Ελευθέριος Βενιζέλος: Η εικονογραφημένη βιογραφία ενός σπουδαίου πολιτικού

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος; Ποια ήταν η διαδρομή της ζωής του μεγάλου Έλληνα πολιτικού για την οποία λίγα μάθαμε στα σχολικά βιβλία;

Η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου δημιούργησε μια συναρπαστική βιογραφία του, η πρώτη για παιδιά και νέους, μια βιογραφία που ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Η εικονογράφηση είναι της Θέντας Μιμηλάκη και η επιστημονική επιμέλεια του Κωστή Γκοτσίνα.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο ιστορίας, όπως το είχαμε διδαχθεί στο σχολείο. Είναι ένα ταξίδι, μια περιπέτεια, όπως ήταν και η ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Περιπετειώδης με συνεχείς ανατροπές.

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας γνωρίζοντας τον Λευτέρη από την Κρήτη. Ήταν το χαϊδεμένο αγόρι της οικογένειας. Τολμηρός και αποφασιστικός στα παιχνίδια, μαχητικός και ισχυρογνώμων. Έξυπνος και κεφάτος. Του άρεσε να διαβάζει ποίηση και λογοτεχνία. Και έμεινε πιστός στην αγάπη του για τα βιβλίο σε όλη τη ζωή του.

Μετά το σχολείο, φεύγει για την Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή (1881). Δούλευε πολύ αλλά και διασκέδαζε. Σε μια γιορτή γνώρισε τη Μαρία Κατελούζου. Τη γυναίκα που παντρεύτηκε και έφυγε γρήγορα από τη ζωή αμέσως μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους.

Το 1910 ήταν βουλευτής της Ελλάδας και επικεφαλής ενός νέου κόμματος. Εκείνη τη χρονιά τα προβλήματα της Ελλάδας είχαν κορυφωθεί και υπήρχε μεγάλη αγωνία για το μέλλον της χώρας. Έπρεπε ο λαός να εκλέξει σύντομα έναν ισχυρό και ικανό πρωθυπουργό για να κυβερνήσει το κράτος. Τον Νοέμβριο ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός της χώρας.

βιογραφία Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνάντησε τον Κωστή Παλαμά και επισκεπτόταν πολλές φορές την Πηνελόπη Δέλτα.

Μαζί με την πορεία της ζωής του, περνάμε και από σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.. Ξέσπασαν δύο Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στον Πρώτο Παγκόσμιο η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει αν θα πάρει μέρος ή θα παραμείνει ουδέτερη. Και αυτή η διαφωνία οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό με υποστηρικτές του Ελευθέριου Βενιζέλου και υποστηρικτές του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’.

Το νέο κράτος που προέκυψε ήταν η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Η λέξη «Πρόεδρος» χωρίς κανένα άλλο συνοδευτικό δήλωνε αυτόν. Όλοι το ήξεραν. Αρχηγός, σωτήρας σύμβολο της μισής Ελλάδας, Σατανάς για την άλλη μισή, ήταν οπωσδήποτε για όλους ο Πρόεδρος των ελληνικών ζητημάτων.

Για ένα μέρος του λαού παρέμενε ένα πρόσωπο μισητό. Έκαναν δύο απόπειρες δολοφονίας, τον κατηγορούσαν ότι είχε έρθει σε σύγκρουση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, ότι είχε οδηγήσει την Ελλάδα σε πολέμους.

Ο ίδιος ταξίδευε διαρκώς στις πρωτεύουσες του κόσμου με σκοπό την ειρήνη και τις συμμαχίες.

Στα 72 του πια ζούσε στο Παρίσι, νοσταλγούσε την Κρήτη, δεν σταμάτησε να απαντά σε γράμματα που λάμβανε από την Αθήνα και ζητούσαν τη γνώμη του για πολιτικά θέματα. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1936 αφού ήταν βαριά άρρωστος.

Πολλά από όσα πέτυχε είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας. Κι αν με τα χρόνια το φύσημα του αέρα σκορπάει πού και πού τη χρυσή σκόνη, σαν τη γύρη ταξιδεύει στον κήπο της μνήμης μας για να φτιάξει καινούργια λουλούδια, ακόμα πιο γερά δέντρα.

ΥΓ: Θα βρείτε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία! Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία

Ηλικίες 10+ / Συγραφέας: Μάρω Βασιλειάδου, Εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη, Επιστημονική επιμέλεια: Κωστής Γκοτσίνας. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ανακαλύψτε και το άλλο σημαντικό ιστορικό βιβλίο της Μάρως Βασιλειάδου για παιδιά: 1821: Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στην Ιστορία και τη Γεωγραφία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *