Γιατί μας άρεσε η Οικογένεια Μπρίτζερτον;

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση για μια νέα σειρά στο Netflix με τίτλο «Μπρίτζερτον».

Σύμφωνα με τα στατιστικά, η σειρά έκανε πρεμιέρα τα Χριστούγεννα και μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε στο Νο1 δημοφιλίας της πλατφόρμας σε 76 χώρες, ξεπερνώντας ακόμα και το «The Queen’s Gambit».

Αρχικά η ιστορία της σειράς δεν είναι καινούρια καθώς βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της οκταλογίας Οικογένεια Μπρίτζερτον, της διάσημης συγγραφέως ρομαντικών μυθιστορημάτων Julia Quinn, που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τίτλο Ο Δούκας κι Εκείνη.

Γιατί όμως έγινε τόσος ντόρος για αυτή τη σειρά; Γιατί συγκίνησε και γοήτευσε τόσους θεατές αλλά και αναγνώστες;

Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια άλλη εποχή (την εποχή της Αντιβασιλείας στη Βρετανία), με ήθη και έθιμα τόσο ξένα από τα σημερινά μας δεδομένα, αλλά ταυτόχρονα με τόσα κοινά.

Μια ολόκληρη κοινωνία καλείται να ζήσει σύμφωνα με τις επιταγές των όσων έχουν ήδη οριστεί από τους άγραφους νόμους προτού καν γεννηθούν, καθώς τους έχουν κιόλας υποδείξει πώς θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, στερώντας τους πραγματικά την ελευθερία των δικών τους επιλογών.

Οικογένεια Μπρίτζερτον

Και παράλληλα… μια κοινωνική στήλη με απίστευτη επιρροή (το σημερινό αντίστοιχο των σκανδαλοθηρικών εντύπων) επηρεάζει τη γνώμη των πάντων και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να «αποβάλει» από την κοινωνία αναγνωρισμένα μέλη της, επειδή υπέπεσαν σε παρασπονδίες.

Οι νεαρές κοπέλες δεν έχουν άλλη επιλογή για να ζήσουν μετά την ενηλικίωση, παρά μέσα από έναν καλό γάμο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα στιγματιστούν και αυτές και οι οικογένειές τους. Πρέπει να είναι καλοντυμένες, χτενισμένες, άσπιλες και με σωστούς τρόπους. Μια αξιόλογη νύφη είναι σημαντικό να μην ανακατεύεται στις υποθέσεις του συζύγου της και να μην απαιτεί πράγματα από εκείνον: Στις αρχές του 19ου αιώνα, μια αξιόλογη νύφη φέρει τις ιδιότητες μιας πολυτελούς ταπετσαρίας.

Αντίστοιχα, οι περιζήτητοι εργένηδες οφείλουν να διαλέξουν το κατάλληλο ταίρι που θα σταθεί αντάξιο δίπλα τους, θα συνεισφέρει στην περιουσία τους και θα είναι αποδεκτό από την κοινωνία. Δεν θα τους ντροπιάζει και θα τους εξυψώνει.

Οικογένεια Μπρίτζερτον

Μπορεί λοιπόν η Δάφνη Μπρίτζερτον, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, βιώνοντας όλη αυτή την τρομακτική πίεση της κοινωνίας, να συνεχίσει να πιστεύει σε ένα ευτυχισμένο μέλλον; Ή οφείλει να αποδεχτεί ότι πρέπει να παντρευτεί μέσα από ένα προδιαγεγραμμένο συμβόλαιο γάμου και να είναι ευτυχισμένη με έναν άνδρα που υποχρεωτικά πρέπει να αγαπήσει; Και ο Δούκας μπορεί να αποφύγει το κυνηγητό από όλες τις υποψήφιες κοπέλες που τον διεκδικούν μόνο για τον τίτλο του και να δει πίσω από την αυστηρά μελετημένη πρόσοψη που χτίζουν μπροστά του;

Για αυτό μας γοήτευσε αυτή η σειρά και ακόμα περισσότερο τα βιβλία στα οποία παρακολουθούμε αναλυτικά τη συναρπαστική ιστορία όλων των παιδιών Μπρίτζερτον. Γιατί πέρα από τα 7.500 εντυπωσιακά κοστούμια και τα λαμπερά παλάτια, έχει μεγάλη αξία ότι κάθε ήρωας ξεχωριστά θα διεκδικήσει τη δική του ζωή χαράσσοντας το δικό του μονοπάτι. Μια γυναίκα θα επιχειρήσει να σπουδάσει παρά τις νόρμες που τη θέλουν να βρίσκεται εγκλωβισμένη στο σπίτι και ένας άντρας θα τολμήσει να ερωτευτεί κάποια που δεν ανήκει στην κοινωνική τάξη του.

Η σειρά «Οικογένεια Μπρίτζερτον» αποτελείται από 8 βιβλία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν!

Μπρίτζερτον Netflix

 

One Comment

  1. Pingback: Οικογένεια Μπρίτζερτον - Julia Quinn (Βιβλίο & Σειρά) | altitude.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *