Μερικές σκέψεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τα ψυχικά νοσήματα.

Το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία όλων παγκόσμια προτεραιότητα».

Η ψυχική υγεία είναι σημαντικό να γίνει προτεραιότητα όλων. Σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πριν την πανδημία, ένας στους οκτώ ανθρώπους ζούσε με μια ψυχική διαταραχή ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται 25% αύξηση στις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Είναι επιτακτικό να πάρουμε το σωστό μονοπάτι. Ο COVID 19 έδειξε ότι κανένα έθνος δεν ήταν προετοιμασμένο για τη σχετική κρίση ψυχικής υγείας και τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου Covid. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την ψυχική υγεία».

Όλοι γεννιόμαστε σε κοινωνίες που προϋπάρχουν και μας μεταφέρουν τους δικούς τους «κανόνες», νοοτροπίες, τρόπο σκέψης και ζωής. Μεγαλώνοντας όλα αυτά στέκονται μέσα μας κατακάθι και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωή μας.

Οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της ζωής μας πνίγουν σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε σε όλα και να ανταπεξέλθουμε «σωστά» ή «τέλεια». Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίζουμε όσα μας φέρνει η ζωή.

Ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα:

Η άγνοια για τα ψυχικά νοσήματα, οι διακρίσεις και το στίγμα, οι ελλιπείς δομές οδηγούν σε εξάρσεις ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν την κοινωνική ένταξη και πρόσβαση όλων στη σωστή φροντίδα.

Τα ταμπού, οι ενοχές και η ντροπή δεν έχουν καμία θέση όταν μιλάμε για την ψυχική μας υγεία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ψυχική υγεία. Αποτελεί θέμα συζήτησης. Δημοσίως, σε οικογένειες, σε παρέες. Προσπαθούμε να μιλάμε ολοένα και πιο συχνά για τις κρίσεις πανικού, τις διατροφικές διαταραχές, την κατάθλιψη, για τα ψυχικά νοσήματα εν γένει, χωρίς ταμπέλες και χαρακτηρισμούς. Χωρίς κάποιος να αντιμετωπίζεται ως «τρελός» αν πηγαίνει στον ψυχολόγο ή στον ψυχίατρο.

Η αναβολή της λύσης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποτελεί επιλογή. Γιατί το να είμαστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν επιδέχεται αναβολή.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται. Όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Και μια σημείωση: Ας είμαστε όλοι πιο ευγενικοί με τον διπλανό μας γιατί το περίβλημα σπάνια μαρτυρά τι κρύβεται στο εσωτερικό. Ας το έχουμε πάντα κατά νου.

Υ.Γ. Για ό,τι θέμα σας απασχολεί, για ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική μέριμνα, για υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων, μπορείτε να καλέσετε στη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Η Γραμμή λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *