Αγάπη για το βιβλίο είναι…

Υπάρχουν στιγμές στη φορτωμένη μου καθημερινότητα που προσπαθώ να χαλαρώσω και να σκεφτώ αγαπημένα πράγματα που με ηρεμούν. Εκείνες τις στιγμές κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι πρόσωπα και μέρη, ανασύρω ευχάριστες αναμνήσεις από το μυαλό μου, ακόμη και μυρωδιές. Τη μυρωδιά της καλοκαιρινής βροχής, τη μυρωδιά του κέικ που μόνο η γιαγιά μου φτιάχνει τόσο ωραίο. Και κάπου εκεί έρχεται κι η σκέψη των βιβλίων.

Μάλλον όχι η σκέψη, αλλά οι αναμνήσεις μου από βιβλία και η μοναδική αίσθηση που νιώθω όταν διαβάζω ένα που μου αρέσει. Πρόκειται για μια ξεχωριστή αγάπη, μια αγάπη που δεν σε προδίδει ποτέ και δεν θα προδώσεις ποτέ. Εκείνες τις στιγμές, λοιπόν, θυμάμαι τα λευκώματα που έγραφα μικρή προσπαθώντας να ορίσω την αγάπη, και θέλω να ανατρέξω στις σελίδες τους και να γράψω μια λίστα με όμορφα γράμματα και τίτλο πάνω-πάνω: Αγάπη για το βιβλίο είναι…

1. Να περιμένεις πώς και πώς πότε θα έρθει η ώρα να το ανοίξεις
2. Να το διαβάζεις παντού… Στο τρένο, στο λεωφορείο, όταν τρως, όταν περιμένεις στην ουρά
3. Να διαβάζεις αργά τις τελευταίες σελίδες για να μην τελειώσει
4. Να το τοποθετείς στη βιβλιοθήκη σου πλάι στα άλλα αγαπημένα σου βιβλία
5. Να το ξαναδιαβάζεις μετά από χρόνια και να το βλέπεις από διαφορετική οπτική γωνία
6. Να προσέχεις μην πέσει καφές ή ψίχουλα πάνω του και λερωθούν οι σελίδες
7. Μόλις το αγοράσεις να το ξεφυλλίσεις για να μυρίσεις τις φρεσκοτυπωμένες σελίδες
8. Να γράφεις στην πρώτη λευκή σελίδα το όνομα και την ημερομηνία που το απέκτησες
9. Να το δανείζεις με μεγάλη δυσκολία και μόνο σε άτομα που επίσης λατρεύουν τα βιβλία και που ξέρεις ότι θα σου το επιστρέψουν πίσω όπως το πήραν
10. Να χαϊδεύεις το εξώφυλλο και να κλείνεις τα μάτια για να φανταστείς τους ήρωες του

Αυτές είναι λίγες μόνο πτυχές του ορισμού μου για την αγάπη που νιώθω για τα βιβλία. Σίγουρα η λίστα μεγαλώνει και ωριμάζει με τα χρόνια, όπως μεγαλώνουν και ωριμάζουν τα αγαπημένα μου βιβλία που διαβάζω παντού και πάντα! Αν έχετε κι εσείς τον δικό σας ορισμό για το τι είναι αγάπη για το βιβλίο, γράψτε τον στα σχόλια!

-Ιουλία Κ.

2 Comments

  1. Περυσι το καλοκαιρι εκανα μια δωρεα το αμερικανικο παιδικο μυθιστορημα με τον τιτλο «Χαϊντη» στην τοπικη βιβλιοθηκη μου σε εκδοση μεταφρασης σε ελληνικη διαλεκτο για παιδια του δημοτικου σχολειου απο μια γνωστη εως και φημισμενη μεταφραστρια των αγγλικων που το εξεδωσε σε πολλους εν- διαφερομενους μαθητες δινοντας μου ενα επακριβες ευχαριστηριο ενθερμα!

  2. Τζένη Φωτάκη

    Να νιώθεις χαρά και ενθουσιασμό, κάθε φορά που τοποθετείς ένα επιπλέον βιβλίο που μόλις απόκτησες στην βιβλιοθήκη του σπιτιού σου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *