τμήματος της  ΔΕΦΝΚ, Κατέρινα Ζωγραφιστού και η πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου και τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, συντόνισε η διευθύντρια του Μουσείου, Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του εκδοτικού  οίκου ΔΙΟΠΤΡΑ, ανέπτυξε το όραμά του για την επανέκδοση των βιβλίων του Καζαντζάκη και παρουσίασε τα νέα εξώφυλλα. Ο Θανάσης Αγάθος, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο που τοποθέτησε ο συγγραφέας τους ήρωές του. Η Παρασκευή Βασιλειάδη, υπ. Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ και επιμελήτρια Συλλογών του Μουσείου Καζαντζάκη μίλησε για την ιστορία του χειρόγραφου του ΑΝΗΦΟΡΟΥ, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο Καζαντζάκη και η ταυτοποίηση καθώς και η ανάδειξή του ήταν αποτέλεσμα επιμελούς και επιστημονικής έρευνας της ίδιας.

H διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη, Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Την εκδήλωση επένδυσαν καλλιτεχνικά βίντεο που υπέγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης και αφορούσαν τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη  παραγωγής των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ.  Η παρουσίαση έκλεισε με την ηχογραφημένη συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη στην γαλλική ραδιοφωνία το 1955.

Υπ. Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ & Επιμελήτρια Συλλόγων Μουσείου Καζαντζάκη, Παρασκευή Βασιλειάδη

Αμέσως μετά τελέστηκαν τα εγκαίνιά της έκθεσης με τίτλο «Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ: Το γνωστό-άγνωστο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», διοργάνωσης του Μουσείου Καζαντζάκη, με επιστημονική επιμέλεια της Παρασκευής Βασιλειάδη και υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Στις προθήκες της βρίσκεται το χειρόγραφο του ΑΝΗΦΟΡΟΥ, επιστολές που τεκμηριώνουν το χειρόγραφο, εκδόσεις μυθιστορημάτων του Καζαντζάκη που πρωτοεκδόθηκαν σε ξένη γλώσσα, μα και η μετάφραση του Ανήφορου στα αγγλικά από την Έλλη Λαμπρίδη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Εκδότης της Διόπτρα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, τοποθέτησε το βιβλίο σε ξεχωριστή προθήκη , δίπλα στο χειρόγραφο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πλούσιο κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς .

Η περιοδική έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως 31 Μαρτίου και οι ώρες επίσκεψης για το κοινό είναι Δευτ.-Παρ. 10-3 και Κυριακές 10-3 (Σάββατο κλειστά).

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *