11 βιβλία στην κορυφή του TikTok και στη λίστα με τα ευπώλητα σε όλο τον κόσμο

Από τη μια, υπάρχει ο κόσμος των βιβλίων. Κι από την άλλη, ο κόσμος του TikTok. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται σαν να είναι δύο αντίθετοι πόλοι. Όμως, με μια δεύτερη ανάγνωση ή προβολή; Τι δουλειά μπορεί να έχουν τα βιβλία στο TikTok;

Αρχικά, ας συμφωνήσουμε σε αυτό: Υπάρχουν άνθρωποι που υποτιμούν, αρνούνται να ασχοληθούν ή ακόμη και μισούν το TikTok και άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει -ίσως δειλά δειλά στην αρχή- να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να γίνονται μέρος αυτής.

Πολλές φορές προκύπτει το ερώτημα «τι δουλειά έχουν τα βιβλία στο TikTok;».

Μπορεί η πλατφόρμα να έχει δεχθεί ποικίλους χαρακτηρισμούς όπως «επιφανειακή», ωστόσο πολλά μικρά διαμαντάκια κρύβονται εκεί. Και σίγουρα ένα από αυτά είναι τα βιβλία.

Το TikTok απέδειξε πως έχει τη δύναμη να εκτινάξει ένα καλό βιβλίο στην λίστα με τα best seller. Απέδειξε πως και οι μικρότερες ηλικίες διαβάζουν. Απέδειξε πως δεν είναι μόνο χορευτικά και lip-syncing (ορισμένα από αυτά είναι πράγματι, εξαιρετικά!).

Το BookTok είναι γεγονός και μετράει πλέον, δισεκατομμύρια views. Μοιάζει με μια λέσχη βιβλίων. Άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο συγκεντρώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του #booktok, σχολιάζουν, αφήνουν τις δικές τους κριτικές, κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Ποια βιβλία συναντάμε, λοιπόν, στο TikTok; Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά.

Το τραγούδι του Αχιλλέα της Madeline Miller

βιβλία στο TikTok

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από την κυκλοφορία του, αλλά το βιβλίο μπήκε ξανά στις λίστες με τα ευπώλητα σε όλον τον κόσμο. Πολυάριθμα video ανέβηκαν με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το οποίο έλαβε θριαμβευτικά σχόλια και οδήγησε πολλούς να το αναζητούν σε κάποιο ράφι του βιβλιοπωλείου της γειτονιάς τους.

Γιατί; Γιατί η ελληνική μυθολογία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο και η σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.  Γιατί μέσα από συμβολισμούς μιλάει για τον Άνθρωπο και τα συναισθήματά του: Τον Άνθρωπο που ορίζει τα καλά και τα κακά, που δημιουργεί και καταστρέφει, που είναι το πλάσμα που καταλαβαίνουμε περισσότερο και συγκλονιζόμαστε από τα πάθη του.

Κίρκη της Madeline Miller

βιβλία στο TikTok

Δίπλα από το τραγούδι του Αχιλλέα, φιγουράρει ένα ακόμη μυθιστόρημα της Miller, η Κίρκη. Η ελληνική μυθολογία και πάλι στο επίκεντρο με την Κίρκη να παρουσιάζεται ως μια γυναίκα αυτοδημιούργητη. Μια γυναίκα πολυσύνθετη, η οποία έχει περισσότερη δύναμη από αυτή που της επιτρέπει η κοινωνία, που προκαλεί και τρομάζει.

Η Κίρκη κερδίζει τις καρδιές των αναγνωστών γιατί είναι ένας επίκαιρος χαρακτήρας που παλεύει για όσα παλεύουμε κι εμείς σήμερα. Κι αναλογίζεται για τα θέματα που μας προβληματίζουν κι εμάς σήμερα. Για τον μισογυνισμό και τις πατριαρχικές κοινωνίες που μεγαλώνουμε.

Τελειώνει με εμάς της Colleen Hoover

βιβλία στο TikTok

BookTok made me read it. Σε αυτήν ακριβώς την «κατηγορία» ανήκει το Τελειώνει με εμάς (It ends with us). Οι κεντρικοί μας ήρωες, Λίλι, Άτλας και Ράιλ πρωταγωνιστούν και σε όλα τα video του Booktok. Με σχετική ασφάλεια, μπορούμε να πούμε πως όλα τα video κλείνουν κάπως έτσι: Με δάκρυα στα μάτια.

Το Τελειώνει με εμάς είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα. Είναι κάτι περισσότερο από μια ερωτική ιστορία. Απεικονίζει την ιστορία ενός θύματος ενδοοικογενειακής κακοποίησης και την ασύλληπτη δύναμη που βρίσκει να πάρει τη σωστή απόφαση στην πιο περίπλοκη κατάσταση.

Γίνεται ωμό και τρυφερό. Απόλυτα ειλικρινές και με ενσυναίσθηση.

Και επειδή η Colleen Hoover έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μας έχει συνεπάρει με τις ιστορίες της και διαρκώς ψάχνουμε για άλλες… Στη λίστα βρίσκονται και δύο ακόμη βιβλία της το «Πληγωμένες Καρδιές» και το «Ημερολόγιο της Βέριτι».

 Μια ιστορία για την αγάπη και… τις πληγωμένες καρδιές. Η Μπέγια είναι αποφασισμένη να χαράξει τη δική πορεία, να στοχεύσει στ’ αστέρια και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Τα τραύματα του παρελθόντος όμως έρχονται και μας βρίσκουν, δεν μας αφήνουν σε ησυχία μέχρι να τα αντιμετωπίσουμε…

Το Ημερολόγιο της Βέριτι

Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Η Λόουεν Άσλι είναι μια συγγραφέας που δεν έχει κάνει επιτυχίες, βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και ξαφνικά η μοίρα της χαμογελάει και της γίνεται μια εξαιρετική επαγγελματική πρόταση.

Ο Τζέρεμι Κρόφορντ είναι ο σύζυγος της φημισμένης συγγραφέως Βέριτι Κρόφορντ, η οποία έχει τραυματιστεί βαριά σε τροχαίο. Και αυτή δεν είναι η μόνη τραγωδία που έχει βιώσει η οικογένεια Κρόφορντ… Η Λόουεν προσλαμβάνεται για να βρει υλικό στο αρχείο και στις σημειώσεις της Βέριτι και να ολοκληρώσει τα τελευταία βιβλία της.

Η Λόουεν έχει ένα περίεργο αίσθημα όσο βρίσκεται στο σπίτι των Κρόφορντ, αισθάνεται κάτι σκοτεινό να την κυκλώνει. Τότε ανακαλύπτει τη μισοτελειωμένη αυτοβιογραφία της Βέριτι…

Σε κάθε σελίδα διαβάζει ανατριχιαστικές εξομολογήσεις και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Βέριτι δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η αλήθεια τη συγκλονίζει…

Η Λόουεν αποφασίζει να κρατήσει κρυφό το χειρόγραφο από τον Τζέρεμι.
Όμως, καθώς αρχίζει να τον ερωτεύεται, η εξομολόγηση της γυναίκας του θα μπορούσε να της φανεί πολύ χρήσιμη.
Αλλά με ποιο κόστος;

Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο του Adam Silvera

στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καλούν από το Δελτίο Θανάτου τον Ματέο Τόρεζ και τον Ρούφους Εμετέριο για να τους αναγγείλουν ότι έφτασε η μοιραία μέρα.

Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο.

Έχουν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες.

Μέσα από την εφαρμογή Ο Τελευταίος Φίλος, ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια· να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα…

Μια ιστορία που υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη χωρίς απώλεια και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αναπάντεχα όλος ο κόσμος μας.

Ήμασταν ψεύτες της Emily Lockhart

βιβλία στο TikTok

Μπορεί να γράφτηκε το 2014 αλλά πήρε μεγάλη διάδοση και μπήκε στις λίστες με τα best seller 5 χρόνια αργότερα το 2019. Και σε αυτό συνέβαλε το BookTok.

Η Κέιντενς, η 15χρονη ηρωίδα της Lockhart, μεγαλώνει σε μια πάμπλουτη οικογένεια έχοντας – εικονικά – όλα όσα της χρειάζονται. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι τα προβλήματα ενός τέτοιου κοριτσιού δεν τον αφορούν.

Μέχρι να διαβάσει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Να δει τον κοφτό, αποσπασματικό, χωρίς συνεχόμενη ροή (ακριβώς σαν την σκέψη ευαίσθητων ανθρώπων υπό καθεστώς πίεσης) τρόπο που η Κέιντενς ζει την εγκατάλειψη από τον πατέρα της, τα προβλήματα στη σχέση της με την μάνα της, τις υποκριτικά ευγενικές σχέσεις μέσα στην ρατσιστική οικογένειά της, το καταφύγιο που βρίσκει στην φιλία με δύο ξαδέρφια της και κυρίως τον πρώτο της μεγάλο έρωτα με ένα αγόρι τόσο διαφορετικό από την ίδια που θα της αλλάξει τον τρόπο που κοιτάζει τον κόσμο.

Ένα μεγάλο ατύχημα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης της Κέιντεντ. Περνούν δύο χρόνια όπου προσπαθεί να συνέλθει, με το μυαλό της μισοχαμένο και την καρδιά της σμπαράλια. Και το καλοκαίρι όπου θα συμπληρώσει τα 17, θα επιστρέψει σε αυτό το νησί, για να ξαναβρεί τους τρεις πιο αγαπημένους της ανθρώπους και να προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι της συνέβη.

Οι 7 σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο από την Taylor Jenkins Reid

Οι 7 σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο

Ένα ακόμη βιβλίο που συναντάμε σε πολυάριθμα video στο TikTok και μετράει εκατομμύρια views, μπήκε και στη λίστα των ευπώλητων των New York Times τον Ιανουάριο του 2021.

Εντελώς αναπάντεχα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, επιλέγει την νεαρή και άσημη δημοσιογράφο και μπλόγκερ Μονίκ Γκραντ ως συγγραφέα της βιογραφίας της.

Η αφήγηση της Χιούγκο, από το ξεκίνημά της στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’50 έως και την αποχώρησή της από τη βιομηχανία του θεάματος, τη δεκαετία του ’80, θα αποκαλύψει μια απίστευτη ιστορία φιλοδοξίας με απροσδόκητες φιλίες, εφτά γάμους και έναν μεγάλο, μα απαγορευμένο έρωτα. Και όπως η ιστορία της Έβελιν πλησιάζει στο τέλος της, αρχίζει να διαφαίνεται ότι η ζωή της μεγάλης σταρ μπλέκεται με αυτήν της Μονίκ με τρόπο τραγικό και απροσδόκητο…

Ποια άλλα βιβλία περιλαμβάνει η λίστα στο BookTok;

Δύο μεγάλες κατηγορίες βιβλίων που συναντάμε είναι τα ψυχολογικά θρίλερ και τα fantasy.

Η Σιωπηλή Ασθενής και οι Κόρες του Alex Michaelides

βιβλία στο TikTok

Δύο πολύ αγαπημένα μας ψυχολογικά θρίλερ βρίσκονται στη λίστα για τους σωστούς λόγους.

O Alex Michalides έκανε ντεμπούτο με τη Σιωπηλή Ασθενή, ένα ψυχολογικό θρίλερ που γρήγορα απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές και ανέβηκε στη λίστα με τα best seller. Πολλοί αναγνώστες ξενύχτησαν με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ενώ ένιωσαν με έναν μαγικό τρόπο ότι αποτελούν μέρος του βιβλίου.

Ένα βιβλίο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, μια ιστορία με γρήγορο ρυθμό και ανατροπές μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Ακολούθησε το δεύτερο βιβλίο τoυ συγγραφέα, Οι Κόρες, με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια μυστηριώδη κρυφή κοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Σε αυτό εμπλέκονται η ελληνική μυθολογία, η ψυχολογία και ο φόνος.

Γοητευτικοί άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τους άλλους, εμμονές, αρχαίες τραγωδίες και μύθοι, Ελευσίνια μυστήρια, αστυνομική πλοκή μας κάνουν να διαβάζουμε αυτό το βιβλίο με κομμένη την ανάσα.

Μάτια Ι και ΙΙ του Sebastian Fitzek

Αν δεν έχεις διαβάσει αυτή τη διλογία του Fitzek, τότε την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Ευφυή τεχνάσματα του μετρ των ψυχολογικών θρίλερ, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια αγωνιώδη αντίστροφη μέτρηση. Ο Συλλέκτης και ο Κυνηγός: Ψυχοπαθείς δολοφόνοι, τραγικοί απολογισμοί, αποτρόπαια εγκλήματα, κανένα ίχνος.

Κοινά στοιχεία σχηματίζουν ένα μοτίβο στο μυαλό μας και το τέλος μας αφήνει μουδιασμένους.

The Atlas Six από την Olivie Baker

Atlas of six

«Το πρόβλημα με τη γνώση είναι η ανεξάντλητη λαχτάρα της. Όσο περισσότερη από αυτήν έχεις, τόσο λιγότερα νιώθεις ότι ξέρεις».

Μια μυστική εταιρία συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της 5 νέα μέλη κάθε περίπου 10 χρόνια. Έξι υποψήφιοι με τις πιο σπάνιες δυνάμεις επιλέγονται για να διαγωνιστούν για μια θέση, όπως μια υποτροφία, με μια απίστευτη ανατροπή.

Οι φιλοσοφικές συζητήσεις, οι θεωρίες της φυσικής, ο διάλογος και η δυναμική των χαρακτήρων… όλα άψογα εκτελεσμένα.  Διαφορετικές προσωπικότητες με πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης, παίζουν με το μυαλό μας.

Y.Γ. 1. Ανακαλύψτε όλη την κατηγορία BookTok από τις εκδόσεις μας!

Υ.Γ.2. Αν έχετε TikTok, ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα εδώ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *