«Τα ebooks είναι για γκατζετάκηδες» και άλλοι 4 μύθοι για την ηλεκτρονική ανάγνωση

Γράφει ο Μιχάλης Καλαμαράς, ιδρυτής του «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης – eAnagnostis.gr»
Η Εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» 2019 είναι από την Κυριακή, 3 Μαρτίου σε εξέλιξη και είναι ευκαιρία να διαβάσουμε ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά και να συζητήσουμε για αυτά, ειδικά με όσους δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ηλεκτρονική ανάγνωση. Ας δούμε λοιπόν 5 διαδεδομένους μύθους για την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Τα ebooks δε μυρίζουν
Τα ebooks όμως διαβάζονται. Και αυτό είναι που έχει σημασία. Γιατί τα βιβλία, θα συμφωνούσαμε τελικά όλοι, υπάρχουν για να τα διαβάζουμε.

Ναι, ένα έντυπο βιβλίο μπορεί να είναι και ένα συλλεκτικό αντικείμενο ή να μας προσελκύει και με την αισθητική και το χαρτί του. Αλλά το κείμενο ενός μυθιστορήματος είναι ακριβώς το ίδιο και στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχει κάποιος λόγος που ακούμε τόσους να λένε «θέλω να διαβάσω Ντοστογιέφσκι» αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει «θέλω να μυρίσω χαρτί Chamois 100 γραμμαρίων».

Τα ebooks είναι για γκατζετάκηδες
Τα ηλεκτρονικά βιβλία ξεκίνησαν να έχουν απήχηση πρώτα στους συστηματικούς αναγνώστες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ο συστηματικός αναγνώστης είναι αυτός που εκτίμησε πρώτος και περισσότερο ότι μπορεί να διαβάζει στην καθημερινή του μετακίνηση και στα ταξίδια του χωρίς να βαραίνουν οι αποσκευές του, ότι μπορεί να έχει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη μαζί του, ότι δε χρειάζεται να έχει μια τόσο μεγάλη βιβλιοθήκη στο σπίτι του, ότι μπορεί να αποκτήσει το βιβλίο που θέλει οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο, ότι μπορεί να βάλει έναν σελιδοδείκτη και να κάνει μια υπογράμμιση, ότι μπορεί να κάνει αναζήτηση μέσα στο κείμενο, ότι μπορεί να πάει σε μια υποσημείωση και πίσω εκεί που διάβαζε, ότι μπορεί να κοιτάξει αμέσως στο ενσωματωμένο λεξικό την ξένη λέξη που δε γνωρίζει.

Ο δε χειρισμός των εφαρμογών και των συσκευών ανάγνωσης είναι τόσο απλός και οικείος όπως οι περισσότερες εφαρμογές που έχουμε στα κινητά και τα tablet μας. Θα λέγατε ότι σήμερα ένα κινητό, που παλιότερα θα το ονομάζαμε smartphone, αλλά τώρα πια το λέμε απλώς κινητό, είναι για γκατζετάκηδες;

Τα ebooks δεν είναι για γκατζετζάκηδες
Τα βιβλία, έντυπα ή ηλεκτρονικά, είναι πρώτ’ απ’ όλα για όλους. Και υπάρχουν πολλοί γκατζετάκηδες που είναι αναγνώστες βιβλίων, το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Τα έντυπα βιβλία δεν είχαν πάντα τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Ήταν τα χαρτόδετα βιβλία (paperback) και, στη συνέχεια, τα βιβλία τσέπης που έκαναν το βιβλίο ένα αντικείμενο πολύ πιο εύχρηστο, πιο οικονομικό και με ευρύτερη διάδοση. Τα ebooks είναι ακριβώς αυτό το επόμενο βήμα για τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι πως, όποιος ενδιαφέρεται για την τεχνολογία, όποιος διαθέτει ένα κινητό ή ένα tablet, δεν έχει στα χέρια του μόνο μια συσκευή επικοινωνίας, φωτογράφισης, αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, αλλά και μια συσκευή για να διαβάζει βιβλία. Αρκεί να κατεβάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και να ανοίξει μια εφαρμογή για να ξεκινήσει να διαβάζει. Αρκεί να δοκιμάσει.

Τα ebooks είναι τα PDF
Τα PDF είναι μια αποδεκτή μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, ειδικά όταν έχουμε λόγους να έχουμε μπροστά μας ένα ακριβές ψηφιακό αντίγραφο του τυπωμένου βιβλίου. Αλλά τα καταλληλότερα αρχεία για ανάγνωση βιβλίων είναι τα ePUB, ένα διεθνές πρότυπο που επιτρέπει στο κείμενο να επανασελιδοποιείται ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης μας ή τις δικές μας προτιμήσεις για το μέγεθος των γραμμάτων, τις αποστάσεις των γραμμών, τη γραμματοσειρά κλπ.

Αν λοιπόν είχατε δοκιμάσει να διαβάσετε κάποιο PDF, πόσο μάλλον αν ήταν ένα PDF σκαναρισμένου βιβλίου που είχατε κατεβάσει από «κάπου», θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε να διαβάσετε ebooks σε μορφή ePUB για να μπορείτε να λέτε ότι έχετε δοκιμάσει να διαβάζετε ebooks.

Τα ebooks διαβάζονται στο laptop
Τα ebooks διαβάζονται σε πολλών ειδών συσκευές ανάλογα με τι και για ποιο λόγο διαβάζει. Αν πρόκειται όμως να διαβάσετε ένα ebook 400 σελίδων, από εξώφυλλο σε εξώφυλλο, προτιμήστε τότε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, ένα tablet ή ένα κινητό.

Στα laptop είναι σύνηθες και χρήσιμο να διαβάζουμε κυρίως βιβλία που συνδέονται με τις σπουδές ή την εργασία μας, κυρίως γιατί θέλουμε να συμβουλευόμαστε αρκετές πηγές συγχρόνως και να γράφουμε δικά μας κείμενα παράλληλα. Αν θέλετε όμως να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα, η καλύτερη λύση δεν είναι το laptop, η καλύτερη λύση είναι είτε ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης, δηλαδή μια εξειδικευμένη συσκευή ανάγνωσης με οθόνη που δεν κουράζει τα μάτια, όπως τα Kindle και Kobo, είτε ένα κινητό με μεγάλη και καλή οθόνη ή ένα tablet με καλή (και όχι πολύ μεγάλη) οθόνη. Τον ηλεκτρονικό αναγνώστη θα τον προτιμήσουν όσοι πιστεύουν πως τους κουράζουν στην ανάγνωση, ειδικά την πολύωρη, οι οθόνες των κινητών και των tablet, ενώ το κινητό και το tablet θα τα προτιμήσουν όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή που έχουν ήδη ή δε θέλουν να έχουν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές να φορτίζουν και να μεταφέρουν.

–Μιχάλης Καλαμαράς
Θα βρείτε τον Μιχάλη Καλαμαρά στην εξαιρετική σελίδα Ηλεκτρονικός Αναγνώστης – eAnagnostis.gr.

?? Λίγα λόγια για την Εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook»
H εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώθηκε διεθνώς για πρώτη φορά το 2004 με πρωτοβουλία της συγγραφέα Rita Y. Toews από τον Καναδά και η προσπάθεια συνεχίζεται με κύριο οργανωτικό φορέα το βιβλιοπωλείο Smashwords. Στην Ελλάδα η πρώτη συστηματική προσπάθεια για διοργάνωση της εβδομάδας έγινε το 2013 με πρωτοβουλία του website για τα ebooks και τις ψηφιακές εκδόσεις «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης – eAnagnostis.gr».

One Comment

  1. Pingback: «Τα ebooks είναι για γκατζετάκηδες» και άλλοι 4 μύθοι για την ηλεκτρονική ανάγνωση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *