Δύο βιβλία που όταν τα διαβάζεις βρίσκεις τον εαυτό σου

Σου έχει συμβεί να διαβάζεις ένα βιβλίο και να ταυτίζεσαι τόσο πολύ με τους χαρακτήρες που να γελάς μαζί τους;

Να κάνεις δουλειές κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά το μυαλό σου να επιστρέφει σε εκείνους; Να πλησιάζει το βιβλίο να τελειώσει κι εσύ να στεναχωριέσαι που θα χωρίσουν οι δρόμοι σας;

Τα νέα μυθιστορήματα του Γιάννη Ξανθούλη και της Έλενας Ακρίτα είναι ακριβώς αυτό. Σε βάζουν μέσα στην ιστορία και την αισθάνεσαι τόσο δικιά σου που νομίζεις ότι έχει γραφτεί για εσένα. Και κάτι παραπάνω: Διαβάζοντάς τα, παίρνεις θέση για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας.

ΖΩΗ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ

Ζωή μέχρι χθες

Το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη είναι μια αναμέτρηση με τη μνήμη, με φόντο την Αθήνα. Μια Αθήνα που κάποτε υπήρξε τη δεκαετία του ’60 και μια Αθήνα που υπάρχει εντελώς διαφορετική σήμερα. Οι ήρωες συγκρούονται με όσα θέλουν να ξεχάσουν και καθώς διαβάζεις, αισθάνεσαι όλο και περισσότερο την ανάγκη να σκάψεις βαθιά μέσα σου.

Τι φτιάχνει τελικά αυτό που είμαστε; Οι πράξεις μας από εδώ και πέρα; Πόσο επηρεάζουν τις αποφάσεις μας όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν;

Αν υπάρχει διέξοδος από τις επιλογές του παρελθόντος, μόνο η πρωταγωνίστρια το γνωρίζει, η κάπως εκκεντρική Αμφιτρίτη Βράνη, θυγατέρα του αξιότιμου καθηγητή Κυρίλλου Βράνη. Η Αμφιτρίτη, μετά από περίπου μισό αιώνα επιστρέφει στην Αθήνα από την αυτοεξορία που είχε επιβάλει στον εαυτό της, εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος που είχε συμβεί παλιά και είχε χωρίσει τη ζωή της στα δύο.

Αναζητάει το πατρικό της και ταυτόχρονα ένα μυστηριώδες στοιχείο από το παρελθόν. Μέσα από τις σελίδες, ταξιδεύουμε στην Αθήνα του ’60, που μερικές φορές τη σκεφτόμαστε ως ένα ιδανικό σκηνικό από ελληνική ταινία, αλλά η πραγματικότητα ήταν πιο ζοφέρη. Αλλά και ταυτόχρονα πιο κωμική, γιατί το βιβλίο είναι του Γιάννη Ξανθούλη και δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πιο αστεία αποσπάσματα που έχεις διαβάσει εδώ και καιρό.

ΤΟ ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥΛΙ

Το σκισμένο τούλι

Το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα έρχεται σαν μια φυσική συνέχεια των βραβευμένων και πολυαγαπημένων «Τάπερ της Αλίκης». Για ακόμα μια φορά η Έλενα καταγράφει τη φωνή της Ελλάδας του σήμερα και όσων μας πολιορκούν καθημερινά. Μέσα από τις ζωές και τα δράματα πέντε γυναικών έρχεται μια θετική αλλαγή στην οποία ο αναγνώστης γίνεται συμμέτοχος.

Τι είναι τα σκισμένα τούλια; Ουσιαστικά είναι όσα μας κρατούν πίσω τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνία. Είναι όνειρά μας που κουρελιάστηκαν, αλλά και νέα υλικά για να φτιάξουμε πάλι τη διαδρομή μας όπως ακριβώς τη θέλουμε μας αξίζει.

Κι εδώ η ιστορία είναι ρεαλιστική και γλυκόπικρη όπως πρέπει να είναι: Η Έλενα δεν αφήνει τον αναγνώστη σε ένα ροζ συννεφάκι, ούτε του χαϊδεύει τα αυτιά: Αντίθετα, του χτυπάει ένα καμπανάκι για να ξυπνήσει και του προσφέρει το αντίδοτο για την άνευ προηγουμένου κρίση που ζούμε.

Ζωή μέχρι χθες και το Σκισμένο Τούλι, δύο σημαντικά βιβλία από δύο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς. Περιμένουν να τα ανακαλύψεις για να σου κρατήσουν συντροφιά αυτόν τον χειμώνα. Θα λυπηθείς και θα γελάσεις, θα θυμώσεις και θα ενώσεις τη φωνή σου με τους πρωταγωνιστές.

ΥΓ: Αναζητάτε κι άλλα κοινωνικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς; Έχουμε τέσσερις προτάσεις με αγαπημένα μας βιβλία που έχουν βασιστεί σε αληθινά γεγονότα.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *