Μυστήριο – Παιδιά: Σημειώσατε Χ

Γράφει η Γεωργία Σουβατζή
Μπορείς να σκαρφιστείς χίλιους τρόπους ως ενήλικας για να πείσεις ένα παιδί να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία. Ίσως, βέβαια, να μη χρειαστεί κάτι τέτοιο εάν συνειδητοποιήσει από μόνο του πόσο απολαυστική μπορεί να είναι η ανάγνωση! 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Τα βιβλία μυστηρίου για παιδιά προσφέρουν αναμφίβολα μια λύση! Ας δούμε πιο αναλυτικά μερικούς από τους λόγους που τα βιβλία μυστηρίου αποτελούν εξαιρετική αφορμή για εξωσχολικές αναγνώσεις καθώς και τα οφέλη που αυτά προσφέρουν:

– Οι ιστορίες μυστηρίου είναι γεμάτες ήρωες που συμπεριφέρονται και δρουν έξυπνα, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους ενώ δεν σταματούν να σκέφτονται μεθοδικά για την επίλυση του μυστηρίου. Στην καθημερινή ζωή, τα παιδιά δεν βρίσκουν πάντοτε χώρο και χρόνο να ξεδιπλώσουν την εξυπνάδα και τη νοημοσύνη τους ούτε να αναδείξουν τις δυνατότητές τους. Οι δομές της τυπικής μάθησης λειτουργούν συχνά με συγκεκριμένους και παγιωμένους κανόνες και αυτό δεν προσφέρει την αναγκαία ευελιξία που χρειάζεται ώστε να «χωρέσει» στο μέγιστο αυτά τα χαρακτηριστικά.

– Οι απολαυστικοί, σύγχρονοι, περιπετειώδεις και γεμάτοι «παραξενιές» ήρωες λειτουργούν ως ένα παράδειγμα ώστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να αντιληφθούν τις δικές τους ιδιαιτερότητες ως αναπόσπαστα στοιχεία της πλούσιας προσωπικότητάς τους. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα πόσες φορές ένα παιδί έχει «κριθεί» διακριτικά (ή και όχι) για την ακόρεστη περιέργειά του ενώ, αντίθετα, πώς αυτή η περιέργεια είναι το αναγκαίο χαρακτηριστικό κάθε σπουδαίου ντετέκτιβ στον λογοτεχνικό κόσμο!

– Η υπερένταση που ενυπάρχει στη φύση των παιδιών και που έχουν τόσο ανάγκη να εκτονώσουν, βρίσκει συχνά μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ιστορίες γεμάτες ανατροπές και γρήγορο ρυθμό. Η φαντασία, ένα μεγάλο κεφάλαιο της παιδικής ηλικίας, βρίσκει επίσης το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί μέσω των μυστηρίων.

– Καθώς η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται, ο κάθε αναγνώστης δημιουργεί έναν δικό του κόσμο γεμάτο συναισθήματα, φαντασία, έναν κόσμο που διαρκεί όσο διαρκούν και οι σελίδες του βιβλίου. Αυτός ο κόσμος δίνει στο παιδί την αίσθηση του «ανήκειν», οι ήρωες γίνονται κομμάτι της παρέας του και το ίδιο το παιδί κομμάτι του μυστηρίου που προσπαθεί να εξιχνιάσει. Η αίσθηση του «ανήκειν» τονώνει την αυτοπεποίθησή του ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να το βοηθήσει να λειτουργεί ακόμα πιο αυτόνομα.

– Δεδομένου ότι τα βιβλία μυστηρίου χαρίζουν από τις πρώτες κιόλας σελίδες τους διάφορα στοιχεία για την υπόθεση που πρόκειται να εξελιχθεί, η σκέψη των νεαρών αναγνωστών διευρύνεται. Μαθαίνουν να διαβάζουν πιο προσεκτικά ώστε να μη χάσουν τα απαραίτητα στοιχεία, εκπαιδεύονται στο να συγκεντρώνουν και να συγκρατούν λεπτομέρειες στο μυαλό τους ενώ μαθαίνουν να συσχετίζουν όλα όσα διαβάζουν με τον καλύτερο δυνατό και λογικό τρόπο.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμη, τα βιβλία μυστηρίου για παιδιά αξίζει να πάρουν μια θέση στα ράφια των βιβλιοθηκών!

Ανακάλυψε περισσότερες ιστορίες μυστηρίου από τις εκδόσεις μας:
– Οικογένεια Ιντρίγκ, για ηλικίες 9+
– Ομάδα δράσης ΚΛΟΥ, για ηλικίες 9+
– Λέσχη μυστηρίου Σέργουφ Χολμς, για ηλικίες 7+

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *