3 βιβλία για τα αγαπημένα πλάσματα του πλανήτη μας

Όλοι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του πλανήτη μας.

Μικροί και μεγάλοι, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Και ξεκινάμε από τα παιδιά! Τα παιδιά που είναι το μέλλον και μπορούν να κάνουν την αλλαγή στον κόσμο μας. Αρκεί να χτίσουμε μαζί τους γερές βάσεις για να πορευτούν.

Είναι αναγκαίες, λοιπόν, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για το σπίτι μας, τη Γη. Να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τον πλούτο της και τη βιοποικιλότητά της. Να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι προκαλεί τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, και να τα παρακινήσουμε για δράση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, προτείνουμε τα παρακάτω 3 βιβλία για το περιβάλλον, την άγρια φύση και όλα τα αγαπημένα πλάσματα του πλανήτη μας.

Το κοριτσάκι και η μέλισσα

Ηλικίες 4+

Το Κοριτσάκι τρομάζει όταν εμφανίζεται η Μέλισσα στο δωμάτιό της. Στην αρχή αποφασίζει να την παγιδεύσει, αλλά τελικά έχει μια καλύτερη ιδέα… Της προσφέρει λίγο νερό με ζάχαρη, και γίνονται οι καλύτερες φίλες…

Μαζί θα ταξιδέψουν πάνω από τα ψηλά σπίτια, θα μυρίσουν τα πιο όμορφα λουλούδια και θα ομορφύνουν την πόλη!

Το Κοριτσάκι και η Μέλισσα εξηγεί με απλό τρόπο την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων με τη φύση. Ενώ οι μέλισσες κινδυνεύουν όλο και πιο πολύ, προτείνει τρόπους ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να βοηθήσουν για να επανέλθει η ισορροπία σε αυτό.

Στο τέλος του βιβλίου έχουμε και μερικές πληροφορίες για τις μέλισσες…

Όταν οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι βοηθούν τα φυτά να μεγαλώνουν σε όλο τον κόσμο. Χωρίς τις μέλισσες, είναι δύσκολο αυτά να φυτρώσουν. Καθώς οι πόλεις γίνονται μεγαλύτερες, υπάρχουν όλο και πιο λίγα λουλούδια. Και λιγότερες μέλισσες.

Μπορείτε να τις βοηθήσετε φυτεύοντας λουλούδια. Οι μέλισσες αγαπούν τα πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια. Δεν χρειάζεται να φυτέψετε ακριβά φυτά- αγαπούν μέχρι και τα χόρτα…

Οι μέλισσες χρειάζονται στεγνά, σκοτεινά, κρυμμένα μέρη για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Τους αρέσει να κινούνται μέσα σε μικρούς σωλήνες, σε σωρούς από ξύλα ή κάτω από αναποδογυρισμένες γλάστρες.

Μην προσπαθήσετε να ακουμπήσετε ή να πιάσετε μια μέλισσα -μπορεί να σας τσιμπήσει!

Κοραλία – Το ψάρι που έγινε 100 ετών

Ηλικίες 5+

Η Κοραλία ζει σε έναν ύφαλο που είναι γεμάτος ζωή και χρώματα!

Kαθώς μεγαλώνει βλέπει τον κόσμο σιγά σιγά να αλλάζει.
Παράξενα αντικείμενα εμφανίζονται στον ύφαλο
και τα λαμπερά του χρώματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν.
Ώσπου μια μέρα η Κοραλία συνειδητοποιεί
ότι έχει απομείνει μόνη της…

Η πλαστική ρύπανση των ωκεανών είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του 21ου αιώνα και αυτή είναι μια μοναδική ιστορία για τις επιπτώσεις της και τη δυνατότητα αποκατάστασης του υδάτινου οικοσυστήματος.

Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα

Συγγραφείς: Τζωρτζίνα Σπύρη, Μάνια Ζηρίδη, Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης

βιβλία για περιβάλλον
Ηλικίες 7+

Η Τζούμπα, ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ, αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στον δρόμο της γνωρίζει έναν βουφάγο, έναν ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων, που γίνονται σύμμαχοι στις προκλήσεις του ταξιδιού.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη φιλία που δημιουργείται μέσα από την περιπέτεια και τις προκλήσεις της ζωής. Μια επίκαιρη ιστορία, μια ιστορία δημιουργημένη από τη συνεργασία Περιβαλλοντολόγου και Ψυχολόγου που μας μιλά με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα στην άγρια φύση.

Μέσα από αυτή την όμορφη και τρυφερή ιστορία παρουσιάζεται η σκληρή πραγματικότητα της επίπτωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια ζωή με τρόπο φιλικό προς τα παιδιά. Ταυτόχρονα μαθαίνουν τεχνικές διαχείρισης συναισθημάτων και αξίες ώστε να ενδυναμωθούν για να αναλάβουν δράση και να συμβάλλουν θετικά στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρει και η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, Φοίβη Κουντούρη: «Το βιβλίο αυτό είναι ένας μικρός θησαυρός, διότι διοχετεύει στους μικρούς αναγνώστες αλλά και στους γονείς τους –με μαγικό τρόπο!– τη γνώση και το αίσθημα ευθύνης για τη μετάβαση. Το Tαξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα είναι ένα ταξίδι που πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά παρέα με τους γονείς τους».

Διαβάστε επίσης:

Γνώρισε, αγάπησε και φρόντισε τον πλανήτη: 10 παιδικά βιβλία για το περιβάλλον!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *