Πώς να καταφέρουμε τα παιδιά μας να είναι ικανοποιημένα με όσα έχουν σήμερα

Γράφει η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη.

«Θέλω!», «θέλω!», συνεχώς κάτι ζητούν και μόλις το αποκτήσουν συνήθως το βαριούνται σε λίγα λεπτά, λίγες ώρες, λίγα εικοσιτετράωρα. Σας ακούγεται οικείο; Πολλοί γονείς έχουμε αυτό το πρόβλημα και φτάνουμε στο σημείο να μην τολμάμε να μπούμε σε οποιοδήποτε κατάστημα με τα μικρότερα παιδιά μας, γιατί συχνά αυτό θα οδηγήσει σε κάποιου είδους ρήξη. Πριν από μερικά χρόνια είχα πιάσει τον εαυτό μου να το σκάω κρυφά από το σπίτι για να πάω μόνη μου στο σουπερμάρκετ ή στο φαρμακείο ώστε να κάνω τις δουλειές μου με ηρεμία.

Σε μια εποχή που υπάρχει υπερπληθώρα πραγμάτων, τα παιδιά μας το βρίσκουν όλο και πιο δύσκολο να νιώσουν ικανοποίηση, όχι μόνο από τα πιο απλά και σημαντικά, αλλά γενικότερα. Τίποτα δεν τα ικανοποιεί, δεν τα γεμίζει για περισσότερο από μερικές στιγμές. Σε τρελαίνουν για να πάρουν το νέο παιχνίδι, το νέο ζευγάρι αθλητικά ή απλώς για να πάρουν ΚΑΤΙ από κάθε κατάστημα το οποίο θα επισκεφτείτε και, μόλις το καταφέρνουν, μια μικρή ανάπαυλα και πάμε για το επόμενο. Ανθρώπινη φύση ή σημεία των καιρών;

Μπορούμε άραγε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Όλοι οι γονείς θέλουμε να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά που θα γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες και θα ζουν τη ζωή τους στο έπακρο. Εύκολο ακούγεται, αλλά πόσο εύκολο είναι πραγματικά; Πώς τα παιδιά μας θα νιώσουν ευτυχία αν δεν ικανοποιούνται με τίποτα, αν συνεχώς νιώθουν ότι κάτι τους λείπει; Όσο και αν προσπαθούν για κάτι, μόλις το αποκτούν χαίρονται ελάχιστα, ώσπου να αρχίσουν να κυνηγάνε το επόμενο στη λίστα με όλο και πιο έντονο το αίσθημα του ανικανοποίητου; Είναι τελικά αυτό το «έπακρο» εφικτό ή μήπως είναι τόσο αόριστο, που τελικά η ευτυχία μεγαλώνοντας είναι κάτι που διαρκώς μας διαφεύγει;

Οι επιστήμονες λοιπόν απάντησαν σε αυτό το ερώτημα και συνέδεσαν με έρευνες την ευτυχία με την καθημερινή άσκηση της ευγνωμοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης σε νεαρή ηλικία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα και να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικες. Η ευγνωμοσύνη μάς εκπαιδεύει να εστιάζουμε στη στιγμή. Όταν αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να δούμε τη ζωή από διαφορετική σκοπιά, εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουμε και για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Αν το δοκιμάσετε, θα δείτε ότι χρειάζεται μόλις ένα λεπτό για να αλλάξετε την οπτική με την οποία βλέπετε τον κόσμο και να αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι αντί γι’ αυτό που θα μπορούσαν να είναι.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα εργαλείο και μια ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε στο παρόν, να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Ναι, κυνηγάμε τα όνειρά μας, αλλά μέχρι να τα φτάσουμε μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι στο σήμερα. Αρκεί να θυμόμαστε σε καθημερινή βάση και με σύστημα όλα τα σημαντικά που έχουμε ήδη στη ζωή μας. Σας διαβεβαιώ ότι, αν το σκεφτείτε, είναι πολλά. Όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουμε, όπως δεν το κάνουν και τα παιδιά μας. Υπάρχουν όμως τεχνικές που προτείνουν οι ειδικοί και μπορούν να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να νιώσουν πιο ικανοποιημένοι και πιο ευτυχισμένοι:

  1. Είμαστε το πρότυπο των παιδιών μας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν πραγματικά ευγνώμονα είναι να εξασκήσουμε εμείς οι ίδιοι την ευγνωμοσύνη. Εκφράστε ειλικρινείς ευχαριστίες όταν είστε ευγνώμονες για κάποιον άλλο. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που κάνουν τα παιδιά σας, θα τα διδάξετε να κάνουν το ίδιο.
  2. Κάντε οικογενειακή συνήθεια να μιλάτε για τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Στο τραπέζι του δείπνου προσδιορίστε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, ή μιλήστε για αυτά την ώρα του ύπνου. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά σας να μάθουν να αναζητούν πράγματα για τα οποία μπορούν να είναι ευγνώμονα στην καθημερινή τους ζωή.
  3. Κάντε συνήθεια να στέλνετε ευχαριστήρια σημειώματα. Αντί να υπογράφει απλώς με το όνομά του, ενθαρρύνετε το παιδί σας να εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο για το οποίο θέλει να ευχαριστήσει κάποιον. Τα ευχαριστήρια σημειώματα δεν είναι μόνο για τα δώρα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει ένα ευχαριστήριο σημείωμα στη δασκάλα του που το βοήθησε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ή να γράψει ένα σημείωμα σε έναν προπονητή που ήταν ιδιαίτερα ευγενικός.

Tip!
Θα βρείτε περισσότερους τρόπους για να βάλετε την ευγνωμοσύνη στη ζωή της οικογένειάς σας στο εικονογραφημένο βιβλίο Τα Φλαφ της ευτυχίας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό που έχει φτιάξει η Μαρίνα Γιώτη σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό και πιστοποιημένη Life Coach για παιδιά, κα Γεωργία Σολωμού.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη από τις εκδόσεις μας.

Ακολουθήστε τη Μαρίνα Γιώτη στο Facebook και στο Instagram για επιπλέον υλικό και νέα!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *