Γιατί κάθε παιδί χρειάζεται να ακούσει ένα παραμύθι με θέμα το διαζύγιο;

Γράφει η συγγραφέας Φρόσω Φωτεινάκη

Έχω μόλις ολοκληρώσει το πρώτο μου παιδικό παραμύθι με τίτλο «Και η αγάπη; Σε ποιο σπίτι μένει;». Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία διαζυγίου, μια ιστορία που μιλάει για την οικογενειακή αγάπη αλλά και για τη θλίψη του χωρισμού. Μια ιστορία που ενθαρρύνει το μοίρασμα των συναισθημάτων ανάμεσα σε γονείς και παιδιά και ενισχύει τη σύνδεση, την αποδοχή και την επικύρωση όσων αληθινά αισθανόμαστε.

Κλείνω τον υπολογιστή και αναρωτιέμαι:
Σε ποιους απευθύνεται αυτό το παραμύθι;

Στους διαζευγμένους γονείς και στα παιδιά τους, είναι η πρώτη μου, γρήγορη σκέψη, μα σύντομα έρχεται μια δεύτερη:
Και στους δασκάλους, αλλά και σε όσους φροντίζουν παιδιά διαζευγμένων γονιών!

Και αμέσως έρχεται η τρίτη σκέψη:
Σε όλους! Αυτή η ιστορία διαζυγίου απευθύνεται σε κάθε μορφής οικογένεια, σε κάθε γονιό, σε κάθε παιδί!

Άλλωστε, σχεδόν κάθε παιδί βιώνει ένα διαζύγιο, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο.


Ίσως να μην είναι το διαζύγιο του γονιού του, αλλά ο χωρισμός των γονιών του καλύτερου του φίλου, του συμμαθητή του, του γείτονά του, του ξάδερφού του. Κάθε παιδί έρχεται σε επαφή με το διαζύγιο και ως εκ τούτου είναι σπουδαίο να μπορούμε να του μιλήσουμε για αυτό το φαινόμενο της οικογένειας και της κοινωνίας, που μέσα στα χρόνια γίνεται και θα γίνεται ολοένα και πιο συχνό.

Διαβάζοντας ένα παραμύθι με αναφορές σε γονείς που έχουν πάρει διαζύγιο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε διαζευγμένοι, ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευαισθησία του παιδιού μας, καλλιεργώντας μια κουλτούρα σκέψης όπου δεν μας αφορά μόνο ό,τι συμβαίνει σε εμάς αλλά και ό, τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη, οι διαφορετικές ιστορίες από αυτό που βιώνουμε μέσα στον πυρήνα της οικογένειάς μας, ανοίγουν την πόρτα στην διαφορετικότητα, στο να μάθει το παιδί μας να στέκει ανοιχτό στις διαφορετικές ανθρώπινες εμπειρίες με αγάπη και κατανόηση. Πράγματι, το να συζητάμε με τα παιδιά μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, το να τα ενημερώνουμε με σαφή τρόπο, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, για τις διαφορετικές μορφές οικογένειας, ενισχύει την κοινωνική τους αντίληψη και ευφυΐα, ενδυναμώνοντάς τα, αυξάνοντας την ποιότητα των διαπροσωπικών τους σχέσεων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να συνδέονται με την εμπειρία του άλλου.

Διαβάζοντας αυτό το παραμύθι, κάθε παιδί αλλά και κάθε γονιός θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη συναισθηματική του ευφυΐα, τη συμφιλίωση με τα συναισθήματά του, αλλά και την ικανότητα να αφουγκράζεται το συναίσθημα του άλλου. Στο τέλος της ανάγνωσης το παιδί θα έχει κάνει ένα σπουδαίο βήμα προς το να αποκτήσει την ικανότητα να μοιράζεται όσα νιώθει με τους γονείς του και τους ενήλικες που εμπιστεύεται, με την ίδια πιστότητα και ευκολία που τα εκφράζει προς τον εαυτό του.

Με έναν συμβολικό τρόπο το παραμύθι αυτό ενθαρρύνει γονείς και παιδιά να μιλήσουν ειλικρινά για όσα αισθάνονται, να μη φοβούνται να κατονομάσουν τα συναισθήματα τους, να βιώσουν όσα έχουν μέσα στην ψυχή τους, μιας και αυτός είναι ο δρόμος προς τον μεταβολισμό των συναισθημάτων, προς την αποδοχή, προς την ψυχική ηρεμία και ισορροπία. Ακόμη, το παραμύθι αυτό σχηματίζει ένα καταφύγιο για το παιδί και τον γονιό, το καταφύγιο της αγάπης, που, όσο δύσκολα κι αν περνάμε, είναι πάντοτε εκεί, λειτουργώντας σαν μια σανίδα σωτηρίας που σιγά σιγά θα μας μεταφέρει σε ένα συναισθηματικά πιο ασφαλές μέρος.


Σε αυτή την ιστορία διαζυγίου κρύβονται σπουδαία μηνύματα για κάθε μορφής οικογένεια. Η ικανότητα να ακούμε το συναίσθημα του παιδιού μας, ακόμη κι όταν μας δυσκολεύει. Η αδερφική αγάπη και στήριξη, που γίνεται καταφύγιο στις δυσκολίες της παιδικής αλλά και ενήλικης ζωής μας. Η ενθάρρυνση του παιδιού, μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, να εκφράζεται συναισθηματικά, να μοιράζεται όσα νιώθει. Η συνεργασία και η αγάπη των γονιών, μπροστά σε κάθε πρόκληση της ζωής, η ένωση για χάρη των παιδιών τους.

Το παραμύθι αυτό περνάει ζωηρά το μήνυμα της σύνδεσης μέσα στην οικογένεια μέσα από το μοίρασμα, την αναγνώριση και την επικύρωση των συναισθημάτων. Δίνει έμφαση σε εργαλεία επικοινωνίας, όπως είναι η ενεργητική ακρόαση, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η αυθεντικότητα, εργαλεία που χρειάζονται σε κάθε παιδί, σε κάθε ενήλικα.

Αυτό το βιβλίο δεν θα το αγοράσει μόνο ο διαζευγμένος ενήλικας, αλλά κάθε ενήλικας που θέλει να διδάξει στο παιδί την αλήθεια, την ψυχική ανθεκτικότητα, την αυθεντικότητα· θα το αγοράσει ο ενήλικας που επιθυμεί να συνδεθεί, να επικοινωνήσει, να συζητήσει με το παιδί του ανοιχτά για όσα συμβαίνουν μέσα μας αλλά και γύρω μας.

Για ηλικίες 4+

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *