Τι κοινό έχουν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Στιβ Τζομπς;

Τι μπορεί να συνδέει αυτές τις δύο προσωπικότητες;

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Στιβ Τζομπς φαινομενικά δεν έχουν απολύτως κανένα κοινό. Γεννήθηκαν σε διαφορετική εποχή, σε διαφορετικές γωνιές της Γης και δεν συναντήθηκαν ποτέ τους. Κι, όμως, υπάρχει κάτι σπουδαίο που τους ενώνει: Και οι δύο ήταν οραματιστές και πρωτοπόροι για την εποχή τους.

Ο Λεονάρντο εφηύρε ένα ελικόπτερο που δεν μπορούσε να πετάξει, ένα σκάφανδρο που θα έπνιγε τον δύτη που θα το φορούσε, ένα πολύ βαρύ αλεξίπτωτο, μια αυτοκινούμενη άμαξα που δεν λειτουργούσε και ένα δυσκίνητο πολεμικό άρμα. Όταν τον Ιανουάριο του 2007 παρουσιάστηκε στο κοινό, το iPhone του Στιβ Τζομπς είχε πολλά λειτουργικά προβλήματα: ήταν αδύνατο να δεις ένα ολόκληρο βίντεο ή να ανοίξεις ορισμένες εφαρμογές χωρίς να απενεργοποιηθεί το τηλέφωνο.

Καλύτερα όμως να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα! Οι εφευρέσεις του Λεονάρντο οδήγησαν σε σημαντικά μηχανικά επιτεύγματα, ενώ μέχρι το 2017 είχαν πουληθεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια συσκευές iPhone.

Οι περισσότερες εφευρέσεις του Λεονάρντο θεωρούνταν επαναστατικές για την εποχή του. Για παράδειγμα, οι πτητικές μηχανές που σχεδίασε, οι οποίες βασίζονταν στη μελέτη της πτητικής ικανότητας των πουλιών και τη διεύθυνση των ανέμων, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπήρχαν τα υλικά και η τεχνολογία. Το 2008 ο Ελβετός, Ολιβιέ Βιετί-Τεπά, κατασκεύασε το αλεξίπτωτο του Λεονάρντο βασιζόμενος στα σχέδια του Ιταλού εφευρέτη. Λίγοι στην εποχή του Λεονάρντο γνώριζαν όλες του τις δραστηριότητες. Αποκαλύφθηκαν πολύ αργότερα όταν μελετήθηκαν τα σημειωματάριά του, τα οποία εκτίθενται στη Βρετανικά Βιβλιοθήκη. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 5.000 κρυπτογραφημένες σελίδες, γραμμένες από τα δεξιά στα αριστερά με κατοπτρική γραφή.

πρόσωπο με πρόσωπο

To 2007, το smartphone δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο. Ο Στιβ Τζομπς λάνσαρε το iPhone του ενώ άλλοι κατασκευαστές είχαν ήδη αποτύχει. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι σταρ των κινητών τηλεφώνων ήταν τα Nokia 3210 και 3310, που είχαν πουλήσει, και τα δυο, περίπου 300 εκατομμύρια κομμάτια. Σε σχέση με τα σημερινά τηλέφωνα, η οθόνη τους ήταν πολύ μικρή, αγαπήθηκαν όμως για την αντοχή τους στα χτυπήματα και τη μπαταρία τους που είχε χρόνο ζωής πολλές εβδομάδες. Smartphones, όπως το Nokia N95, το BlackBerry Curve 8300 ή το Palm Centro, κυκλοφορούσαν ήδη από το 2007. Πριν από δέκα χρόνια αυτές οι εταιρείες ήταν ασυναγώνιστες, σήμερα όμως έχουν σχεδόν ξεχαστεί.

Παρόλο που το smartphone υπήρχε πριν από την Apple, αυτή είναιη εταιρεία που έβαλε το ίντερνετ στο χέρι μας και ανέπτυξε μια πληθώρα εφαρμογών που σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα να σερφάρουμε, να στέλνουμε στη στιγμή μηνύματα μέσω τουSnapchat και άλλων εφαρμογών, να παίζουμε παιχνίδια, να βλέπουμε βίντεο στο YouTube και καμιά φορά… να τηλεφωνούμε.

πρόσωπο με πρόσωπο

Και δεν είναι οι μοναδικές σπουδαίες προσωπικότητες που συνδέονται με έναν μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να μαντέψετε τι συνδέει τη Μητέρα Τερέζα με την Αντζελίνα Τζολί ή τον Χριστόφορο Κολόμβο με τον Νιλ Άρμστρονγκ; Και ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στον Ιωάννη Γουτεμβέργιο και τον Μαρκ Ζάκερμπερκ;

Ο κόσμος είναι γεμάτος καταπληκτικούς και μοναδικούς ανθρώπους οι οποίο φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μας με τα ξεχωριστά επιτεύγματά τους και δεν σταματούν να ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα.

Για όλες αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες και τις υπέροχες ιστορίες τους, οι οποίες δεν σταματούν να μας εμπνέουν, διαβάζουμε στο βιβλίο «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Baptist Cornabas σε εκπληκτική εικονογράφηση του Antoine Corbineau και μετάφραση από την εξαιρετική Μαρίζα Ντεκάστρο. Ένα βιβλίο, το οποίο δεν αποτελεί απλώς έναν κατάλογο ή μια απλή βιογραφία αξιοθαύμαστων ανθρώπων. Αλλά μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνονται 20 προσωπικότητες που μπορεί να μη συναντήθηκαν ποτέ αλλά σίγουρα έφεραν την επανάσταση στην καθημερινότητά μας.

πρόσωπο με πρόσωπο
Για ηλικίες 9+

Ορισμένες από τις προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο….

πρόσωπο με πρόσωπο

πρόσωπο με πρόσωπο

πρόσωπο με πρόσωπο

Υ.Γ.1. Εδώ θα βρείτε περισσότερες συναρπαστικές ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων

Υ.Γ.2. Ανακαλύψτε περισσότερα βιβλία για παιδιά

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *