3 βιβλία για παιδιά ψυχικά υγιή, ικανά και γεμάτα αυτοπεποίθηση

Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η ικανότητά μας να ανατρέφουμε παιδιά με τον τρόπο που θέλουμε διαφέρει σημαντικά από τη μια μέρα στην άλλη. Παρακάτω θα βρεις τρία βιβλία για την ανατροφή των παιδιών που ίσως βοηθήσουν κι εσένα.

Το χάσμα ανάμεσα στο πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και αυτό που κάνουμε τελικά στην πραγματικότητα, είναι μεγάλο. Ειδικά σε στιγμές που νιώθουμε εξαντλημένοι, αγχωμένοι ή απλώς χρειαζόμαστε λίγη ώρα για τον εαυτό μας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε τέλειοι γονείς; Δεν γνωρίζουμε ποιος θα ήταν ο ορισμός του «τέλειου γονέα» και ούτε αυτός είναι ο σκοπός μας. Τα παιδιά μας χρειάζονται καλούς γονείς, με ενσυναίσθηση και καλοσύνη. Γονείς που είναι δίπλα τους και τα ακούνε. Γονείς που δίνουν το παράδειγμα, περισσότερο με τις πράξεις τους και όχι με τα λόγια τους. Θα κάνουμε λάθη και θα επανεκτιμήσουμε καταστάσεις. Αλλά στο τέλος της ημέρας θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν ζωές καλύτερες από τις δικές μας – πιο ασφαλείς και γεμάτες από καλύτερες προοπτικές.

Ένας πολύτιμος βοηθός σε αυτόν τον σπουδαίο μας ρόλο, είναι τα βιβλία. Παρακάτω θα βρεις 3 βιβλία που μας βοήθησαν προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσένα να αναθρέψεις παιδιά ψυχικά υγιή, ικανά και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

βιβλία για ανατροφή παιδιών

Η ουσία του να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Αν οι άνθρωποι ήταν φυτά, η σχέση αυτή θα ήταν το χώμα. Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν – ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη και ίσως μια μέρα να συμβεί το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Θέλουμε να χτίσουμε τις καλύτερες σχέσεις για τα παιδιά μας και τις πιο ωφέλιμες για τη δική τους εξέλιξη. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά είναι απολύτως δυνατή. Άλλωστε κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα:
Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του.

Ο σκοπός, λοιπόν, του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ουσία του ρόλου σας, δηλαδή να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τόσο τα δικά σας, όσο και των παιδιών σας, να συντονιστείτε με τα παιδιά σας ώστε να μάθετε να τα κατανοείτε και να αποκτήσετε ένα δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους

βιβλία για ανατροφή παιδιών

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Ο κόσμος μας είναι αρκετά τοξικός για τα κορίτσια. Τα κορίτσια μεγαλώνουν ακούγοντας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν, όμως πολύ συχνά νιώθουν ότι πρέπει να το κάνουν τέλεια. Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ή ατέλειες, δεν υπάρχει ανοχή στα ελαττώματα. Ο φόβος του να ντροπιαστούν ή να κριθούν μπορεί να υποσκάψει τις δυνατότητές τους και να τους στερήσει την ευτυχία.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και η πρόοδος αργή. Θα διανύσουμε, όμως, όση απόσταση κι αν χρειαστεί για να σπάσουμε τα κοινωνικά καλούπια. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του βιβλίου. Δεν πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εγχειρίδιο ανατροφής παιδιών που υπαγορεύει μια σειρά από υπέροχους-στη-θεωρία-αλλά-απίθανους-να-συμβούν-ποτέ κανόνες για γονείς που προκαλούν ενοχές. Είναι περισσότερο η οπτική γωνία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τον περισσότερο καιρό, μέσα από τους περιορισμούς της ζωής και των ατελών εαυτών μας, να μεγαλώσουμε κόρες που αγαπούν τους εαυτούς τους.

Ασφαλώς σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε συμβουλές που μπορεί να μη λειτουργήσουν για τη δική σας οικογένεια. Ίσως θα αποτελέσουν έμπνευση για να σκεφτείτε μια διαφορετική, αλλά το ίδιο αποτελεσματική, προσέγγιση που θα ταιριάζει στη δική σας μοναδική κατάσταση. Ή ίσως και όχι. Ας συμφωνήσουμε απλώς από την αρχή ότι στοχεύουμε στο να είμαστε «αρκετά καλοί γονείς».

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

βιβλία για ανατροφή παιδιών

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Όλα αυτά αναλύονται με τον καλύτερο τρόπο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε και 5 βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *