Μέρη που όλο μπερδεύουμε!

Μια φορά κι έναν καιρό, το καλοκαίρι του 2021, έλαβε χώρα το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Έξι Γάλλοι μπήκαν σε ένα αεροπλάνο για να δουν τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας, που έπαιζε στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Έλα όμως που μάλλον ήταν λίγο αγεωγράφητ και, αντί για Βουδαπέστη, έκλεισαν εισιτήρια για Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά.

Ενός λεπτού σιγή για τον χαμένο χρόνο, τα τζάμπα εισιτήρια και τον κόπο των παιδιών.

Για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια ευτράπελα, ας διαβάσουμε τις παρακάτω σελίδες ώστε να ξεμπλέξουμε κάποια πράγματα που συχνά μπερδεύουμε. Και είναι τελείως λογικό.

Βουκουρέστι-Βουδαπέστη

Μία από τις επίσημες εικόνες της διαφημιστικής εκστρατείας της σοκολάτας ROM.

Ε, από πού αλλού να ξεκινούσαμε; Ναι, και οι δύο πόλεις είναι πρωτεύουσες, και οι δύο βρίσκονται στην Ευρώπη, και οι δύο ξεκινάνε από Β και έχουν παρόμοια προφορά. Πώς θα τις ξεχω­ρίζουμε όμως και θα θυμόμαστε σε ποια χώρα ανήκει η καθεμία;

Λοιπόν, η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Αν προσέξετε, η σημαία της Ουγγαρίας είναι σαν τη σημαία της Ιταλίας αν λιποθυμούσε κι έπεφτε οριζόντια ξερή στο πάτωμα. Στην Ιταλία τρώνε πέστο, άρα κάντε την εξής σύνδεση στο μυαλό σας και δεν θα την ξαναμπερδέψετε ποτέ: Και η σημαία και η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας έχουν κάτι από Ιταλία. Η σημαία τα χρώματα, η πρωτεύουσα το πέστο. Βουδαπέστη πέστο!

Το Βουκουρέστι, από την άλλη, βρίσκεται στη Ρουμανία. Μπορείς να το θυμάσαι αν σκεφτείς ότι και οι δύο λέξεις έχουν το γράμμα Ρ: ΒουκουΡΡΡΡέστι, ΡΡΡΡουμανία!

Ιράν-Ιράκ

Υπάρχει το Ιράκ κι υπάρχει και το Ιράν. Και σαν να μην έφτανε που το όνομά τους είναι σχεδόν η ίδια λέξη, τα έβαλαν και δίπλα δίπλα για να μας μπερδεύουν!

Έχω ένα τρικ που ίσως βοηθήσει. Αντί για Ιράκ και Ιράν, θα τα σκέφτεστε ως Μιχάλη ΙΡΑΚιντζή και ΣακΙΡΑΝ. Τι είναι πιο κοντά μας; Η Σακίρα ή ο Μιχάλης Ρακιντζής; Ο Μιχάλης φυσικά! Η Σακίρα άντε να έρχεται για διακοπές κάνα καλοκαίρι. Αντί­στοιχα, από γεωγραφικής άποψης, το Ιράκ είναι πιο κοντά μας απ’ ό,τι το Ιράν. Σε κάθε περίπτωση, Ιράν και Ιράκ, σας αγαπώ ες έι τζι έι πι όου!

Μπόνους: Η Περσία, η πατρίδα των Περσών που μαθαίναμε στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, βρίσκεται περίπου στο σημε­ρινό Ιράν! Επίσης η περιοχή της Μεσοποταμίας βρίσκεται περίπου στο σημερινό Ιράκ, όπου και ρέουν ακόμα ο Τίγρης και ο Ευφρά­της, οι δύο ποταμοί που οριοθετούν την περιοχή!

Έξτρα μπόνους: Η πρωτεύουσα του ΙράΝΝΝΝ είναι η Τεχε­ράΝΝΝΝη (τα δύο Ν πάνε μαζί), ενώ η πρωτεύουσα του Ιράκ είναι η Βαγδάτη.

Μόναχο-Μονακό

Το Μόναχο είναι πόλη που βρίσκεται στη νότια Γερμανία, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας. Η Βαυαρία είναι το μεγα­λύτερο από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια από τα οποία αποτελείται η Γερμανία, και το Μόναχο είναι η πρωτεύουσά του! Φημίζεται για το Oktoberfest, ένα πολυήμερο φεστιβάλ με τραγούδια, χορούς, παραδοσιακές φορεσιές της Βαυαρίας και πολύ φαγητό και μπίρα!

Το Μονακό από την άλλη είναι ένα μικρούλι ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη, και ένα από τα μικρότερα σε έκταση παγκο­σμίως! Είναι επίσης ένα από τα πλουσιότερα κράτη, με 1 στους 3 κατοίκους του να είναι εκατομμυριούχος! ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ, ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;

Για να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε, ίσως βοηθάει να σκεφτό­μαστε τις γλώσσες που μιλάνε στην κάθε χώρα! Το ΜόναΧΧΧο είναι στη Γερμανία, όπου μιλάνε γερμανικά (μια γλώσσα στην οποία το έντονο «ΧΧΧ» είναι ένας αρκετά συχνός ήχος στις λέξεις! Το «σ’ αγαπώ» το λένε «ιχ λίμπε ντιχ»!). Από την άλλη, στο Μονακό μιλάνε γαλλικά, όπου οι λέξεις τονίζονται στην τελευταία συλλαβή, π.χ.: α-σαν-ΣΕΡ, κρου-α-ΣΑΝ, Μο-να-ΚΟ.

Μαλδίβες-Μαδαγασκάρη

Ένα από τα πράγματα που με έχουν πονέσει περισσότερο σε αυτή τη ζωή είναι πως στον Πειραιά υπάρχει το προξενείο των Μαλδίβων, το οποίο έχει απέξω μια πινακίδα που γράφει «ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΑΛΒΙΔΩΝ». ΟΧΙΜΑΛ-ΒΙΔΕΣ, παιδιά. Μαλ-ΔΙ-βες. ΜαλΔΔΔΔίβες! Είναι χώρα της Νότιας Ασίας στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελείται από περίπου 26 διάσπαρ­τες ατόλες! Έχει ένα από τα πιο ιδιαίτερα σχήματα που έχω δει κοιτάξτε το οπωσδήποτε στο Google Maps με λειτουργία δορυ­φόρου. Πολλές ατόλες και νησάκια έχουν αγοραστεί από ιδιώτες και έχουν μετατραπεί σε πολυτελή καταλύματα.

Η Μαδαγασκάρη, που επίσης πολύς κόσμος μπερδεύει κι αποκαλεί «Μαγαδασκάρη», είναι το μεγαλύτερο νησιωτικό κράτος της Αφρικής όπως είπαμε και σε προηγούμενο κεφάλαιο. Το τρομερά ενδιαφέρον με τη Μαδαγασκάρη είναι πως, παρόλο που είναι δίπλα στην Αφρική, ΔΕΝ πρωτοκατοικήθηκε από αφρικανικά φύλα, αλλά από φύλα της νοτιοανατολικής Ασίας (!) που έφτασαν εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, διασχίζοντας τον Ινδικό Ωκεανό!

Φαν φακτ: Η πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης έχει το όνομα-σιδηρόδρομο «Ανταναναρίβο», και γι’ αυτό οι ντόπιοι τη λένε «Τάνα»! Έχουν και δουλειές, δεν θα χάνουν τη μισή τους μέρα λέγοντας ολόκληρο το όνομα!

*Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο «Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους»:

χώρες που δεν υπάρχουν

Διαβάστε επίσης: 5 από τις πιο παράξενες ιστορίες του πλανήτη μας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *