Τα πλεονεκτήματα ενός ημερολογίου για τα παιδιά

Γράφει η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη

Με την ελπίδα να διευρύνουμε τον εσωτερικό κόσμο τους, όσο ο εξωτερικός κόσμος τους, λόγω πανδημίας, συρρικνώνεται.

Οι γονείς, μέσω του ημερολογίου, καλλιεργούν στα παιδιά τους την αγάπη για τον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Τo ημερολόγιο προσφέρει στα παιδιά ένα μέρος για να θαυμάσουν τον κόσμο, να φανταστούν το μέλλον και να επεξεργαστούν τα γεγονότα του παρελθόντος.

Παγκοσμίως οι παιδοψυχολόγοι ενθαρρύνουν τα παιδιά να κρατούν ημερολόγιο, ώστε να χειρίζονται δυσάρεστα συναισθήματα, να βελτιώνουν το ανοσοποιητικό τους και να μειώνουν το στρες τους. Αποτυπώνοντας τις σκέψεις τους στο χαρτί και αναγνωρίζοντας τα διαφορετικά συναισθήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους, αρχίζουν να τα κατανοούν καλύτερα και βελτιώνουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική τους υγεία. Επίσης, το ημερολόγιο βοηθά τα παιδιά να ζουν με περισσότερη ευγνωμοσύνη στο παρόν. Αυτό, δεδομένης της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να μετριάσει το άγχος που δημιουργείται συχνά όταν αντιμετωπίζουμε ένα αβέβαιο μέλλον.

Ημερολόγιο Γέτι

Από την ηλικία των 7 ετών τα παιδιά μπορούν σιγά σιγά να αρχίσουν να κρατούν ημερολόγιο, ξεκινώντας από κάποιο που περισσότερο συμπληρώνεις, παρά γράφεις από την αρχή. Αυτό θα τα οδηγήσει στα πρώτα βήματά τους και θα κάνει τη διαδικασία πιο διασκεδαστική. Στην αρχή ο γονέας μπορεί να λειτουργήσει ως «journal-partner», βοηθώντας τα και στηρίζοντάς τα όπου χρειαστεί.

Από την ηλικία των 9 ετών και άνω μπορούν να συμπληρώσουν το ημερολόγιο μόνα τους ή και να φτιάξουν το δικό τους. Όπου και αν ζητηθεί βοήθεια από τον γονέα, αυτός μπορεί να την προσφέρει.

Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα;
1. Βελτιώνεται η γραφή και η επικοινωνία

Οι γραπτές δεξιότητες εξελίσσονται λόγω της συνεχούς εξάσκησης, και το ημερολόγιο διεγείρει την επιθυμία ενός παιδιού να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο. Καθώς το παιδί γράφει, κάνει λιγότερα ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Το παιδί εφαρμόζει στο ημερολόγιό του ό,τι διδάσκεται στην τάξη, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τις δεξιότητες γραφής του.

2. Βελτιώνεται η κατανόηση γραπτών κειμένων

Με το ημερολόγιο μπορείτε να ενισχύσετε τις αναγνωστικές δεξιότητες του παιδιού σας λόγω της συνεχούς εξάσκησης. Η ανάγνωση προηγούμενων καταχωρίσεων βελτιώνει την κατανόηση του κειμένου, ενώ βοηθά το παιδί να βρει και να διορθώσει πιθανά λάθη.

3. Το γράψιμο είναι διασκέδαση!

Το γράψιμο αποτελεί ευκαιρία για έκφραση. Το ημερολόγιο μαθαίνει στο παιδί σας ότι το γράψιμο είναι διασκεδαστικό. Εκεί μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς κανόνες. Μπορεί να περιλαμβάνει εικόνες, doodles, αυτοκόλλητα και αντικείμενα, όπως κάποιο λουλούδι ή φύλλο που βρήκε σε κάποιο περίπατο.

Το ημερολόγιο μπορεί να καλλιεργήσει μια βαθιά αγάπη για τη γραφή. Πολλοί συγγραφείς αποδίδουν την επιτυχία τους στην αγάπη τους για τη συγγραφή, που ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, συχνά μέσω ενός ημερολογίου.

4. Διεγείρει τη δημιουργικότητα

Πολλοί από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες και επιστήμονες μοιράζονται μια δημιουργική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων. Ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να βρουν λύσεις σε κάποιο πρόβλημα. Όταν βλέπεις λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν προβλήματα, έχεις μια σημαντική δεξιότητα. Δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας την αρχή μιας ιστορίας που περιλαμβάνει ένα πρόβλημα και δείτε αν μπορεί να γράψει περισσότερες από μία λύσεις. Αυτό δείχνει ενεργή φαντασία.

Το ημερολόγιο χρησιμοποιεί την αφήγηση για να σχηματίσει βασικές νευρικές οδούς που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα βοηθάει τη μνήμη καθώς ανασύρει σκέψεις και συναισθήματα.

5. Τα βοηθά να δουν την άλλη πλευρά της ιστορίας

Το ημερολόγιο βοηθά το παιδί να εκλογικεύσει κάτι που έχει συμβεί. Είναι αναγκαίο ένα παιδί να μπορεί να αξιολογεί ρεαλιστικά κάποια κατάσταση και να βλέπει διαφορετικές οπτικές, ώστε να μάθει να επιχειρηματολογεί.

Για να καλλιεργήσετε αυτή την ικανότητα στο παιδί σας, ξεκινήστε μια συζήτηση. Δείξτε του ότι μια ιστορία σπάνια έχει μία μόνο πλευρά. Μαθαίνοντας στα παιδιά να βλέπουν διαφορετικές οπτικές από νωρίς, τα βοηθάμε να αντεπεξέρχονται σε πολύπλοκες κοινωνικές καταστάσεις.

Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν και βιβλία όπως η σειρά Παραμύθια Αλλιώς.

6. Τα μαθαίνει να εκφράζουν τις σκέψεις τους με ακρίβεια

Η γραπτή επικοινωνία βοηθά το παιδί σας να οργανώνει τις σκέψεις του και να εκφράζει λογικά τις απόψεις του. Αυτή η δεξιότητα είναι κρίσιμη για την επιτυχία στο λύκειο και το πανεπιστήμιο, όπου η χρήση γραπτού λόγου αποτελεί βασική μέθοδο εκμάθησης.

7. Βελτιώνει τον θετικό αυτοδιάλογο
Το ημερολόγιο βοηθά τον θετικό αυτοδιάλογο και ενισχύει την αυτογνωσία, καθώς το παιδί μεταφέρει όσα συναισθήματα δυσκολεύεται να εκφράσει στους άλλους και έτσι εξοικειώνεται με αυτά.

Όταν συγκεντρώνει στο χαρτί αναμνήσεις, συναισθήματα, λέξεις, φράσεις, εικόνες, αποκτά ευκολότερα πιο ολοκληρωμένη άποψη για το ποιος/α είναι και ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή. Αφού ξεπεράσει τις όποιες αναστολές απέναντι στο χαρτί, θα ανακαλύψει ότι έχει αποκτήσει ένα ασφαλές μέρος για να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Το γεγονός αυτό μπορεί ν’ αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και να δυναμώσει την αυτοεκτίμησή του.

8. Αναπτύσσεται καλύτερα η προσοχή στη λεπτομέρεια

Η ορθογραφία είναι μια βασική δεξιότητα. Τα γραπτά που είναι γεμάτα ορθογραφικά λάθη δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ο αναγνώστης επικεντρώνεται στα λάθη και όχι στο μήνυμα. Η ορθογραφία των παιδιών βελτιώνεται με την τακτική καταγραφή. Τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν ακόμα κανόνες ορθογραφίας στο σχολείο και οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τους εκκολαπτόμενους συγγραφείς να χρησιμοποιήσουν νέες λέξεις στο ημερολόγιό τους για να ενισχύσουν όσα διδάχθηκαν στο σχολείο.

9. Ένας θησαυρός αναμνήσεων
Καταγράφοντας τις αναμνήσεις του, το παιδί μπορεί να δημιουργήσει έναν σπουδαίο θησαυρό με ιστορίες και συναισθήματα, τα οποία ενδεχομένως ξεχάσει όταν περάσουν τα χρόνια. Πόσοι από εμάς δεν θα θέλαμε να μπορούμε να γυρίσουμε έστω και για λίγο σε αυτά που βιώσαμε όταν ήμαστε παιδιά;

Ανακαλύψτε τα 2 βιβλία της Μαρίνας που θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τα παιδιά σας με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση:

Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης

νέα παιδικά βιβλία
Για ηλικίες 7+

92 ημέρες γεμάτες θετική παρότρυνση, παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες!

Άλλαξε τη νοοτροπία του παιδιού σου μέρα με τη μέρα!

Για πιο ευτυχισμένα παιδιά, που ξέρουν πώς να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Γέτι – Η δύναμη του ακόμη 

γέτι μαρίνα γιώτη καλύτερο παιδικό βιβλίο
Για ηλικίες 4+

Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε;

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη

4 Comments

  1. Pingback: Η δημιουργική αξία της βαρεμάρας - Happy Life Mag

  2. Pingback: Η δημιουργική αξία της βαρεμάρας

  3. Pingback: 3 βιβλία για την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών

  4. Pingback: Η ψυχική υγεία των παιδιών μετά την πανδημία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *