6 σπουδαίες παιδικές ιστορίες για τα πιο αγαπημένα πλάσματα του πλανήτη μας!

Τα ζώα από καταβολής κόσμου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Δυστυχώς, δισεκατομμύρια ζώα υποφέρουν από τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και ο απολογισμός είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικός.

Στις 4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Μια μέρα που θα μπορούσε να είναι γιορτή. Αλλά αντ’αυτού κάθε χρόνο αποτελεί μια υπενθύμιση. Μια υπενθύμιση ότι όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη, με όλα αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Στη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων περιλαμβάνονται 14 άρθρα και σε αυτά κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των ζώων. Για παράδειγμα, το άρθρο 2 αναφέρει: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Στο αρ. 11 διαβάζουμε ότι «κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή».

Περισσότερο από ποτέ, καθίσταται αναγκαία η ευαισθητοποίηση -μικρών και μεγάλων- αν θέλουμε η αλλαγή που θα συμβεί να είναι καθοριστική. Και αυτή η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από τα βιβλία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, επιλέξαμε 6 βιβλία για τα ζώα! Για τσιτάχ και καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και κάστορες, αρκούδες και σκίουρους. Για να γνωρίσουν τα παιδιά όλα αυτά τα διαφορετικά πλάσματα, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή μαζί τους και να μάθουν τις έννοιες της προστασίας, του σεβασμού, της ελευθερίας, της διαφορετικότητας.

Ταξίδι στην Αφρικανική ΣαβάναΤζωρτζίνα Σπύρη, Μάνια Ζηρίδη, Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης

νέα παιδικά βιβλία
Για ηλικίες 7+

Ένα τσιτάχ, ένας βουφάγος και ένας ρινόκερος θα αναζητήσουν το νέο τους σπίτι στην άγρια φύση.

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην απώλεια της βιοποικιλότητας, κάτι που θέτει σε δοκιμασία την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων και των συστημάτων τροφίμων, από τα οποία όλοι εξαρτιόμαστε. Η μετρίαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και του βιοπορισμού των πολιτών. Η νέα γενιά σύντομα θα κληθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέρος των λύσεων για την μετάβαση στην αειφορία. Το βιβλίο αυτό είναι ένας μικρός θησαυρός, διότι διοχετεύει στους μικρούς αναγνώστες αλλά και στους γονείς τους –με μαγικό τρόπο!– τη γνώση και το αίσθημα ευθύνης για τη μετάβαση. Το Tαξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα είναι ένα ταξίδι που πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά παρέα με τους γονείς τους.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη φιλία που δημιουργείται μέσα από την περιπέτεια και τις προκλήσεις της ζωής. Μια επίκαιρη ιστορία, μια ιστορία δημιουργημένη από τη συνεργασία Περι­βαλλοντολόγου και Ψυχολόγου που μας μιλά με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα στην άγρια φύση.

Το Σοφάκι και ο Ντο Κατρίνα Τσάνταλη, Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης

Για ηλικίες 3+

Το Σοφάκι, ένα μικρό κορίτσι που λατρεύει τα ζωάκια, παρακαλεί τη μητέρα του να πάρουν ένα σκυλάκι. Η μητέρα του αρνείται και το βράδυ το Σοφάκι θα δει στον ύπνο του τον Ντο το Νεραϊδόσκυλο που θα του μάθει τι σημαίνει Αγάπη, Φροντίδα και Προσφορά προς τα αδέσποτα ζώα.

Ο Ντο, όπως η πρώτη νότα της μουσικής, μέσα από ένα μαγικό όνειρο θα διδάξει στο μικρό κορίτσι την πρώτη αξία της ζωής, την Αγάπη, και θα δείξει στο Σοφάκι πώς μέσα από απλές καθημερινές πράξεις μπορεί να μάθει να αγαπά και να σέβεται και άλλους πέρα από τον εαυτό του.

Ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός αν εμείς οι άνθρωποι δεν θεωρούσαμε το είδος μας ανώτερο από τα υπόλοιπα είδη. Και αυτό είναι το πιο δυνατό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το βιβλίο.

Ο μικρός κάστορας και η χαμένη φωλιά

Για ηλικίες 5+

Εκείνη τη μέρα, ο Κάστορας χαιρετά τους φίλους και φεύγει για να εξερευνήσει τον κόσμο!
Στο ταξίδι του γνώρισε τόσο όμορφα μέρη και έκανε νέους φίλους.
Όμως είχε πια κουραστεί και ήθελε να επιστρέψει. Πού βρισκόταν άραγε η φωλιά του;
Μήπως είναι εκείνη που κρέμεται από ένα δέντρο; Μήπως είναι η φωλιά που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας;
Το Σκυλάκι με το αερόστατο θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει…

Ένα υπέροχο βιβλίο για τις διαφορετικές φωλιές των ζώων, αλλά και μια περιπλάνηση στη φύση, ανάμεσα σε πόλεις, δάση, ποτάμια, δέντρα και θάλασσες.

Νεύτων και Κιουρί – Τα σκιουράκια και οι νόμοι της Φυσικής

Για ηλικίες 5+

Όταν ένα μήλο πέφτει στο κεφάλι του, ο Νεύτων αρχίζει να αναρωτιέται πώς λειτουργεί ο κόσμος. Τότε κάθεται έξω από το παράθυρο μιας τάξης και ακούει τη δασκάλα που εξηγεί τι είναι η βαρύτητα και η δύναμη και μετά δοκιμάζει τα δικά του πειράματα στο σπίτι με τη βοήθεια της αδελφής του Κιουρί.

Τα δύο σκιουράκια θα μάθουν να φτιάχνουν απλές μηχανές, θα βοηθήσουν τους αγαπημένους τους φίλους και θα ανακαλύψουν ότι η επιστήμη είναι για όλους… ακόμα και για τους σκίουρους!

Δώσε λύση στο μελίσσιΣυγγραφέας και εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

δραστηριότητες για παιδιά
Για ηλικίες 4+

Κρίση μέσα στο Μελίσσι, ποιος το πρόβλημα θα λύσει;
Μεγάλη συμφορά έπεσε στην Κυψέλη και πρέπει το συντομότερο να βρεθεί νέα βασίλισσα. Γιατί όμως βασίλισσα; Γιατί όχι βασιλιάς; Ή ακόμα καλύτερα να υπάρχει πρόεδρος ή μπορεί να μην είναι κανείς αρχηγός!
«Ας κάνουμε εκλογές!» αποφάσισαν τότε οι μέλισσες και ξεκίνησαν τον προεκλογικό αγώνα. Οι τσακωμοί έδιναν κι έπαιρναν στο Μελίσσι,με αποτέλεσμα όλοι να παραμελούν τις δουλειές τους.
Θα βρει ο Μίλτος και η Μελίνα τη λύση ή θα αφήσουν να καταστραφεί η Κυψέλη;

Ένα βιβλίο για τις εκλογές, τη δημοκρατία, την αξιοκρατία και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους ηγέτες μας.

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Μια αλληγορία. Ένα τρυφερό μυθιστόρημα με μια κότα, η οποία έγινε διάσημη παγκοσμίως. Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίαει από περιπέτειες, όνειρα που βγαίνουν αληθηνά, από μια λαχτάρα που πηγάζει από την αγάπη.

Μια ιστορία για τη ζωή. Για όλες τις ζωές. Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγνότητα και θα μιλήσει στην καρδιά όλων των αναγνωστών για έννοιες όπως η ελευθερία, η γενναιότητα, η αφοσίωση, η οικογένεια, η αγάπη.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε όλα τα παιδικά μας βιβλία!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *