Πώς θα πείσω το δίχρονο παιδί μου να πάει για ύπνο – και να κοιμάται όλη νύχτα;

Απόσπασμα από το βιβλίο Τι να περιμένετε τον 2ο χρόνο του παιδιού σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία – στο τέλος μιας μακριάς μέρας με το μικρό σας είστε έτοιμοι να πάτε για ύπνο. Ή, τουλάχιστον, έτοιμοι για λίγη χαλάρωση μόνο για ενήλικες (και για λίγο χρόνο χωρίς νευρικά ξεσπάσματα, ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε). Αλλά το μικρό σας ίσως δεν είναι και τόσο έτοιμο. Πώς μπορείτε να πείθετε το μικρό σας να πηγαίνει για ύπνο χωρίς να δίνετε μάχη κάθε βράδυ;

Τα μικρά νήπια, ως πλάσματα της συνήθειας, λατρεύουν να γνωρίζουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η προβλεψιμότητα τα κάνει να νιώθουν ασφαλή, σίγουρα, ήρεμα και ότι έχουν τον έλεγχο (και ξέρετε πώς αισθάνονται για τον έλεγχο). Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε όλα ή μερικά από τα επόμενα στη ρουτίνα του μικρού σας πριν από τον ύπνο:

Φρένο. Αρχίζετε ένα σταθερό, προοδευτικό περιορισμό του θορύβου και της δραστηριότητας μετά το βραδινό φαγητό – όχι μόνο για το μικρό σας, αλλά για ολόκληρο το σπίτι (τουλάχιστον όσο είναι δυνατόν). Σβήνετε την τηλεόραση, ηρεμείτε τις εντάσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο το μικρό σας δεν θα βρίσκεται σε τρομερή υπερδιέγερση όταν θα αρχίζει η χαλάρωση.

Μπάνιο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το χαλαρωτικό, ζεστό νερό για να ηρεμεί το μικρό σώμα, πράγμα που καθιστά το μπάνιο το καλύτερο ξεκίνημα για τη ρουτίνα της ώρας του ύπνου. (Αν το μικρό σας φοβάται το μπάνιο, παραλείπετε αυτό το κομμάτι της ιεροτελεστίας για την ώρα. Και η χρήση μιας μικρής ποσότητας ενός φυσικού αρωματικού είναι επίσης πολύ λογική (αν το δέρμα του μικρού σας δεν είναι πολύ ευαίσθητο) – προϊόντα με άρωμα λεβάντας για το παιδικό μπάνιο μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των χαλαρωτικών ιδιοτήτων του ζεστού νερού.

Τα ρούχα του ύπνου. Η αλλαγή των ρούχων με πιτζάμες (φροντίζετε να είναι απαλές και άνετες) συνεχίζει τη μετάβαση από τη μέρα στη νύχτα. Το πρωί κάνετε την αλλαγή από τις πιτζάμες σε ρούχα όσο πιο γρήγορα μπορείτε αφού σηκωθεί το παιδί σας, έτσι ώστε οι πιτζάμες να καταστούν σαφές σύμβολο της ώρας του ύπνου (αν κυκλοφορεί με τις πιτζάμες όλο το πρωί μπορεί να δημιουργηθεί κάποια ασάφεια πάνω στο θέμα).

Ένα μικρό σνακ. Μπορεί να έχει περάσει λίγη ώρα από το βραδινό φαγητό –και απομένουν πολλές ώρες μέχρι το πρωινό– γι’ αυτό δίνετε στο μικρό σας κάτι να τσιμπήσει για να αποφεύγετε τη λιγούρα μέσα στη νύχτα. Τα καλά σνακ για την ώρα του ύπνου περιλαμβάνουν συνδυασμούς υδατανθράκων και πρωτεϊνών: κρακεράκια και τυρί, γιαούρτι και φέτες μπανάνας, μία φρυγανιά με ένα φλιτζάνι γάλα. Φροντίζετε, όμως να είναι ελαφρύ (τα πολλά καύσιμα θα βάζουν πάλι μπρος τη μηχανή από την αρχή) και μένετε μακριά από γλυκά (ειδικά αυτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως η σοκολάτα)

%cf%83%ce%b4%cf%83%ce%b4Βούρτσισμα. Το βούρτσισμα των δοντιών πριν από τον ύπνο είναι ακόμα πιο σημαντικό από το πρωινό – τη νύχτα μπορεί να συσσωρευθούν βακτήρια που προσβάλλουν τα μικρά άσπρα μαργαριταράκια.

Βιβλία. Κουλουριαστείτε δίπλα-δίπλα στο ίδιο ειδικό μέρος κάθε βράδυ και διαβάζετε μερικά βιβλία μαζί. Διαλέγετε απλές, ήρεμες, κατευναστικές ιστορίες και κρατάτε τη φωνή σας πιο χαμηλή απ’ όσο όταν διαβάζετε μέσα στη μέρα. Στόχος σας είναι να γαληνεύετε και να χαλαρώνετε, όχι να προκαλείτε υπερδιέγερση. Αν το μικρό σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να καθίσει ήσυχο για την ώρα της ιστορίας, εστιάζετε την προσοχή σας στο να κοιτάζετε τις εικόνες – ή παραλείπετε τα βιβλία και τραγουδάτε μερικά αγαπημένα νανουρίσματα αγκαλιά. Όταν το μικρό σας αρχίσει να απολαμβάνει την ώρα της ιστορίας τόσο ώστε να μην υπάρχει όριο στα βιβλία για τα οποία κάθεται ήσυχο, θα πρέπει να επιβάλετε αυτό το όριο (και να το τηρείτε).

*Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο Τι να περιμένετε τον 2ο χρόνο του παιδιού σας, έναν πλήρη οδηγό που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη φροντίδα, την ανατροφή, την κατανόηση και την ανάπτυξη του παιδιού σας από τα πρώτα έως τα δεύτερα γενέθλιά του.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *