Γιατί πάντα θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που έχουμε;

Η Αλήθεια. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις 8 ανθρώπινες ανάγκες.

Ο λόγος που αναζητάς έναν αλλιώτικο προορισμό είναι γιατί κανένας δεν μοιάζει τέλειος, παραδεισένιος, άρα σημαντικός. Μα δεν υπάρχει το τέλειο. Αν εί­χαμε σκάψει αρκετά τα θεμέλια μέσα μας, θα είχαμε αναδείξει την εξής ιδέα: δεν μπορούμε να ζητάμε αυτό που δεν είμαστε ικανοί να προσφέρουμε. 

Όποιον κι αν έχεις απέναντί σου, πάντα κάτι θα λείπει. Συνή­θως ψάχνεις να το βρεις στον επόμενο, που κι εκείνου κάτι θα του λείπει, και δεν σου περνάει από το μυαλό να χτίσεις ένα νέο «μαζί» με τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου. Να επενδύσεις στη σχέση που ήδη πληροί αρκετές από τις προϋποθέσεις της «κοινής συνύπαρ­ξης». Να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να γουστάρεις πρώτα εσύ κι έπειτα για να αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό του συντρόφου, του φίλου, του συνεργάτη, του γείτονα, του συμπολίτη. Τη δική του Αλήθεια. 

Η αλήθεια

Η Πρόοδος είναι φυσική τάση. Και απαραίτητη για την ευτυχία. Η αναζήτηση, όμως, συνεχώς του «νέου», με ταυτόχρονο γκρέμι­σμα του παλιού, είναι ψευδαίσθηση Προόδου. Ονομάζεται αυτοκα­ταστροφή. Σκέψου να ανεβαίνεις μια σκάλα και σε κάθε επόμενο σκαλοπάτι να εξαφανίζεται το προηγούμενο. Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχει γυρισμός, ότι είσαι μόνος, ότι δεν έχει ψηλότερα και ότι βρίσκεσαι στο κενό. Ζητάμε πάντα κάτι άλλο από αυτό που έχουμε, νιώθουμε μονίμως αδικημένοι, έχουμε ενδόμυχα την αίσθηση ότι οι άλλοι δεν μας δίνουν ό,τι πραγματικά μας αξίζει. Μα αυτό που λαμβάνεις εξαρτάται από αυτό που εσύ προσφέρεις. Όχι από το τι περιμένεις να λάβεις. 

Ούτε, φυσικά, από αυτό που πιστεύεις ότι αξίζεις. Πριν αναζη­τήσεις νέα σχέση, νέα δουλειά, μήπως να σιγουρευτείς ότι έχεις κάνει ό,τι χρειαζόταν για να αναδείξεις τη σχέση, τη δουλειά που ήδη έχεις; Διαφορετικά, απλώς θα μεταφέρεις τις «αυτοκαταστρο­φικές» τάσεις σου στην επόμενη σχέση, στην επόμενη δουλειά. Και τότε θα ψάχνεις πάλι από την αρχή κάτι νέο να γκρεμίσεις. 

*Το απόσπαμα είναι από το νέο βιβλίου του Νικόλα Σμυρνάκη, Η Αλήθεια:

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που μετανιώνουν οι άνθρωποι λίγο πριν από την τελευταία τους πνοή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *