Μια κότα, ένας σκύλος και μερικές κερασιές… μας μαθαίνουν την ουσία της ζωής!

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει. Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί. Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν. Γιατί να διαβάσεις βιβλία που έχουν στον τίτλο τους μια κότα, έναν σκύλο ή μερικές κερασιές;

Η Sun-Mi Hwang μας έκανε να εκτιμήσουμε αλλά και να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τις αλληγορίες μέσα από τις ιστορίες της. Μας άγγιξε συναισθηματικά και τα παραπάνω βιβλία κοσμούν όχι μόνο τη δική μας βιβλιοθήκη, αλλά και τις βιβλιοθήκες εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο.

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει, το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως από την Κορέα έγινε best seller για την απλότητά του, την τρυφερότητά του και τα μηνύματα που περνάει για πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι η φιλία, ο σεβασμός, η ελευθερία, η γενναιότητα, η αφοσίωση, η μητρότητα και πάνω από όλα η ανάγκη για αγάπη. Ακολούθησε ο Σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί, ενώ τώρα η Sun-Mi Hwang επέστρεψε με μια επίσης συγκινητική ιστορία, «Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν» είναι μια ιστορία εξιλέωσης και επιστροφής στην πατρίδα που βρίσκεται βαθιά μέσα μας.

Ολόκληρη η ζωή του Κανγκ είναι ένα θαύμα. Κατάφερε να ξεφύγει από τη φτώχεια και να γίνει ο διευθυντής μιας επιτυχημένης κατασκευαστικής εταιρείας. Όταν θα διαγνωστεί με μια πολύ σοβαρή ασθένεια, θα επιστρέψει στην παλιά του γειτονιά, στον Λόφο με τις Κερασιές. Αγοράζει ένα παλιό σπίτι στο οποίο σκοπεύει να αποσυρθεί, μακριά από τον κόσμο, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής έχουν άλλα σχέδια. Φαίνονται αποφασισμένοι να εισβάλουν στην ιδιοκτησία του Κανγκ.

Όμως, σε ποιον ανήκουν πραγματικά το σπίτι και ο Λόφος με τις Κερασιές; Ανήκουν στην κατασκευαστική εταιρεία που προσπαθεί να αναβαθμίσει την περιοχή ή μήπως στους κατοίκους της που για χρόνια παίζουν, σκέφτονται, περπατούν, ερωτεύονται και την εξερευνούν, γενιά προς γενιά;

Οι Κερασιές που Ήθελαν να Ανθίσουν είναι μια ιστορία εξιλέωσης ενός πληγωμένου άντρα που προσπαθεί να ξανακερδίσει την πίστη του στην ανθρωπότητα. Ένα ταξίδι στο παρελθόν και στα κατάβαθα του εαυτού, ένα ταξίδι αυτογνωσίας μπροστά στην αβεβαιότητα, ένα ταξίδι συγχώρεσης και αγάπης που μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη.

Μέσα από τα βιβλία της, η Sun-Mi Hwang μας δίνει μια αλληγορική προσέγγιση της κοινωνίας. Πρόκειται για παραμύθια για μεγάλους που μας συγκινούν, μας διδάσκουν, μας καθηλώνουν. Μέσα από την απλή γραφή της, τον δυναμικό και σαφή λόγο της μας περνά τα πιο ουσιαστικά μηνύματα, όλη τη σοφία της ζωής. Από την ανάγκη μας να εκπληρώσουμε το όνειρο, να νιώσουμε ζωντανοί, μέχρι να κοιτάξουμε στα κατάβαθα του εαυτού μας, να συγχωρέσουμε, να βρούμε την κατανόηση και την αποδοχή στη διαφορετικότητα.

Οι ιστορίες της Sun-Mi Hwang έχουν κερδίσει την καρδιά αναγνωστών κάθε ηλικίας και δεν είναι τυχαίο που τις συγκρίνουν με τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Γλάρο Ιωνάθαν.

Η ίδια η συγγραφέας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να πει για τη δική της ζωή. Γεννήθηκε το 1963 και ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Δεν κατάφερε να φοιτήσει στο γυμνάσιο λόγω της φτώχειας. Τότε ένας δάσκαλος της έδωσε το κλειδί μιας τάξης ώστε να μπορεί να πηγαίνει και να διαβάζει βιβλία όποτε κι αν το ήθελε. Κατάφερε να ξεφύγει από τη φτώχεια, τόλμησε να ονειρευτεί και τελικά να πετύχει.

Αποφοίτησε από τα τμήματα δημιουργικής γραφής στο Ινστιτούτο Τεχνών της Σεούλ και η συγγραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1995 με την απροσδόκητη επιτυχία μιας νουβέλας στην οποία πρωταγωνιστούσε μια κότα. Έκτοτε έχει εκδώσει τριάντα βιβλία σε διάφορα είδη, ενώ Η Κότα που Ονειρευόταν να Πετάξει είναι ένα από τα σύγχρονα κλασικά βιβλία στη Νότια Κορέα, το οποίο μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο. Η Sun-Mi Hwang έχει βραβευτεί επανειλημμένα κερδίζοντας όλα τα σημαντικά κορεατικά λογοτεχνικά βραβεία τόσο για τα παιδικά της βιβλία όσο και για τα μυθιστορήματα ενηλίκων.

Εκτός από το πιο πρόσφατο, Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν, από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν:

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

 

«Όλη η ομορφιά του κόσμου κλείνεται μέσα σε τούτο εδώ το μυθιστόρημα, αυτό το λογοτεχνικό κόσμημα, που ξεχειλίζει από περιπέτειες, από όνειρα που βγαίνουν αληθινά κι από μια λαχτάρα που πηγάζει από την αγάπη. Μια αλληγορία για τη ζωή, γραμμένη με μαεστρία… στο πνεύμα βιβλίων που έχουν γίνει κλασικά. Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγνότητα και θα μιλήσει στην καρδιά όλων των αναγνωστών».

Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί

Αυτή είναι η ιστορία μιας σκυλίτσας που την έλεγαν Μαλλιαρούλα. Γεννημένη παρακατιανή, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της περνάει τον περισσότερο καιρό της στην ηλιόλουστη αυλή του σπιτιού του αφεντικού της. Η Μαλλιαρούλα έχει όνειρα και προσδοκίες, ακριβώς όπως όλοι εμείς. Μα κάθε χειμώνα, μαύρα σύννεφα κατεβαίνουν και η Μαλλιαρούλα βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασίες που θα πρέπει να ξεπεράσει. Μέσα απ’ τα σύννεφα, κι ακόμα περισσότερο πέρα από τις πύλες της αυλής του αφεντικού της, βρίσκεται η πιθανότητα της φιλίας, της μητρότητας και της ευτυχίας – όλα αυτά είναι εκεί έξω και την περιμένουν, φτάνει η Μαλλιαρούλα να μπορέσει να τα κρατήσει, να τα φέρει στο σπίτι και να μας δείξει ότι η ίδια η ζωή είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσουμε ποτέ.

One Comment

  1. Pingback: Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος: Μια τρυφερή ιστορία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *