Ποιος άνθρωπος θα είσαι σε 5 χρόνια;

Στη ζωή μας θα ξοδέψουμε ολόκληρους μήνες και χρόνια απλά περιμένοντας φίλους στα ραντεβού, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάμε στη δουλειά μας και περιμένοντας σε ουρές.

Μια από τις πιο απλές και συνάμα πιο έξυπνες ιδέες για την αξιοποίηση του χρόνου, είναι να μην πηγαίνεις ποτέ κάπου χωρίς ένα βιβλίο μαζί σου. Την ώρα που οι άλλοι θα περιμένουν στην ουρά γκρινιάζοντας, εσύ θα εξελίσσεις και θα καλλιεργείς το πνεύμα σου.

«Όσο ζεις, συνέχισε να μαθαίνεις πώς να ζεις», έλεγε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας πριν από 2.000 χρόνια. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ελάχιστα βιβλία αφού τελειώσουν το σχολείο. Είναι μια ασχολία που την εγκαταλείπουν και σπάνια επιστρέφουν σε αυτή.

Σε αυτούς τους χαοτικούς καιρούς των γρήγορων αλλαγών, οι ιδέες είναι το μέσο για μια καλύτερη ζωή. Δεν χρειάζεται παρά μία και μοναδική ιδέα από το κατάλληλο βιβλίο, για να αναπλάσεις το χαρακτήρα σου, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου ή να μεταμορφώσεις τη ζωή σου.

Όπως παρατηρούσε ο στοχαστής Χένρι Ντέιβιντ Θορό: «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν λέξεις που αφορούν ακριβώς στη δική μας κατάσταση, λέξεις που, αν μπορέσουμε αληθινά να ακούσουμε και να κατανοήσουμε, θα είναι για εμάς πιο ευεργετικές και από το φως του πρωινού ή από την άνοιξη, κι ίσως να μας δείξουν μια καινούρια όψη των πραγμάτων. Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν εγκαινίασαν μια νέα περίοδο στη ζωή τους χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Ένα βιβλίο μπορεί κατά τύχη να μας εξηγήσει τα θαύματα της ζωής μας και να μας αποκαλύψει καινούρια».

O άνθρωπος που εσύ ο ίδιος θα είσαι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα προκύψει από δύο πρωταρχικές επιρροές: τα άτομα που θα συναναστρέφεσαι και τα βιβλία που θα διαβάζεις.

Όταν παίζεις ένα παιχνίδι, μπάσκετ ή τένις, με κάποιον που είναι καλύτερος παίκτης από εμένα, συμβαίνει κάτι σχεδόν μαγικό. Η ικανότητά σου μοιάζει να βελτιώνεται απότομα, προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στην πρόκληση, δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Ε, λοιπόν, η ανάγνωση καλών βιβλίων δημιουργεί το ίδιο φαινόμενο. Όταν εκθέτεις το πνεύμα σου στις σκέψεις των πιο σοφών ανθρώπων που περπάτησαν σε αυτό τον πλανήτη, οι σκέψεις σου γίνονται βαθύτερες κι εσύ εξυψώνεσαι σε ένα επίπεδο σοφίας πρωτόγνωρο για τα έως τότε δεδομένα σου.

Η ανάγνωση βιβλίων σου δίνει την ευκαιρία να έρχεσαι σε επαφή με τους πιο δημιουργικούς, ευφυείς και εμπνευσμένους ανθρώπους του κόσμου. Ο Αριστοτέλης, ο Σενέκας, ο Γκάντι, η Τζέιν Όστεν, o Όσκαρ Ουάιλντ, καθώς και πολλοί άλλοι, περιμένουν να μοιραστούν μαζί σου τη γνώση τους μέσα από τα βιβλία τους. Γιατί να μην αρπάζεις αυτή την ευκαιρία όσο πιο συχνά μπορείς;

Αν δεν διάβασες σήμερα, δεν έζησες αληθινά σήμερα. Αν ξέρεις ανάγνωση αλλά αμελείς να διαβάσεις, βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια θέση με αυτόν που θα ήθελε να διαβάσει αλλά δεν ξέρει ανάγνωση.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε γράψει για έναν ήρωά του: «Ποτέ δεν έβγαινε έξω χωρίς ένα βιβλίο στα χέρια του. Και συχνά επέστρεφε με δύο.» Γίνε, αυτός ο ήρωας.

ΥΓ: Περισσότερα όμορφα κείμενα θα βρείτε στο βιβλίο του Ρόμπιν Σάρμα «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις».

One Comment

  1. Pingback: Για αυτά τα 5 πράγματα μετανιώνουν οι άνθρωποι λίγο πριν από την τελευταία τους πνοή – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *